Αντιδράσεις προκαλεί βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ
Στο βίντεο εμφανίζονται ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα δεμένοι και γονατισμένοι στο λιμάνι της Ασντόντ, μετά την αναχαίτισή τους από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Στο βίντεο, δεκάδες ακτιβιστές φαίνονται καθηλωμένοι στο έδαφος με δεμένα χέρια, ενώ ένας από αυτούς φωνάζει «Free Palestine» πριν απομακρυνθεί βίαια από αστυνομικούς. Την ίδια στιγμή, ο Μπεν-Γκβιρ κρατά μεγάλη σημαία του Ισραήλ και φωνάζει στα εβραϊκά:
«Καλωσήρθατε στο Ισραήλ – εδώ είμαστε εμείς οι ιδιοκτήτες».
«Βάλτε τους στις φυλακές των τρομοκρατών»
ככה אנחנו מקבלים את תומכי הטרור
Welcome to Israel 🇮🇱 pic.twitter.com/7Hf8cAg7fC
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) May 20, 2026
Ο Ισραηλινός υπουργός εμφανίζεται επίσης να απευθύνεται στον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας: «Δώστε τους σε εμάς για μεγάλο διάστημα, να μπουν στις φυλακές των τρομοκρατών».
Σε άλλα πλάνα ακούγεται ο εθνικός ύμνος του Ισραήλ, ενώ οι ακτιβιστές παραμένουν στο κατάστρωμα πλοίου υπό κράτηση. Σε άλλο σημείο του βίντεο, ο Μπεν-Γκβιρ ακούγεται να σχολιάζει «έτσι πρέπει να γίνεται», βλέποντας έναν ακόμη δεμένο άνδρα.
Πάνω από 400 ακτιβιστές από 45 χώρες – 19 Ελληνες ανάμεσά τους
Οι ακτιβιστές μεταφέρθηκαν στην Ασντόντ μετά την επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού εναντίον του λεγόμενου «Global Sumud Flotilla», που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, έχοντας ξεκινήσει από τη νότια Τουρκία.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι από περίπου 45 χώρες συμμετείχαν στην αποστολή.
Ανάμεσά τους βρισκόταν και η αδελφή της προέδρου της Ιρλανδίας, Κάθριν Κόνολι, ενώ συμμετείχαν ακτιβιστές, βουλευτές και δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες.
Η πρώτη αποστολή είχε άλλη αντιμετώπιση… με το σάντουιτς της νεαρής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ να γράφει “ιστορία”
Το ισραηλινό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την αποστολή «προβοκάτσια υπέρ της Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι στόχος της ήταν πολιτικός και όχι ανθρωπιστικός. Είναι η τρίτη φορά τους τελευατίους μήνες που ο στολίσκος αναχαιτίζεται από δυνάμεις του Ισραήλ.
Από την άλλη πλευρά, οργανώσεις και συμμετέχοντες καταγγέλλουν «παράνομη επέμβαση σε διεθνή ύδατα» και κακομεταχείριση των επιβατών.

