Σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο κινήθηκε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι μετά τις αποτυχίες τους στο πεδίο των συγκρούσεων έχουν στραφεί σε τακτικές «υβριδικού πολέμου» απέναντι στην Τεχεράνη.
Όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο Press TV, ο Χαμενεΐ υποστήριξε πως οι αντίπαλοι της χώρας «υπέστησαν ταπεινωτική ήττα», καλώντας παράλληλα σε συσπείρωση και εσωτερική επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση εξωτερικών πιέσεων.
Ο Ιρανός ηγέτης απηύθυνε νέο μήνυμα υπέρ της εθνικής ενότητας – για δεύτερη φορά μέσα σε μία ημέρα – τονίζοντας ότι οι αντίπαλοι επιχειρούν να «βλάψουν την ανθεκτικότητα των ανθρώπων και να δημιουργήσουν εσωτερικές διαιρέσεις».
Σύμφωνα με την τοποθέτησή του, στόχος αυτών των ενεργειών είναι η αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η εσωτερική αποσταθεροποίηση της χώρας.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι το ιρανικό καθεστώς παραμένει έντονα αμφιλεγόμενο, καθώς αντιμετωπίζει σημαντική δυσαρέσκεια τόσο στο εσωτερικό όσο και σε τμήματα της ιρανικής διασποράς.
Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ήταν «τιμή» του να συναντήσει τον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σχετική πρόθεση αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ακόμη ένα στοιχείο στο ήδη τεταμένο διπλωματικό σκηνικό.
Το Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και το γεωπολιτικό «παιχνίδι» ισχύος
Την ίδια ώρα, Ιρανοί αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι η Τεχεράνη «δεν θα παραχωρήσει τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ», σύμφωνα και με αναφορές του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW).
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Voice of Iran, η οποία συνδέεται με το γραφείο του Ανώτατου Ηγέτη, υποστηρίχθηκε ότι το Ιράν διαθέτει τα «χαρτιά της νίκης» στις διαπραγματεύσεις για τη συγκεκριμένη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια δίοδο και ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στις προπολεμικές ισορροπίες.
Το ISW σημειώνει ότι «Αυτό το σχόλιο αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο το ιρανικό καθεστώς δεν επιδιώκει αποκλειστικά να επιβιώσει από αυτόν τον πόλεμο και να επιστρέψει στο προπολεμικό status quo. Το καθεστώς έχει στόχους που επιδιώκει να επιτύχει, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ιρανικής κυριαρχίας επί των Στενών».
Σύμφωνα με την ανάλυση του ISW, η Τεχεράνη επιχειρεί να νομιμοποιήσει τον έλεγχο της περιοχής του Ορμούζ, παρουσιάζοντας τις ενέργειές της ως παροχή «υπηρεσιών» και «προστασίας» προς τα πλοία που διέρχονται από ιρανικά ύδατα, όπως ανέφερε σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Καζέμ Γκαριμπαμπάντι.
Ωστόσο, το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι αυτή η «προστασία» συνδέεται με προηγούμενες επιθετικές ενέργειες, αναφέροντας πως «το Ιράν έχει ουσιαστικά δημιουργήσει μια δικτατορική άμυνα στο στενό».
Όπως επισημαίνεται, «Το Ιράν έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει βία, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε εμπορικά πλοία και ναυτικών ναρκών, για να αναγκάσει τα πλοία να πλεύσουν μέσα από τα ιρανικά χωρικά ύδατα. Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται στη συνέχεια ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να εισπράττει τέλη από αυτά τα πλοία».

