Επικράτησε της Κολομβίας με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι
Η Ελβετία εξασφάλισε την παρουσία της στα προημιτελικά του Μουντιάλ, επικρατώντας της Κολομβίας με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι, ύστερα από 120 λεπτά χωρίς σκορ (0-0). Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή, διεκδικώντας μια θέση στα ημιτελικά.
Ματς με λίγες φάσεις και πολλές μονομαχίες
Η αναμέτρηση για τη φάση των «16» δεν πρόσφερε ιδιαίτερο θέαμα, καθώς οι δύο ομάδες έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στην αμυντική τους λειτουργία παρά στη δημιουργία ευκαιριών.
Στο πρώτο ημίχρονο οι καλές στιγμές ήταν ελάχιστες. Η Κολομβία απείλησε στο 21ο λεπτό με τον Πουέρτας, όμως ο Κόμπελ αντέδρασε σωστά, ενώ στο 30′ ο Βάργκας σταμάτησε το δυνατό σουτ του Ρίντερ. Πέρα από αυτές τις φάσεις, οι δύο αντίπαλοι δυσκολεύτηκαν να δημιουργήσουν κινδύνους μπροστά στις δύο εστίες.
Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο μέρος
Η Ελβετία μπήκε πιο δραστήρια στην επανάληψη, με τον Σο να χάνει σημαντική ευκαιρία στο 47′, ενώ λίγο αργότερα ο Ρίντερ εκτέλεσε φάουλ που πέρασε ελάχιστα έξω από το δοκάρι.
Η Κολομβία απάντησε με ένα μακρινό σουτ του Σουάρες στο 63′, χωρίς όμως να ανησυχήσει ιδιαίτερα τον Κόμπελ. Όσο κυλούσε ο χρόνος, οι δύο ομάδες έδειχναν περισσότερο προσηλωμένες στο να διατηρήσουν ανέπαφη την εστία τους, με αποτέλεσμα το 0-0 να παραμείνει μέχρι τη λήξη της κανονικής διάρκειας.
Η παράταση είχε τις μεγαλύτερες συγκινήσεις
Σε αντίθεση με τα πρώτα 90 λεπτά, η παράταση πρόσφερε αρκετές σημαντικές φάσεις.
Η μεγαλύτερη στιγμή του αγώνα ήρθε στο 99ο λεπτό, όταν ο Λουκουμί έπιασε δυνατή κεφαλιά μετά από κόρνερ του Κιντέρο, όμως η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας της Ελβετίας.
Λίγα λεπτά αργότερα ο Κόμπελ πραγματοποίησε καθοριστική επέμβαση στο σουτ του Κάμπας, ενώ στο 104′ ο Βάργκας κράτησε όρθια την Κολομβία αποκρούοντας εντυπωσιακά την προσπάθεια του Αμντουνί.
Στο 115′ οι Κολομβιανοί έχασαν ακόμη μία μεγάλη ευκαιρία, με τον Κάμπας να αστοχεί από εξαιρετική θέση, κι έτσι η πρόκριση οδηγήθηκε αναπόφευκτα στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι.
Τα πέναλτι έκριναν την πρόκριση
Η διαδικασία των πέναλτι εξελίχθηκε σε θρίλερ, όμως οι Ελβετοί αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι στις κρίσιμες εκτελέσεις.
Η Κολομβία είχε δύο χαμένες προσπάθειες, καθώς ο Σάντσες σημάδεψε το δοκάρι, ενώ ο Κόμπελ απέκρουσε το πέναλτι του Ερνάντεζ. Από την άλλη πλευρά, η μοναδική άστοχη εκτέλεση της Ελβετίας ήταν αυτή του Ακάντζι.
Το τελευταίο εύστοχο πέναλτι του Βάργκας διαμόρφωσε το τελικό 4-3, χαρίζοντας στην Ελβετία το εισιτήριο για την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η εξέλιξη της διαδικασίας των πέναλτι
- Κιντέρο (Κολομβία) – Γκολ (0-1)
- Τσάκα (Ελβετία) – Γκολ (1-1)
- Σάντσες (Κολομβία) – Δοκάρι
- Αμντουνί (Ελβετία) – Γκολ (2-1)
- Κάμπας (Κολομβία) – Γκολ (2-2)
- Ακάντζι (Ελβετία) – Άστοχο
- Ερνάντεζ (Κολομβία) – Απόκρουση Κόμπελ
- Ίτεν (Ελβετία) – Γκολ (3-2)
- Ντίας (Κολομβία) – Γκολ (3-3)
- Βάργκας (Ελβετία) – Γκολ (4-3)
MVP του αγώνα
Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο τερματοφύλακας της Ελβετίας, Γκρέγκορ Κόμπελ, ο οποίος πραγματοποίησε καθοριστικές επεμβάσεις τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και στη διαδικασία των πέναλτι, όπου απέκρουσε μία εκτέλεση και συνέβαλε καθοριστικά στην πρόκριση της ομάδας του.
Ελβετία – Κολομβία 0-0 (4-3 πέν.)
Ελβετία: Κόμπελ, Ροντρίγκες (71′ Μουχέιμ), Ελβέντι, Ακάντζι, Τσάκα, Φρόιλερ, Ζακάρια (87′ Βίντμερ), Ρίντερ (103′ Αμντουνί), Γιασάρι (46′ Σο), Εντόι (92′ Βάργκας), Εμπολό (87′ Ίτεν).
Κολομβία: Βάργκας, Μουνιός, Λουκουμί (119′ Μίνα), Σάντσες, Πουέρτα, Μόχικα, Χάμες Ροντρίγκες (66′ Κιντέρο), Αρίας (66′ Κάμπας), Λέρμα (82′ Ρίος), Ντίας, Σουάρες (82′ Ερνάντεζ).

