Η Τεχεράνη κλιμακώνει τις προειδοποιήσεις, ενώ αναμένει επίσημη αμερικανική απάντηση στο σχέδιό της για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και επανέναρξη των πυρηνικών συνομιλιών – Μετά από σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τις αρχές της εβδομάδας, ενισχύεται εκ νέου
Με επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή απειλεί το Ιράν, εάν δεν διασφαλιστεί η ασφάλειά του και δεν του επιτραπεί να εξάγει πετρέλαιο.
«Σε μια περιοχή όπου εμείς δεν μπορούμε να πουλάμε πετρέλαιο, δεν θα πουλά κανείς άλλος. Αν η ασφάλειά μας δεν είναι εγγυημένη, καμία υποδομή δεν θα παραμείνει ασφαλής», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, σε βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στις 29 Σεπτεμβρίου.
Η προειδοποίηση έρχεται ενώ η Τεχεράνη αναμένει επίσημη απάντηση της Ουάσιγκτον στην πρόταση που υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα για τα Στενά του Ορμούζ. Πριν από τον πόλεμο, από τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια δίοδο διερχόταν περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι όροι του ιρανικού σχεδίου
Η πρόταση προβλέπει την επαναλειτουργία των Στενών και την επανέναρξη συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα μέσα σε επτά ημέρες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Το Ιράν ζητά την άρση του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού των πλοίων που κατευθύνονται προς τη χώρα, την κατάργηση των κυρώσεων στις πωλήσεις πετρελαίου και την επαναφορά περιφερειακής εκεχειρίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απορρίψει το σχέδιο, δηλώνοντας παράλληλα ότι αναμένει νέες επαφές μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών διαπραγματευτών μέσα στην εβδομάδα.
Παρότι οι αεροπορικές επιθέσεις των δύο πλευρών έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα, οι επιθέσεις κατά πλοίων συνεχίζονται. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι ελέγχει τα Στενά, ενώ οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η θαλάσσια δίοδος παραμένει ανοικτή.
Επιστολή των Φρουρών της Επανάστασης στους Αμερικανούς ψηφοφόρους
Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης δημοσίευσαν στις 29 Σεπτεμβρίου ανοικτή επιστολή προς τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι ξεκίνησαν τον πόλεμο στις 28 Φεβρουαρίου.
Στην επιστολή υποστηρίζουν ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνυπάρξουν εφόσον άλλαζε η αμερικανική πολιτική και καλούν τους ψηφοφόρους να επηρεάσουν την πορεία της σύγκρουσης.
Οι Φρουροί της Επανάστασης αναφέρουν ότι περισσότεροι από 3.600 Ιρανοί, κυρίως άμαχοι και ανάμεσά τους 400 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν ισχυρισμούς της ιρανικής πλευράς. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι έχουν χάσει 18 στρατιωτικούς.
Η επιστολή αναγνωρίζει επίσης ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν μέρος των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και έναν «περιορισμένο» αριθμό εγκαταστάσεων αεράμυνας, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τεχεράνης ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.
Η παρέμβαση προς το αμερικανικό εκλογικό σώμα πραγματοποιείται ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, στις οποίες κρίνονται και οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και περίπου το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας.

