Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά απόψε στο παλαιό αμαξοστάσιο της ΟΣΥ – Το κομματικό πάρτι, τα μηνύματα προς τη βάση και οι παρουσίες που θα συζητηθούν
Σε μια εκδήλωση με έντονο κομματικό και συμβολικό χαρακτήρα, η Νέα Δημοκρατία γιορτάζει σήμερα τα 52 χρόνια από την ίδρυσή της, με την ηγεσία του κόμματος να επιχειρεί να δώσει τον τόνο της συσπείρωσης ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο παλαιό αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, έναν μεγάλο χώρο που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των διοργανωτών, αναμένεται να φιλοξενήσει αρκετές χιλιάδες μέλη και φίλους της παράταξης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πέρα από τον εορταστικό χαρακτήρα, ωστόσο, η σημερινή συγκέντρωση έχει και σαφή πολιτική στόχευση. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι όσο πλησιάζει η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η διατήρηση της κομματικής συνοχής και η επιστροφή ψηφοφόρων που έχουν απομακρυνθεί από τη ΝΔ αποτελούν κρίσιμο στοίχημα.
Με «πυρσό» και άρωμα από την ιστορία της ΝΔ
Το σκηνικό της εκδήλωσης έχει σχεδιαστεί ώστε να συνδυάζει την ιστορική διαδρομή της παράταξης με ένα πιο σύγχρονο και διαδραστικό περιβάλλον.
Σε μεγάλες οθόνες θα προβάλλονται ψηφιοποιημένες αφίσες από παλαιότερες προεκλογικές εκστρατείες, ιστορικά πρωτοσέλιδα και φωτογραφικό υλικό από σημαντικούς σταθμούς της πορείας της ΝΔ.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να λάβουν μέρος σε διαδραστικές δραστηριότητες, όπως κουίζ για την ιστορία του κόμματος, ενώ έχουν προβλεφθεί ακόμη μπασκέτες και ειδικά διαμορφωμένο booth για φωτογραφίες με τα κομματικά σύμβολα.
Κεντρική θέση στην επικοινωνιακή καμπάνια της εκδήλωσης έχει ο χαρακτηριστικός «πυρσός», το ιστορικό έμβλημα της Νέας Δημοκρατίας, που επανέρχεται με ιδιαίτερη έμφαση στο επετειακό υλικό του κόμματος.
Το μεγάλο στοίχημα της συσπείρωσης
Πίσω από το πάρτι των γενεθλίων, το βασικό πολιτικό ζητούμενο είναι ένα: η συσπείρωση της εκλογικής βάσης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο δρόμος προς τις επόμενες εκλογές δεν θα είναι εύκολος και ότι η ΝΔ θα χρειαστεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού της ακροατηρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα σε δύο παράλληλους άξονες: αφενός στην προβολή του κυβερνητικού έργου και των παρεμβάσεων που αφορούν την καθημερινότητα και αφετέρου στην ανάδειξη των πολιτικών διλημμάτων που θα τεθούν στους ψηφοφόρους.
Παράλληλα, επιχειρείται άνοιγμα τόσο προς το κεντρώο ακροατήριο όσο και προς πιο δεξιές εκλογικές ομάδες, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι διαρροές προς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ.
Ενδεικτική είναι και η αλλαγή στη φρασεολογία του πρωθυπουργού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα προτιμά τον όρο «νέα εντολή» αντί για την αναφορά σε «τρίτη θητεία».
Το βλέμμα στη Βόρεια Ελλάδα
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός έχει πυκνώσει τις επισκέψεις του στην περιοχή, με πρόσφατο σταθμό την Πιερία, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθεί και στη Χαλκιδική για την έναρξη λειτουργίας του μεταλλευτικού έργου στις Σκουριές.
Η Βόρεια Ελλάδα θεωρείται κρίσιμη εκλογική περιφέρεια για τη ΝΔ, καθώς στις τελευταίες αναμετρήσεις καταγράφηκαν σημαντικές επιδόσεις κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος.
Οι απουσίες που προκαλούν συζητήσεις
Το επετειακό σκηνικό, πάντως, δεν θα είναι πλήρες.
Από την εκδήλωση θα απουσιάσουν δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, ενώ εκτός Αθήνας θα βρίσκεται και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η απουσία του Αντώνη Σαμαρά αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όσο και για εσωτερικά θέματα. Παράλληλα, αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια σε ευρύτερη πολιτική ατζέντα στο πλαίσιο συνεδρίου της εφημερίδας «Το Βήμα».
Ο Κώστας Καραμανλής, από την πλευρά του, δεν αναμένεται να παραστεί στην εκδήλωση, επιλέγοντας να κρατήσει αποστάσεις από κομματικές εκδηλώσεις αυτού του χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει μεταφερθεί προς το γραφείο του η σχετική πρόσκληση.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν θα μπορέσει επίσης να δώσει το «παρών», καθώς βρίσκεται στο Στρασβούργο για υποχρεώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο επίκεντρο και η οικονομία
Την ίδια ώρα, για την κυβέρνηση το πολιτικό μήνυμα δεν περιορίζεται στην κομματική κινητοποίηση. Το βάρος πέφτει και στις παρεμβάσεις που αφορούν το διαθέσιμο εισόδημα και το κόστος διαβίωσης.
Στο κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης για τα καύσιμα, ενώ στις 14 Οκτωβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει παρεμβάσεις για τη στήριξη της βιομηχανίας ενόψει του χειμώνα, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα κατά την αυριανή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.
Έτσι, η σημερινή εκδήλωση για τα 52 χρόνια της ΝΔ λειτουργεί ταυτόχρονα ως επετειακή γιορτή, αλλά και ως μια πρώτη άσκηση πολιτικής και κομματικής συσπείρωσης, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τη βάση της και να περιορίσει τις εσωτερικές πιέσεις.

