Ομιλία του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου, Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ε. Μεϊμαράκη, στο Προσυνέδριο του κόμματος στα Ιωάννινα:

Κατ’ αρχήν χαίρομαι που βρισκόμαστε εδώ δια ζώσης και έχουμε επαναπροσδιορίσει πολλά ζητήματα. Γιατί πάνω από όλα την υγειά μας να έχουμε, να μπορούμε να βρισκόμαστε, να δίνουμε τις μάχες μας και να προχωράμε προς τα εμπρός για το καλό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί βρίσκομαι σε ένα διάλογο της νεολαίας, η οποία με τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ οργανώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, απέκτησε μεγάλη παρέμβαση πολιτική επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και έγινε η πρώτη νεολαία στο κίνημά μας το φοιτητικό και με παρέμβαση πολιτική, Πρόεδρε.

Και σήμερα με εσάς χαίρομαι, ιδιαίτερα, γιατί είστε και συνεχίζετε αυτή την παράδοση και είστε μία κυψέλη πολιτικής σκέψης, είστε ανήσυχοι, είστε δημιουργικοί και ήσαστε τυχεροί κιόλας που έχετε έναν πρόεδρο κόμματος έναν πρωθυπουργό που σας ακούει, βλέπει τις ανησυχίες σας, τις κάνει πράξη, θέλει να είναι μαζί σας και σχεδιάζει το μέλλον.

Αλλά και εσύ, Πρόεδρε, είσαι τυχερός γιατί έχεις καλή νέα γενιά, έχεις καλή νεολαία, με τον Παύλο Μαρινάκη. Και αφού έχεις τα νιάτα έχεις το μέλλον. Όποιος έχει τα νιάτα κερδίζει το μέλλον.

Και είναι ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά για εμένα και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του κόμματος τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μου εμπιστεύτηκε -για άλλη μια φορά τη διοργάνωση του Συνεδρίου- και μου δίνει αυτή τη δυνατότητα  της δια ζώσης επικοινωνίας με τη νεολαία μας, με την ΟΝΝΕΔ, με την οποία έχω ιδιαίτερη σχέση γιατί από εκεί ξεκίνησα. Και θέλω να σας πω ότι όλοι μπορείτε να ξεκινήσετε από στρατιώτες και να φτάσετε στρατηγοί.  Και αφού φτάσετε στρατηγοί ξανά γινόμαστε στρατιώτες στον κοινό αγώνα προκειμένου να πηγαίνει η χώρα μπροστά με τη Νέα Δημοκρατία και οι Έλληνες πολίτες να βελτιώνουν τη ζωή τους.

Είναι λοιπόν πολύ μεγάλη χαρά και τιμητικό για εμένα και ευχαριστώ τον Πρόεδρο του κόμματος που, άλλωστε, Πρόεδρε η συνεργασία μας είναι υποδειγματικά δημοκρατική, να μπορούμε να συνεργαζόμαστε για το καλό της παράταξης και της χώρας και θα έλεγα ότι σήμερα είναι μια γιορτή δημοκρατίας, που η καρδιά της Νέας Δημοκρατίας χτυπάει δυνατά εδώ στα Γιάννενα.

Και ταυτόχρονα να πω ότι έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα.  Ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό και κοινωνικό. Διότι η πανδημία είναι κάτι πρωτόγνωρο και έχει τη σκιά της πάντα και παντού. Μπορεί όμως αυτό να μας στερήσει την πορεία μας, το σχεδιασμό μας, την ανάπτυξή μας;  Όχι.  Τα σχεδιάζουμε αλλά πάντα με αυτή τη σκιά και πάντα με τα δεδομένα.  Προγραμματίσαμε το Συνέδριό μας, γιατί έπρεπε να το προγραμματίσουμε.

Από εκεί και πέρα εάν οι υγειονομικοί οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό το ζήτημα μας δείξουν ότι θα πρέπει να πειθαρχήσουμε σε κάποιες συζητήσεις και πρέπει να σας πω ότι η απόφαση που ανακοίνωσε -πριν από λίγο- ο Πρόεδρος ήταν μια απόφαση που συζητήθηκε αρκετά, που τον βασάνισε και εύλογα και βασάνισε και όλους εμάς αλλά θα θολώναμε το μήνυμά μας εάν προχωράγαμε στη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Και εάν το κάναμε ψηφιακά θα ήταν άχαρο, φίλες και φίλοι, γιατί το ωραίο είναι να συναντηθούμε, να αγκαλιαστούμε, να ξανά μονιάσουμε, να είμαστε μαζί, να πάμε παρέα. Αυτή είναι η ομορφιά μιας γιορτής δημοκρατίας όπως είναι το συνέδριό μας.

Και ορθώς ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, σήμερα, κάτω από αυτή τη σκιά γιατί δεν μπορεί να θολώσουμε το μήνυμα, το μήνυμα πρέπει να είναι καθαρό, ότι για να πάρουμε τη ζωή και πάλι στα χέρια μας πρέπει να εμβολιαστούμε, πρέπει να προσέχουμε, και πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχουμε να το διαχειριστούμε και ευρωπαϊκά, όχι μόνο εθνικά. Παρότι είναι πολιτική των εθνικών Κυβερνήσεων. Και  ορθώς ο Πρόεδρος πρότεινε και πάλι στη Φον Ντερ Λάιεν για την διαχείριση και τον συντονισμό μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την τρίτη δόση και το πιστοποιητικό με το οποίο μετακινούμεθα.

Γιατί εμείς που μετακινούμεθα ελεύθεροι στη Σένγκεν, μετακινείται και ο ιός ελεύθερος, ταυτόχρονα. Για αυτό ακριβώς οφείλουμε να σεβαστούμε πράγματι αυτές τις καταστάσεις και να προσαρμόζουμε την πολιτική μας.

Αυτό, άλλωστε, φίλες και φίλοι της νεολαίας μας είναι  πρόοδος. Πρόοδος σημαίνει να μπορείς και να έχεις την προσαρμοστικότητα να αφουγκράζεσαι τις καινούργιες ιδέες, να βλέπεις ότι είναι  σωστές και να τις υλοποιείς, χωρίς φόβο και πάθος.

Και για αυτό ακριβώς θα σας πω ότι πρόοδος δεν είναι κάθε τι το καινούριο. Κάθε τι το καινούριο οφείλουμε να το εξετάσουμε, να το δούμε, να δούμε αν πράγματι μπορεί με τους βασικούς πυλώνες που έχει να γίνει το βήμα το μεγάλο. Γιατί έτσι θεώρησαν κάποιοι ότι και το ’15 πηγαίναμε για προοδευτική Κυβέρνηση, για πρόοδο και τελικά βρεθήκαμε πολύ πίσω. Πάρα πολύ πίσω.

Γιατί πρόοδος είναι να υπάρχει αρμονική σύνδεση του σωστού παλιού με το καινούργιο που έρχεται. Και να μπορούμε αυτό να μπορέσουμε να το αντιληφθούμε και να το κάνουμε πράξη. Για αυτό και βαθύτατα βροντοφωνάζω ότι η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας είναι  βαθιά προοδευτική νεολαία. Είναι  η νεολαία που φέρνει την πρόοδο, που φέρνει το αύριο και που δημιουργεί με τις νέες προτάσεις που φέρνει και που εμείς τις ακούμε, τις αφουγκραζόμαστε και τις κάνουμε πράξη.

Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν και επειδή πιστεύω ότι η νεολαία μας είναι  πάντα παρούσα, είναι  η αιχμή του δόρατος. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας καλωσορίσω στο Συνέδριό μας, να προχωρήσουμε στη διαδικασία μας, να ακούσουμε τους ομιλητές μας και να ξέρετε ότι πάντα μαζί θα πορευόμαστε. Γιατί μια φορά ΟΝΝΕδίτης, για πάντα ΟΝΝΕδίτης. Θα πάμε παρέα μέχρι το τέλος και θα πηγαίνουμε για το καλό της χώρας. Ζήτω η νεολαία μας.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω πολύ την οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που όρισε ο Πρόεδρος του κόμματος και μας εμπιστεύτηκε. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία και την πολύ καλή δουλειά που έκανε ο Γραμματέας, ο κύριος Στεργίου, όπου welcome to the club των Γραμματέων κύριε Στεργίου.

Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Παύλο Μαρινάκη που θα είναι εξίσου ένας καλός και ικανός και άξιος Γραμματέας και να προχωρήσουμε προς το Συνέδριό μας όποτε με τις εισηγήσεις και τις ευλογίες των υγειονομικών, μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Ζήτω η νεολαία μας, ζήτω η ΔΑΠ που είναι  πρωτοπόρα στο φοιτητικό κίνημα.

Σας ευχαριστώ.