Ομιλία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Γ. Στεργίου στο Προσυνέδριο του κόμματος στα Ιωάννινα:

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ξεκινήσω με μία προσωπική αναφορά. Πρόεδρε, ειλικρινά, σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε τον Ιούλιο του 2019 να με προτείνετε για Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Και φυσικά για την ευκαιρία που μου δώσατε, μέσα, από αυτή τη θέση να υπηρετήσω την πολύ μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε έκτοτε για την υλοποίηση της συμφωνίας αλήθειας για την υλοποίηση του κυβερνητικού μας προγράμματος.

Όμως, επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλες και όλους εσάς, τα  απλά μέλη της Νέας Δημοκρατίας, τα στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα, που καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να στηρίξουν τον Πρόεδρό μας και την Κυβέρνησή μας για να βρεθούν στην πρωτοπορία του αγώνα. Άλλωστε, το πράττουν διαχρονικά και στις χαρές και στις λύπες, και στα εύκολα και στα δύσκολα. Για αυτό, λοιπόν, ένα δημόσιο ευχαριστώ σε όλους και όλες εσάς.

Κύριε Πρόεδρε, Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες, φίλες και φίλοι,

Κλείνουμε δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης του τόπου. Χρόνια πραγματικά δύσκολα. Με συμπυκνωμένες κρίσεις που άλλες Κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν ούτε σε δεκαετίες. Πανδημία, επιπτώσεις στην οικονομία, μεταναστευτικό, ωμές γεωπολιτικές απειλές και τώρα εισαγόμενες σημαντικές ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Ακούω πολλούς να λένε «άτυχη η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Όχι, φίλες και φίλοι, εγώ λέω είναι τυχερή η χώρα που, τώρα, όλα αυτά συμβαίνουν με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση της πατρίδος μας.

Δυόμισι χρόνια τώρα δαμάζουμε τις κρίσεις μία προς μία. Φανταστείτε να ήταν τα πράγματα αλλιώς. Ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να το φανταστούν. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ίδιοι στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Φίλες και φίλοι,

Τον Ιούλιο του ’19 αναλάβαμε τη μεγάλη ευθύνη να αλλάξουμε την πορεία της χώρας. Να εισάγουμε ένα άλλο υπόδειγμα στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων.  Να τολμήσουμε τομές που για χρόνια ο φόβος του πολιτικού κόστους τις ματαίωνε. Να πάρουμε επιτέλους αποφάσεις, όχι να ψάχνουμε για προφάσεις.

Η πανδημία δεν μας έκανε να χάσουμε τον προσανατολισμό μας. Ένα πυκνό κυβερνητικό έργο προχώρησε. Μειώσεις στη φορολογία, στήριξη στο εισόδημα επιχειρήσεων και εργαζομένων, θεσμικές τομές στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στις δομές του κράτους. Με μια αληθινή επανάσταση στην ψηφιακή του λειτουργία. Με συγκρούσεις -όπου χρειάστηκε- με τις ελίτ των συντεχνιών και των βολεμένων που κρατούν εδώ και πάρα, μα πάρα, πολλά χρόνια την Ελλάδα κλειδωμένη στο παρελθόν.

Την ώρα που ο κόσμος καλπάζει αυτοί ακόμα και σήμερα βρίσκουν καταφύγιο πίσω από την Αριστερά. Μαζί της αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αντιδρούν σε όλα όχι από ενδιαφέρον, αλλά από συμφέρον. Αυτάρεσκες μειοψηφίες που ενώ έμειναν ουσιαστικά αλώβητες από την κρίση κουνούν και το δάχτυλο σε όλους εκείνους που υπέφεραν, που μάτωσαν, που μοχθούν και επιμένουν.

Φίλες και φίλοι,

Κουβαλάμε τις προσδοκίες αυτής της παραγωγικής Ελλάδας που μοχθεί και επιμένει.  Αυτή την Ελλάδα θέλουμε να ξεκλειδώσουμε. Την Ελλάδα που μετά από την υπερδεκαετή κρίση έχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό και περιμένει το έναυσμα, το κίνητρο, το φιλικό οικονομικό περιβάλλον για να απογειωθεί.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή είναι η διπλή ευθύνη που έχουμε από εδώ και πέρα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της παράταξής μας.  Η φυγή της Ελλάδας προς τα μπρος.

Την ώρα που η Αριστερά ακόμη κατατρύχεται από τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες πολιτικές που απέτυχαν την δεκαετία που πέρασε, εμείς κοιτάμε μπροστά στις δεκαετίες που έρχονται. Για τις ωφέλιμες και ώριμες ανατροπές που χρειάζεται ο τόπος.

Συνομιλητές μας έχουμε πια κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε πολίτη που ζητά συγκεκριμένες προτάσεις για το αύριο, όχι παρόλες για το χθες. Που θέλει πράξεις, όχι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Κάθε γονιό και κάθε νέο που δεν είναι  αρνητές της πραγματικότητας, αλλά που την πραγματικότητα την κάνουν εργαλείο για να βελτιώσουν τη ζωή τους, τη δική τους ζωή και της οικογένειάς τους.

Που νοιάζονται για τις ευκαιρίες που έρχονται, όχι για εκείνες που έφυγαν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι  άνθρωποι απεγκλωβισμένοι πια από τις ταμπέλες αριστερού – δεξιού.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε την ευκαιρία τα χρόνια που έρχονται με το έργο και τη δουλειά μας, να αλλάξουμε μια και καλή τους πολιτικούς συσχετισμούς στην ελληνική κοινωνία.    Όπως άλλωστε το κάναμε τη δεκαετία του ’80 και του ’90 με την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ. Όταν βάλαμε τέλος στην ηγεμονία της αριστεράς, στη νεολαία και οι ιδέες μας ήρθαν και πλημμύρισαν όλη τη χώρα.

Έτσι πρέπει να κάνουμε ξανά. Με καινούρια ορμή, με νέους ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα, με επικεφαλής τον Παύλο Μαρινάκη στην ηγεσία του κόμματος. Με συναίσθηση, όμως, ότι ο λαϊκισμός και τα fake news της αριστεράς δεν συνιστούν πολιτική. Συνιστούν παρακμή. Επιτρέψτε μου εδώ και μια μικρή παρένθεση.

Να ξέρουν καλά εκεί στην αριστερά. Δεν κοιτάμε πίσω προς αυτούς, αλλά δεν θα αφήσουμε και τίποτα να πέσει χάμω. Όσο λένε ψέματα για εμάς, τόσο εμείς θα λέμε αλήθειες για εκείνους. Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο. Η εκρηκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα την υπολογίζει να ξεπερνάει το 7%, η μείωση της ανεργίας στο 13%, δηλαδή σε επίπεδα περίπου πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το θεαματικό rebound στον τουρισμό που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, τα μηδενικά επιτόκια είναι γεγονότα και αλήθειες που δεν έτυχαν. Είναι  τα εμφατικά αποτελέσματα πολιτικών επιλογών που πέτυχαν.

Φίλες και φίλοι,

Κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε μακριά, κοιτάμε στο μέλλον. Αυτή η παράταξη έμεινε όρθια και μεγάλη όταν οι άλλες κατέρρεαν, γιατί έχει την Ελλάδα στη ψυχή της και την πρόοδο στο DNA της. Προχωρούμε με τόλμη. Χτίζουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. Μια Ελλάδα  για όλους.

Καλή δύναμη. Καλή δύναμη σε όλες και σε όλους, καλή δύναμη στις νέες διοικήσεις που εξελέγησαν με υποδειγματική διαδικασία. Καλή δύναμη στον Παύλο Μαρινάκη.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου όλους.