Η αποκάλυψη που έκανε χθες ο Ρώσος στρατηγός, Ρουστάμ Μινεκάγεφ, προκάλεσε σοκ και πολλές αντιδράσεις.

Ο Μινεκάγεφ, δήλωσε με έναν απροκάλυπτο τρόπο ότι η Μόσχα θέλει να πάρει «τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς (ανατολικά) και του ουκρανικού νότου» και εξήγησε ότι έτσι ανοίγει «ένας διάδρομος προς την Υπερδνειστερία, όπου παρατηρούμε επίσης περιστατικά καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού και θα επιτρέψει να προσφέρει βοήθεια».

Η Υπερδνειστερία συνορεύει στα ανατολικά της με τη νότια Ουκρανία και διοικείται από το 1992 από φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά ένα de facto κράτος.

Με αφορμή τις δηλώσεις Μινεκάγεφ, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προειδοποίησε τη νύχτα ότι η Μόσχα θέλει να εισβάλει σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση της Μολδαβίας φανερά ενοχλημένη, κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στο Κισινάου για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του στρατηγού Μινεκάγεφ.

Η Μολδαβία «θεωρεί αυτές τις δηλώσεις αβάσιμες και αντιφατικές με τη στήριξη της Ρωσίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και καλεί τη Μόσχα «να σεβαστεί την αρχή ότι η Μολδαβία είναι μία ουδέτερη χώρα».