Η Μαριζέτα Αντωνοπούλου, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Δρ. Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ,είναι ένα από τα νέα πρόσωπα που βγαίνουν μπροστά για πρώτη φορά στην αρένα της πολιτικής. Με άλλο ύφος και άλλο ήθος, μακριά από τα συνήθη κλισέ στον χώρο της πολιτικής, δίνει τη δική της μάχη, ίσως στην πιο ιδιότυπη εκλογική αναμέτρηση από τη Μεταπολίτευση και μετά. Παράλληλα αποκωδικοποιεί το μήνυμα της κάλπης της 21ης Μαΐου και τι σηματοδοτεί ο δεύτερος εκλογικός γύρος, ενώ σχολιάζει με οξύ ύφος τόσο τη «γαλάζια» κριτική όσο και το σφυροκόπημα που δέχεται το κόμμα της γύρω από τις προτάσεις του για την οικονομία.

Θεωρείτε ότι το διψήφιο ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο μπορεί να σας κάνει να εκτοπίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν εκλογές μετάβασης. Ο στροβιλισμός της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής από τη βαθύτατη κρίση, τη χρεοκοπία και τη διάρρηξη του κοινωνικού δεσμού ξεπεράστηκε και βρισκόμαστε πια μπροστά σε μια νέα κατάσταση. Αυτό εκφράζουν αρχικά η εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση και η καταβύθιση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύκλος των κρίσεων δείχνει να κλείνει, παρασύροντας μαζί του και τα όποια παράγωγά του. Πρόκειται, επί της ουσίας, για την εκδήλωση της επιθυμίας να επιστρέψει η ζωή σε μια κανονικότητα, να κλείσει ο κύκλος της διαρκούς αστάθειας, της οξυμμένης τοξικότητας, της υπέρβασης της κατάστασης εξαίρεσης. Ενώ η σημαντική αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ καθιστά τον χώρο μας τον δυναμικό εκφραστή της προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης. Εργαζόμαστε με σοβαρότητα και νηφαλιότητα για την περαιτέρω σημαντική αύξηση των ποσοστών μας, ώστε η χώρα να έχει αξιόπιστη, υπεύθυνη και πραγματική αντιπολίτευση στις 26 Ιουνίου.

Τελικά το ΠΑΣΟΚ έχει κρυφή ατζέντα για την οικονομία; 

Ο μόνος που έχει κρυφή ατζέντα είναι η ΝΔ, και αυτή δεν είναι άλλη από τη δολοφονία χαρακτήρων και τη διαρκή παραποίηση όσων λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την Ομάδα Αλήθειας. Έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες ένα αξιόπιστο και κοστολογημένο πρόγραμμα που αφορά το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών. Ας επαναλάβω, όμως, ότι η φορολογική πολιτική που προκρίνουμε έχει στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και τη χρηματοδότηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού, αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους. Γι’ αυτό προτείνουμε ένα πάγιο, απλό και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα περιέχει μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία, στοχευμένες φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες με παιδιά αλλά και μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η κρίση. Η όποια μικρή αύξηση του συντελεστή φορολογίας στα μερίσματα δεν αφορά παρά τον πολύ μεγάλο πλούτο. Η ΝΔ θα μας απαντήσει επιτέλους με σαφήνεια πώς θα αυξήσει τον πραγματικό μέσο μισθό ή θα συνεχίσει να υπεκφεύγει;

Πώς απαντάτε στη«γαλάζια» κριτική, που αναφέρει ότι θέλετε να γίνετε «ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ»;

Η ΝΔ κατανοεί τον πραγματικό μηχανισμό των δίδυμων εκλογών. Γνωρίζει ότι η εκλογική της επιτυχία φαίνεται τόσο μεγάλη, όχι λόγω του σημαντικού ποσοστού της –κάτι τέτοιο δεν προκύπτει εξάλλου από την ιστορική σύγκριση των ποσοστών της–, αλλά λόγω της συντριπτικής ήττας του αντιπάλου της και την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε νέο δυναμικό ρόλο. Οι δεύτερες εκλογές δεν θα είναι μια απλή διαδικασία επικύρωσης του αποτελέσματος των πρώτων, αντίθετα καλούνται να διορθώσουν και να επαναξιολογήσουν την κάλπη της 21ης Ιουνίου. Η «γαλάζια» κριτική έχει σαφή στόχο, λοιπόν, την κάμψη της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς γνωρίζει ότι η περαιτέρω σημαντική αύξηση των ποσοστών μας θα σημαίνει την ισχυροποίηση της αντιπολίτευσής της. Από την 26η Ιουνίου η ΝΔ θα έχει ουσιαστικό αντίπαλο εντός Κοινοβουλίου και δεν θα κυβερνά ελέω του χρυσού χορηγού της, του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να είναι ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα κόμμα που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση πήρε μια νίκη που ισοδυναμεί με πολιτικό θρίαμβο; 

Ο πολιτικός σεισμός των πρώτων εκλογών αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η συντριπτική ήττα του οποίου αποτελεί στην ουσία το ιστορικό καινοφανές. Οι πολίτες με την ψήφο ισχυροποίησης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δηλώνουν με τον πλέον κατανοητό τρόπο ότι ο τόπος χρειάζεται μια προγραμματική αντιπολίτευση, η οποία θα ελέγχει και θα περιορίζει την κυβερνητική εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι η υπεύθυνη αντιπολίτευση, η οποία δεν θα επιτρέψει στην κυβερνητική πλειοψηφία να νομοθετεί για τα μεγάλα συμφέροντα αγνοώντας τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζομένους και τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Ποιο είναι το πολιτικό διακύβευμα που θα καθορίσει τις πολιτικές ισορροπίες στη νέα εκλογική αναμέτρηση; 

Το νέο πολιτικό σκηνικό πάνω στο οποίο κουβεντιάζουμε δημιούργησε, όπως σωστά επισημαίνετε, νέες ισορροπίες. Νομίζω, όμως, ότι το κεντρικό διακύβευμα παραμένει το χρέος μας απέναντι στη νέα γενιά, η επανα-νομιμοποίηση της πολιτικής στα μάτια μιας γενιάς που έχει ζήσει μόνο μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Το μεγάλο στοίχημα για την παράταξή μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους νέους ανθρώπους, ώστε όχι μόνο να έρθουν να ψηφίσουν, αλλά να συμμετάσχουν ξανά στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Ένα σημαντικό μέρος του προγράμματός μας αφορά τις πολιτικές με επίκεντρο τη νεολαία. Το κεντρικό ζητούμενο, ωστόσο, ξεπερνά τις επιμέρους πολιτικές και αφορά τη σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που θα κάνει τη νεολαία μας να ονειρευτεί με ασφάλεια το μέλλον της.

Την ώρα που αναδύεται μια τάση απαξίωσης για την πολιτική, ποια είναι τα κίνητρα για μια νέα γυναίκα επιστήμονα να ασχοληθεί με τα κοινά; 

Είμαι ενεργή πολιτικά από τα μαθητικά μου χρόνια στις Αριστερές. Το κίνητρο από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει ένα, μια κοινωνία με λιγότερες αδικίες για τον κόσμο της εργασίας, μια πατρίδα στην οποία να μπορέσει ο καθένας μας με ίσες ευκαιρίες να δημιουργεί με αξιοπρέπεια και γνώμονα το κοινωνικό σύνολο.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο