«Τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ είναι πίσω, τα καλύτερα είναι μπροστά»
Ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μέσα σε αυτό το τοξικό νέφος που έχει σκιάσει την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, απαντά στην κριτική που δέχεται το κόμμα του από την πλευρά της κυβέρνησης για «εργαλειοποίηση του πόνου» και ξεκαθαρίζει ότι «η σκληρή κριτική δεν είναι ταυτόσημη με τον λαϊκισμό, αλλά αποτελεί βασικό στοιχείο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης». Σχολιάζει στο «Π» τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τη Δικαιοσύνη, αλλά και τις διαφορετικές φωνές που ακούγονται και πάλι στο εσωτερικό του Κινήματος. Ταυτόχρονα όμως καταθέτει τις σκέψεις και τις προτάσεις του, προκειμένου να γεφυρωθεί το δημοσκοπικό χάσμα με το πρώτο κόμμα.
Πώς απαντάτε στην κριτική που ασκείται στο κόμμα σας για «εργαλειοποίηση του πόνου» και για ρητορική που παραπέμπει σε ακραίες τοποθετήσεις πολιτικών σχημάτων;
Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για τις προθέσεις του, αναδεικνύοντας καθημερινά με επιχειρήματα ότι η κριτική του προς την κυβέρνηση δεν έχει στόχο τη μικροπολιτική εκμετάλλευση, αλλά την ανάδειξη σοβαρών προβλημάτων και χρόνιων παθογενειών που αφορούν τους πολίτες. Να υπογραμμιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει προσηλωμένο στον προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο και δεν υιοθετεί ούτε ακροδεξιά,ούτε λαϊκίστικα επιχειρήματα, υπηρετώντας πάντα την ιδεολογία της λογικής. Η σκληρή κριτική δεν είναι ταυτόσημη με τον λαϊκισμό, αλλά αποτελεί βασικό στοιχείο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης.
Η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για κλονισμό της εμπιστοσύνης του προς τη Δικαιοσύνη προκάλεσε αίσθηση αλλά και έντονες αντιδράσεις. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κριτική του δεν στρέφεται κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης συνολικά, αλλά αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δημιουργούν προβληματισμό στους πολίτες. Παράλληλα, τόσο ο πρόεδρος όσο και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα τονίζουμε τη σημασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την ανάγκη για διασφάλιση της αξιοπιστίας της. Το ΠΑΣΟΚ -όπως είπε δημόσια ο Νίκος Ανδρουλάκης- θα πρωτοστατήσει στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση για τον απογαλακτισμό της δικαστικής εξουσίας από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν νοείται να εξακολουθήσει να διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ούτε οι δικαστικοί μετά την αφυπηρέτησή τους να καταλαμβάνουν θέσεις στο Δημόσιο, χωρίς να παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Γιατί το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε με τέτοια ένταση απέναντι σε ένα ρεπορτάζ με εσωκομματικές διαστάσεις; Εκτιμάτε ότι υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο εναντίον σας;
Είναι πλέον προφανές ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την εκτεταμένη κρίση αξιοπιστίας των θεσμών. Γνωρίζουμε ότι όσο εντείνουμε τον αγώνα για αλήθεια και δικαιοσύνη, τόσο θα κλιμακώνεται εναντίον μας η επίθεση των κέντρων παραπληροφόρησης και υπονόμευσης της προσπάθειάς μας, προκειμένου να προστατευθούν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.Όσοι νομίζουν ότι με κατασκευασμένα ψεύδη και συκοφαντίες μπορούν να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ, πλανώνται. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό στις αρχές του για αλήθεια, διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Τελικά μήπως δεν έχουν επουλωθεί τα «εσωκομματικά τραύματα» της προηγούμενης περιόδου;
Οι εσωκομματικές εκλογές τελείωσαν στο ΠΑΣΟΚ. Τα δύσκολα για το κόμμα μας είναι πίσω, τα καλύτερα είναι μπροστά. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν η παντοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας.Η παράταξή μας πορεύεται με αξιοπιστία, με ενότητα, με σοβαρότητα και προτάσεις.
Το δημοσκοπικό χάσμα με την κυβέρνηση παραμένει αγεφύρωτο. Ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ, για να βρεθεί στον προθάλαμο του Μεγάρου Μαξίμου;
Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σημαντική πρόκληση στη μείωση του δημοσκοπικού χάσματος με την κυβέρνηση. Για να βρεθεί πιο κοντά στην εξουσία, θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες στρατηγικές για να πετύχει τους στόχους του. Ενίσχυση της πολιτικής ταυτότητας με σαφή διατύπωση θέσεων σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η οικονομία, η Παιδεία και η Υγεία, ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση, θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να ξεχωρίσει από τα άλλα κόμματα και να προσελκύσει ψηφοφόρους που αναζητούν συγκεκριμένες λύσεις. Εστίαση σε τοπικά ζητήματα με ανάδειξη και στοχευμένες προτάσεις επίλυσης προβλημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κόμμα. Παράλληλα, η ανάδειξη νέων στελεχών μπορεί να δώσει νέα πνοή και να βελτιώσει την εικόνα του κόμματος.
Γενικότερα, η υιοθέτηση μιας πολυδιάστατης προσέγγισης που θα συνδυάζει την ανανέωση, τη σαφήνεια στις θέσεις και την ενεργή παρουσία στην κοινωνία, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό.

