Κόσμος

Το Ευρωκοινοβούλιο «αδειάζει» την τρόικα για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος

Ευρωκοινοβούλιο

«Καρφιά» κατά της τρόικας ρίχνουν ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το θέμα της Ελλάδας και άλλων «χωρών της κρίσης».

Από τις αρχές Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συστήσει ειδική επιτροπή για την αξιολόγηση της τρόικας, τυχόν λάθη, παραλείψεις και ευθύνες.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη κίνηση, καθώς για πρώτη φορά αξιολογούνται δημοσίως οι ίδιοι οι «αξιολογητές»!  Η σχετική πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει από τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά βρίσκει πλέον υποστηρικτές και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

«Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στην Αθήνα και, για παράδειγμα, ένας πρώην υπουργός μου έλεγε ότι όταν ήρθαν από την τρόικα να ελέγξουν το υπουργείο του, υπήρχαν γενικοί διευθυντές της Κομισιόν που δεν γνώριζαν καν τη νομική βάση της διαδικασίας. Νομίζω ότι πρέπει να τα εξετάσουμε αυτά τα θέματα. Από κει και πέρα βλέπουμε ότι από την αρχή της αποστολής της η τρόικα έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη και αυτό επίσης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε» δηλώνει ο Φρανκ Ένγκελ, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το Λουξεμβούργο, ελληνομαθής και γνώστης της Ελλάδας, στην Deutsche Welle.

Υπέρ μιας αυστηρής αξιολόγησης της τρόικας φαίνεται πως είναι και ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο.

Η στήριξή του είχε εκφραστεί παράλληλα με τις προσδοκίες για αλλαγή γραμμής στο Βερολίνο μετά τις γερμανικές εκλογές και υπό την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν στον «μεγάλο συνασπισμό» υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Χάνες Σβόμποντα δηλώνει: «Θα ήθελα πολύ να αποχωρήσει η τρόικα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί κανένα πρόγραμμα περικοπών ή μεταρρυθμίσεων. Ξέρω ότι κάποιες δηλώσεις που έκανα είχαν δεχθεί κριτική από Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, γιατί είναι μία χώρα ιδιαίτερα προσανατολισμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα. Πιστεύω, όμως, ότι θα έχουμε -πρέπει να έχουμε- αλλαγές στη γερμανική πολιτική. Το είχε εξαγγείλει ο Στάινμπρουκ προεκλογικά και νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα αλλάξει την πολιτική της, ίσως όχι αμέσως, αλλά συν τω χρόνω».

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, όπως δηλώνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιούργκεν Κλούτε, πρόκειται να διατυπώσει τις δικές της προτάσεις: «Το πρώτο ζητούμενο είναι με ποια νομική βάση δραστηριοποιείται και επεμβαίνει στα κράτη-μέλη. Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη μεθοδολογία της, αν δηλαδή είναι η ενδεδειγμένη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Και το τρίτο ερώτημα είναι αν είναι σωστό για την τρόικα να εφαρμόζει την ίδια συνταγή λιτότητας σε όλες τις χώρες αδιακρίτως. Με αυτά τα θέματα θα ασχοληθούμε και έχουμε ήδη αρχίσει τη σχετική έρευνα».

Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης πρόκειται να ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2014, δηλαδή λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα της Ελλάδας και των άλλων «χωρών της κρίσης» θα κυριαρχήσει στην προεκλογική συζήτηση. Σημαίνει, όμως, και κάτι άλλο: Ότι τα συμπεράσματα έρχονται κατόπιν εορτής, καθώς τον Απρίλιο ούτως ή άλλως εκπνέει το μνημόνιο, αποχωρεί η τρόικα και τερματίζεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας -σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής συμπεφωνημένα.

Αλλά όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Φρανκ Ένγκελ, «το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας εκπνέει, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, γιατί αλλιώς η Ελλάδα θα συντριβεί. Δεν είναι μυστικό αυτό. Είναι εντελώς απίθανη η επιστροφή στις αγορές μέσα στο 2014 και θεωρώ επίσης απίθανο να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης που θα έπειθαν τις αγορές».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα υποστηρίζει ότι ο ίδιος επιθυμούσε να συσταθεί νωρίτερα η επιτροπή αξιολόγησης για την τρόικα, αλλά προσέκρουσε σε αντιρρήσεις άλλων πολιτικών ομάδων, επισημαίνοντας πως η εν λόγω αξιολόγηση της τρόικας θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa