Σταύρος Παπασταύρου: Η αμερικανική Chevron διευρύνει το ελληνικό της αποτύπωμα
Νέο βήμα στην προσπάθεια αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων πραγματοποιείται σήμερα, καθώς η αμερικανική Chevron αναμένεται να επισημοποιήσει την είσοδό της σε ακόμη ένα θαλάσσιο οικόπεδο της χώρας, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στην ελληνική αγορά ενέργειας.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, αντιπροσωπεία της Chevron βρίσκεται στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που αφορά το λεγόμενο Block 10, στα ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου, μια περιοχή του νοτίου Ιονίου που μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Helleniq Energy.
Πέντε οικόπεδα για τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό
Με τη νέα συμφωνία, η Chevron αποκτά παρουσία σε πέντε συνολικά θαλάσσιες παραχωρήσεις στην Ελλάδα.
Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει συμμετοχή στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και σε δύο ακόμη περιοχές νοτίως της Πελοποννήσου. Η προσθήκη του Block 10 έρχεται να διευρύνει περαιτέρω το ενδιαφέρον της για τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και ενισχύει την προσπάθεια προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων.
Η πρώτη γεώτρηση πλησιάζει
Ο κ. Παπασταύρου επανέλαβε ότι το επόμενο μεγάλο ορόσημο για τις ελληνικές έρευνες είναι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, η οποία προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο του 2027.
Το έργο θα πραγματοποιηθεί από την κοινοπραξία ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αξιολόγηση του πραγματικού δυναμικού των ελληνικών θαλάσσιων κοιτασμάτων.
Η επιτυχία ή μη της γεώτρησης αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις στην περιοχή.
Νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνέδεσε επίσης τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τις ευρύτερες γεωπολιτικές διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράμμισε ότι οι χώρες του σχήματος 3+1 — Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ — επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα, στη βάση κοινών κανόνων και αρχών που προωθούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια εφοδιασμού.
Παράλληλα, τόνισε ότι η εργαλειοποίηση της ενέργειας για πολιτικούς ή γεωστρατηγικούς σκοπούς αποτελεί πρακτική που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και οι αγορές
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Παπασταύρου σημείωσε ότι οι πληροφορίες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν θετικά τις διεθνείς αγορές ενέργειας.
Όπως ανέφερε, η αποκλιμάκωση της κρίσης έχει οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ασιατικές αγορές, αν και οι συνέπειες της πολύμηνης αναταραχής στην περιοχή αναμένεται να γίνουν αισθητές για αρκετό ακόμη διάστημα.
«Η Ελλάδα έλαβε από την πρώτη στιγμή όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς», υπογράμμισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι υπήρξε στενός συντονισμός ανάμεσα στο ΥΠΕΝ, τους φορείς της αγοράς και τις ενεργειακές επιχειρήσεις.
Η ενίσχυση της παρουσίας της Chevron, σε συνδυασμό με την επικείμενη πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2027, δείχνει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να τοποθετηθεί πιο δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο κατά την οποία η ασφάλεια εφοδιασμού και η αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας παραμένουν στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων.

