Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην «Political» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου. Ο υπουργός, αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στελεχών της ΝΔ, επεσήμανε πως αποτελούν μαύρη σελίδα για την πολιτική ιστορία και πρέπει να καταδικαστούν ομόφωνα και οι δράστες να οδηγηθούν άμεσα στη δικαιοσύνη.
Ο κ. Παπασταύρου, αναφερόμενος στον Νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό του τουρισμού, σημείωσε πως στόχος
είναι να οργανωθεί ο χώρος για τις προκλήσεις τού σήμερα και τα επόμενα χρόνια και ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτραπούν φωτοβολταϊκά σε περιοχές Natura, δάση ή δασικές εκτάσεις, ούτε ανεμογεννήτριες σε ορεινές ζώνες
πάνω από 1.200 μέτρα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε επίσης, σε ό,τι αφορά τον κάθετο διάδρομο, πως ενισχύει γεωπολιτικά τη χώρα, ενώ για τις έρευνες υδρογονανθράκων τόνισε ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση
προγραμματίζεται για τις 14 Φεβρουαρίου 2027 και ότι η κοινοπραξία ExxonMobil, Helleniq Energy, Energean
και ελληνικής εταιρείας με το σύγχρονο πλοίο Stena DrillMax θα κάνει τη γεώτρηση στο Βορειοδυτικό Ιόνιο.
■ Mας έχει σοκάρει όλους η τρομοκρατική επίθεση που οδήγησε στην απώλεια της Βάγιας Νέστορα. Πώς νιώθετε για αυτό το απεχθές περιστατικό;
Ήταν ένα τυφλό, συνειδητά τυφλό, δολοφονικό χτύπημα σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που οδήγησε στον
τραγικό θάνατο της Βάγιας Νέστορα. Είναι μαύρη σελίδα για την πολιτική ιστορία και πρέπει να καταδικαστεί
ομόφωνα και οι δράστες να οδηγηθούν άμεσα στη δικαιοσύνη.
■ Μπορεί η τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό να συντελέσει σε τέτοια χτυπήματα; Τι λέτε για την πολιτική ρητορική που χαρακτηρίζει κυβερνήσεις «δολοφόνους»;
Η τοξικότητα οδηγεί σε διχασμό. Όταν βλέπεις τον πολιτικό αντίπαλο ως εχθρό, αυτό οδηγεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Η τρομοκρατία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Όταν
σκοτώνεις αθώους, αυτό είναι ιδεολογία βίας, μισαλλοδοξίας και μίσους. Οι καταδίκες πρέπει να είναι ομόφωνες.
■ Πάμε στα θέματα του υπουργείου σας. Τι κάνετεγια τον Νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό του τουρισμού;
Μαζί με την Όλγα Κεφαλογιάννη διαμορφώνουμε χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό με σκοπό να οργανώσουμε τον χώρο για τις προκλήσεις τού σήμερα και τα επόμενα χρόνια – όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για τις ΑΠΕ και τη βιομηχανία.
■ Το χωροταξικό για τις ΑΠΕ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ιδιοκτήτες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θα κάνετε αλλαγές στο νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση;
Η διαβούλευση εννοείται αληθινά και τα σχόλια θα εξεταστούν. Ωστόσο, η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης ΑΠΕ και προστασίας περιβάλλοντος. Δεν θα επιτρέψουμε φωτοβολταϊκά σε περιοχές
Natura, δάση ή δασικές εκτάσεις, ούτε ανεμογεννήτριες σε ορεινές ζώνες πάνω από 1.200 μέτρα.
Η ανάπτυξη θα είναι στοχευμένη, όχι παντού. Η κατεύθυνση είναι δεδομένη – στοχευμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ με
σεβασμό στη βιοποικιλότητα. Παράλληλα, τρέχουμε μεγάλο έργο στην αποθήκευση ενέργειας: μέχρι την 1η Απριλίου δεν είχαμε συνδεδεμένη μπαταρία, την 1η Απριλίου ξεκινήσαμε με 32 MW, τώρα είμαστε στα 200 MW, στο τέλος του έτους προβλέπουμε 800 MW και ελπίζουμε το 2027-2028 να φτάσουμε 1-2 GW.
■ Είμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά την αποθήκευση;
Είμαστε στο ξεκίνημα και χρειάζεται πολλή δουλειά. Οι τιμές έχουν πέσει, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε την αποθήκευση ώστε να μη χάνεται η παραγόμενη ενέργεια.
■ Πάμε στο θέμα της λειψυδρίας. Ποια μέτρα προωθείτε; Το νερό είναι πολύτιμο…
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει έτσι
για τις επόμενες γενιές. Διαπιστώνουμε μεγάλες απώλειες σε παλιές υποδομές που φτάνουν έως και το 70% σε δίκτυα. Χρειάζονται σημαντικά έργα και συγκέντρωση διαχείρισης για οικονομίες κλίμακας και τεχνογνωσία.
■ Τι θα γίνει με τον κατακερματισμό των οργανισμών διαχείρισης νερού (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ κ.ά.);
Έχουμε δημιουργήσει κατακερματισμό – υπάρχουν περίπου 740 φορείς διαχείρισης νερού. Στόχος είναι η συγκέντρωση και ο οργανωμένος σχεδιασμός, αξιοποιώντας τεχνογνωσία ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ για προσιτό και ποιοτικό νερό.
■ Θα υπάρξει μια εταιρεία-ομπρέλα ή μεγαλύτερος ρόλος από ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ;
Η ΕΥΔΑΠ (Αττική) και η ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) θα συγκεντρώσουν υπηρεσίες πολλών δήμων στην περιοχή τους
-πχ ΕΥΑΘ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ΕΥΔΑΠ σε Εύβοια και Βοιωτία- ώστε να καλύψουν περίπου το 50% του πληθυσμού με αξιοποίηση τεχνογνωσίας και οικονομίες κλίμακας.
■ Αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση του νερού;
Όχι. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν υπάρχει σενάριο ιδιωτικοποίησης. Αντίθετα, υπάρχει ενίσχυση των δημόσιων υποδομών. Παράλληλα, η παρουσία ιδιωτικών εταιρειών κρίνεται απαραίτητη σε ορισμένα έργα λόγω της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας.
■ Πού αποδίδετε, κύριε υπουργέ, το μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές σε ενεργειακά δίκτυα(πχ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ), κάτι που καταδείχθηκε και στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των δύο εταιρειών;
Οι πολύ επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ δείχνουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και την εθνική σημασία των ενεργειακών δικτύων. Τα δίκτυα είναι ραχοκοκαλιά του ενεργειακού συστήματος και έχουν εθνικό αποτύπωμα. Η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου στον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ αποτυπώνει αυτή την εμπιστοσύνη.
■ Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στον κάθετο διάδρομο και τι σημαίνει γεωπολιτικά;
Ο κάθετος διάδρομος ενισχύει γεωπολιτικά τη χώρα. Αν οι γειτονικές χώρες στηρίζονται ενεργειακά στην Ελλάδα, αυτό μας δίνει δύναμη, έσοδα και αλλάζει την κουλτούρα συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η συνεργασία (Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία κ.ά.) προωθεί τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Η παρουσία Αμερικανών και άλλων εταίρων, όπως φάνηκε και από τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ Ντακ Μπέργκαμ, υπογραμμίζει τη σημασία του εγχειρήματος.
■ Τι γίνεται με τις έρευνες υδρογονανθράκων και τις διεθνείς εταιρείες (ExxonMobil, Chevron, Energean κ.ά.); Πότε θα έχουμε εξελίξεις;
Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται για τις 14 Φεβρουαρίου 2027. Η κοινοπραξία ExxonMobil,
Helleniq Energy, Energean και ελληνικής εταιρείας με το σύγχρονο πλοίο Stena DrillMax θα κάνει τη γεώτρηση στο Βορειοδυτικό Ιόνιο. Παράλληλα, προχωρούν σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου και στο Block 10 μπήκε πρόσφατα η Chevron. Ο τομέας ωριμάζει και οι μεγάλες εταιρείες είναι ενεργές.
■ Τι απαντάτε στους επικριτές που λένε ότι τα οφέλη από τους υδρογονάνθρακες θα τα δουν τα εγγόνια μας;
Η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί εθνική συνεννόηση. Η κοινοπραξία για το Βορειοδυτικό Ιόνιο εκτιμά ότι μπορεί να φέρει περίπου 10 δισ. ευρώ έσοδα για το Δημόσιο. Το Δημόσιο λαμβάνει περίπου το 40% της κερδοφορίας. Η χώρα οφείλει, χωρίς ιδεοληψίες και με σεβασμό στο περιβάλλον, να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της -ήλιο, υδροηλεκτρικά, ορυκτό πλούτογια να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση.
■ Πώς το ενεργειακό προφίλ επηρεάζει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας;
Συμβάλλει σημαντικά. Η συνεργασία με Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο, ΗΠΑ και άλλες πρωτοβουλίες αλλάζει τα δεδομένα συνεργασίας στην περιοχή, προωθεί κανόνες και εμπορικά πλαίσια και περιθωριοποιεί πρακτικές αναθεωρητισμού, απειλών και εκβιασμών.
■ Αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό, πώς βλέπετε την επανεμφάνιση του κ. Τσίπρα με νέο κόμμα και τα διλήμματά του περί «διαφθοράς ή εντιμότητας»;
Θα περίμενα μεγαλύτερη αυτοκριτική από κάποιον που επανέρχεται ως εκλεγμένος ηγέτης. Στα κείμενα που έχω
δει βλέπω κυρίως κριτική προς συνεργάτες και προσπάθεια εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης, κάτι που θεωρώ
λάθος. Το λανσάρισμα είναι όμορφο, αλλά στην ουσία δεν διακρίνω σημαντική αλλαγή.
■ Θέλετε να κλείσετε με τα πρακτικά θέματα; Τι γίνεται με λειψυδρία και ενεργειακή πρόσβαση/τιμές;
Σε περίπου 10% των δήμων έχουμε ειδικά προγράμματα για στήριξη δικτύων ύδρευσης και αφαλατώσεων. Η ενέργεια πρέπει να είναι προσιτή και οι τιμές να αποκλιμακώνονται. Υπάρχουν σημαντικές καθημερινές προκλήσεις και πιστεύω ότι συζητήσαμε τα πιο ουσιαστικά θέματα της ατζέντας: ενέργεια, νερό, ΑΠΕ, αποθήκευση, υδρογονάνθρακες και γεωστρατηγική θέση της χώρας.

