Στο προσκήνιο επανέρχεται η ανησυχία των κατοίκων της Κυψέλης, καθώς αναμένεται να υποβληθεί δεύτερο εξώδικο κατά της «Ελληνικό Μετρό» είτε σήμερα (11/08) είτε αύριο, Τετάρτη.
Οι κάτοικοι, οι οποίοι αναφέρουν ζημιές και ρωγμές στα σπίτια τους φερόμενες ως αποτέλεσμα της διάνοιξης της σήραγγας της Γραμμής 4 του Μετρό, αριθμούν περίπου 150-170 και, όπως επισημαίνουν, ενδέχεται να προχωρήσουν και σε ασφαλιστικά μέτρα.
Μέχρι στιγμής, οι αυτοψίες στις κατοικίες διεξάγονται από μηχανικούς και ειδικούς που έχουν οριστεί από τον Δήμο Αθηναίων, τον Εισαγγελέα και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Εξάλλου, η κατάσταση με τις ρωγμές που έχουν προκύψει σε σχεδόν 200 διαμερίσματα είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τους πληγέντες κατοίκους και τις εργασίες των εμπειρογνωμόνων που αυτοί επέλεξαν, συμπεριλαμβανομένου και νομικού συμβούλου.
Φωτογραφία αρχείου
«Η κατάσταση είναι αβέβαιη»
«Η κατάθεση του νέου εξώδικου αφορά κυρίως περίπου 100 διαμερίσματα και σχετίζεται με τις απαραίτητες μελέτες και μετρήσεις που μας έχουν ακόμα αρνηθεί», δηλώνει η κα Ρωξάνη, κάτοικος της Κυψέλης, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση. Οι έλεγχοι που διεξάγονται δεν μπορούν να είναι πλήρεις χωρίς τα δεδομένα εδάφους, γεγονός που επιτείνει τον φόβο των κατοίκων για ενδεχόμενη συνέχιση των ζημιών. «Πολλοί από εμάς παρατηρούμε νέες ρωγμές στους χώρους μας, ακόμα και τρεις μήνες μετά τη διακοπή των εργασιών του Μετρό», προσθέτει.
Η κα Ρωξάνη αναφέρεται σε συγκεκριμένες οδούς όπως η Κέρκυρας και η Παξών, όπου η ανησυχία είναι έντονη. «Ορισμένοι κάτοικοι που βρίσκονται στη νέα χάραξη ζουν με την αγωνία για το μέλλον των σπιτιών τους. Εάν χρειαστεί, είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε ασφαλιστικά μέτρα».
«Η κατάσταση επιδεινώνεται»
Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξανδρος Κουτρουλάρης επισημαίνει ότι έχουν ολοκληρωθεί αυτοψίες σε περίπου μισά από τα κτίρια, καθώς αρκετοί κάτοικοι βρίσκονται εκτός περιοχής. «Αύριο θα έρθουν για αυτοψία στο δικό μου διαμέρισμα. Μας έχουν ενημερώσει ότι οι μελέτες αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά δεν έχουμε λάβει καμία πρόσφατη ενημέρωση», τονίζει.
Ο ίδιος έχει παρατηρήσει ρωγμές που πρωτοεμφανίστηκαν τον Απρίλιο, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου είτε αυξάνονται είτε εμφανίζονται νέες. «Η κατάσταση εκ των πραγμάτων χειροτερεύει. Είμαι ο μόνος που έχει μείνει στην πολυκατοικία, καθώς πολλοί ενοικιαστές έχουν ήδη αποχωρήσει, ενώ και ιδιοκτήτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους», καταλήγει ο κ. Κουτρουλάρης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την σταθερότητα των κτιρίων και την ασφάλεια των κατοίκων.
Φωτογραφία αρχείου
Η τεχνική έκθεση πολιτικού μηχανικού
Την ίδια ώρα, ήρθε στην δημοσιότητα η τεχνική έκθεση πολιτικού μηχανικού που επέλεξαν οι κάτοικοι και υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων, η οποία αφορά τριώροφο κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Κυψέλης. Ο ίδιος, προχώρησε σε αυτοψία στις 7 Αυγούστου, διαπιστώνοντας, όπως αναφέρεται:
1. «Εκτεταμένες ρηγματώσεις στο δάπεδο του Ισογείου καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο (ακάλυπτος του οικοπέδου. Επίσης παρατηρούνται ρηγματώσεις και στην κλίμακα επικοινωνίας του ισογείου με τον ακάλυπτο καθώς και του ακαλύπτου με το υπόγειο του κτιρίου.
2. Δημιουργία κατακόρυφου αρμού με τα όμορα κτίρια που δείχνει σχετική μετακίνηση μεταξύ του κτιρίου και των όμορων κτιρίων.
3. Εκτεταμένες ρηγματώσεις των τοίχων σε όλους τους ορόφους, ακόμα και στην περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία στο Ισόγειο.
4. Ρωγμές σε υποστυλώματα στον Α΄ και Β΄ όροφο καθώς και στο υπόγειο του κτιρίου
5. Δυσλειτουργία κουφωμάτων (πόρτες)
Οι παραπάνω βλάβες στα φέροντα και στα μη φέροντα στοιχεία της κατασκευής δημιουργήθηκαν σε ένα διάστημα περίπου 3 εβδομάδων γεγονός που δείχνει ότι προήλθε από ένα φαινόμενο δυναμικό σε πλήρη εξέλιξη, το οποίο είναι ερώτημα αν έχει ολοκληρωθεί».
Στο συμπέρασμα της συγκεκριμένης τεχνικής έκθεσης, επισημαίνεται ότι οι βλάβες που έχουν παρατηρηθεί στο εν λόγω κτίριο, «έχουν προκύψει από καθιζήσεις (πιθανότατα διαφορικές) σαν αποτέλεσμα των εργασιών διάνοιξης της σήραγγας του Μετρό.
Οι βλάβες που έχει υποστεί, αφορά μη φέροντα αλλά και φέροντα στοιχεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κτίριο να μην κρίνεται στατικά επαρκές για να αντέξει τα φορτία της κατασκευής για τα οποία έχει σχεδιαστεί. Οπότε, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μελέτη ενίσχυσης και επισκευής σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψιν και τα στοιχεία των καθιζήσεων που έχουν συντελεστεί καθώς και τυχόν επιπλέον μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω καθιζήσεων».

