Πολιτική Συνεντεύξεις

Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο «Π»: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται διεύρυνση

Μπροστά στη «σοβαρή πιθανότητα εκλογών εντός του 2021, η ανάγκη για διεύρυνση και μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», υποστηρίζει ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και διευκρινίζει ότι «πρέπει να γίνουν γρήγορα και γενναία βήματα για άνοιγμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο», για τη «συστράτευση αριστερών και προοδευτικών πολιτών απέναντι στον νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό κατήφορο της ΝΔ».

Ταυτόχρονα θεωρεί πως πρέπει να ξεπεραστούν οι όποιες «επιφυλάξεις» και εκφράζει τη βεβαιότητα πως «στην επόμενη Βουλή μπορεί να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων», άρα πρέπει να υπάρξει και «συμφωνία σ’ ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν καρπώνεται την όποια φθορά της κυβέρνησης. Αλήθεια, τι φταίει; Δεν πείθει;

H αλήθεια είναι ότι, μαζί με το διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας και φόβου, η αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία και στην Οικονομία έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι λογικό μετά από μία ήττα να περάσει μια περίοδο αναστοχασμού, η οποία όμως δεν μπορεί να κρατά πολύ, όταν η κοινωνία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής ανασφάλειας, οι πολίτες προσπαθούν να επιβιώσουν και δεν ενδιαφέρονται για εκλογές. Μόλις όμως η πανδημία ξεπεραστεί, οι πολίτες θα κάνουν «τον πολιτικό λογαριασμό», θα χρεώσουν στη ΝΔ τα εγκληματικά λάθη και θα πιστώσουν σε εμάς την υπεύθυνη στάση. Γιατί όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με υπεύθυνη, μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση, χτίζει ξανά εμπιστοσύνη με τους πολίτες. Είμαστε σε μια ρευστή περίοδο, όπου αναδιατάσσονται οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί. Για αυτό οφείλουμε να μετατρέψουμε το όλο και διογκούμενο κύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής σε μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση για το αύριο της χώρας μετά την πανδημία.

Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκει την απήχηση που θα θέλατε ή πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω;

Η πανδημία βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην πορεία προς ένα Συνέδριο που στόχο είχε τον μετασχηματισμό του σε ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, που θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Το γεγονός, όμως, ότι οι κομματικές διαδικασίες καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για να υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο από αυτόν τον στόχο. Αντιθέτως, σε συνθήκες κρίσης και με σοβαρή την πιθανότητα εκλογών εντός του 2021, η ανάγκη για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Γι’ αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και γενναία βήματα. Με επιμονή στο άνοιγμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, στην κοινωνία, μακριά από λογικές περιχαράκωσης. Με στόχο τη μέγιστη δυνατή συστράτευση αριστερών και προοδευτικών πολιτών στην προσπάθεια για μια νέα προοδευτική πλειοψηφία απέναντι στον νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό κατήφορο όπου οδηγεί τη χώρα η ΝΔ.

Τελευταία συζητείται η προοδευτική διακυβέρνηση. Με ποιους και πότε; Πώς αντιμετωπίζετε την άρνηση του ΚΙΝΑΛ;

Η υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης αφορά όλες τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, του Προοδευτικού Κέντρου και της Πολιτικής Οικολογίας. Εξάλλου, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Συνεπώς, στην επόμενη Βουλή μπορεί και πρέπει να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Βασική προϋπόθεση είναι η συμφωνία σ’ ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αυτήν τη στιγμή μπορεί όντως να υπάρχουν επιφυλάξεις. Είναι αναγκαία όμως η υπέρβασή τους, προτάσσοντας το μείζον για την επόμενη ημέρα, που είναι η προοδευτική διακυβέρνηση έναντι της νεοφιλελεύθερης και υπερσυντηρητικής πολιτικής της ΝΔ. Στην πολιτική οφείλεις να ανοίγεις δρόμους, έστω και δύσβατους, να βλέπεις μπροστά και όχι πίσω, για να μη σε ξεπεράσουν τα ίδια τα γεγονότα. Η κοινωνική ανάγκη είναι αδήριτη, η πρόκληση για το αύριο της χώρας ιστορική. Η συζήτηση έχει ανοίξει και όλοι θα κριθούμε από τους προοδευτικούς πολίτες, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση και με ποιο διακύβευμα;

Το διακύβευμα προκύπτει από την ιστορική φάση που περνάει η Ελλάδα αλλά και ολόκληρος ο κόσμος. Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας, ενώ η οικονομική κρίση κατέστησε επίκαιρες τις δημόσιες παρεμβάσεις στην οικονομία. Πάγιες θέσεις της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας κερδίζουν έδαφος. Ωστόσο, στην Ελλάδα η ΝΔ δεν ενισχύει το ΕΣΥ, αποσκοπώντας ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίησή του, ενώ στην οικονομία δίνει πολύ λίγα-πολύ αργά, αποσκοπώντας στην αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών και σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι δύναμη προοδευτικής διακυβέρνησης. Οφείλει να είναι έτοιμος να κυβερνήσει, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Και αυτό μπορεί να το πετύχει μέσω ενός ρηξικέλευθου προγράμματος που θα έχει στον πυρήνα του την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, με προτεραιότητα την Υγεία και την Παιδεία, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, με έμφαση στην εργασία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά την πανδημία, τι παραπάνω θα κάνατε εσείς, αν ήσασταν στην κυβέρνηση;

Θα αντιμετωπίζαμε την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση με την υπευθυνότητα που της αρμόζει. Θα ακούγαμε τους ειδικούς και δεν θα επιχειρούσαμε να εργαλειοποιήσουμε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όπως κάνει από την αρχή της πανδημίας για πολιτικούς λόγους ο κ. Μητσοτάκης. Από εκεί και πέρα, θα πραγματοποιούσαμε μια γενναία παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα. Με ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, με προσλήψεις και μισθολογική ενίσχυση των ανθρώπων του. Με μαζική συνταγογράφηση των τεστ, ώστε να υπάρχει ιχνηλάτηση και να περιορίζουμε έγκαιρα τις εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Με αραίωση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να μη στοιβάζονται οι πολίτες σε αυτά. Με σπάσιμο τμημάτων, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια τα σχολεία. Με πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εμβολιαστεί ταχύτερα ο πληθυσμός. Θα κάναμε όλα εκείνα που αρνείται να κάνει η ΝΔ, με δραματικές συνέπειες για την κοινωνία.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

 

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER