Uncategorized Πολιτική

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι στις ΝΟΔΕ σε όλη την Ελλάδα

Πληθώρα υποψηφιοτήτων σε επίπεδο Νομαρχιακών Οργανώσεων έφερε η απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει και αυτήν τη διαδικασία στα μέλη του κόμματος, ώστε πλέον οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ να μην εκλέγονται από κλειστή λίστα εκλεκτόρων, αλλά απευθείας από τους πολίτες που θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές διεργασίες.

Κάπως έτσι, τόσο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Περιφέρεια, διαμορφώνεται σκηνικό αναμετρήσεων μεταξύ στελεχών του κόμματος, με αρκετούς να ενθαρρύνονται από την ανοιχτή διαδικασία να «προκαλέσουν» τους εν ενεργεία προέδρους, τουλάχιστον αυτούς που διεκδικούν την επανεκλογή τους.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν φτάσει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των «γαλάζιων» εκλογών, όσο και στα γραφεία της οδού Πειραιώς, υπάρχουν μεν αναμετρήσεις, αλλά με την εξαίρεση συγκεκριμένων περιπτώσεων στην Περιφέρεια, δεν έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ανά την Επικράτεια. Είναι, πάντως, δεδομένο ότι η εκλογική διαδικασία δημιουργεί συνθήκες επιμέρους power games, αλλά και «τζαρτζαρισμάτων» μεταξύ επιμέρους συστημάτων. Στόχος, όμως, της οδού Πειραιώς είναι ακριβώς με την ανοιχτή διαδικασία να υπερκεράσει τη «μάχη» μηχανισμών.

«Η ΝΔ είναι ανοιχτή σε όλους. Η ΝΔ είναι δική σου. Διαμόρφωσέ την!» εμφανίζεται να λέει σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ακριβώς το μήνυμα της συμμετοχής στα μέλη του κόμματος ανά την Επικράτεια. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις των επιτελών του κόμματος, η υπέρβαση του στόχου των 100.000 συμμετεχόντων είναι απολύτως εφικτή.

Οι «μάχες» της Αττικής

 Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους προέδρους των ΝΟΔΕ στην Αττική βρίσκεται στις οργανώσεις της Β΄ Αθηνών. Στη Β1, ο νυν πρόεδρος Μιχάλης Κουμεντάκος δεν θα έχει αντίπαλο και θα επανεκλεγεί. Στη Β2, ο νυν πρόεδρος Αλέκος Σπύρου είναι φαβορί, αλλά θα αναμετρηθεί με τον Συμπαραστάτη του Δημότη στον Δήμο Ηλιούπολης, Γαβριήλ Αραμπατζή. Στη Β3 θα γίνει η μεγαλύτερη «μάχη», με τη νυν πρόεδρο Αργυρώ Ζέρβα, η οποία διατηρεί καλή σχέση με τον γραμματέα Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων Βασίλη Σπανάκη, να διεκδικεί επανεκλογή, την πρόεδρο της ΔΜΗΤΟ Φιλοθέης-Ψυχικού Φένη Χατζηαθανασιάδου, που έχει καλές σχέσεις με την οδό Πειραιώς να μπαίνει δυναμικά, και τον εκπαιδευτικό Νίκο Μαρίνη, με «σαμαρικές» αναφορές, να μπαίνει «σφήνα».

Στη Β4, η Σίσσυ Γκίκα έχει αποδοχή μεταξύ των τοπικών στελεχών, αλλά αίφνης εμφανίστηκε ο εκ Κηφισιάς Σπύρος Αβραμάκος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης στην Κηφισιά, με αμφότερους να έχουν καλή σχέση με την οδό Πειραιώς. Τέλος, στη Β5, ο νυν πρόεδρος Γιώργος Κόττης αποσύρεται και στη «μάχη» μπαίνουν ο Δημήτρης Μαυροειδάκος, που έχει καλή σχέση με τον Άδωνι Γεωργιάδη, και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Μπάμπης Αλεξανδράτος.

Στις οργανώσεις της Α΄ Αθηνών, η κατάσταση είναι πιο απλή. Στην Α1 θα επανεκλεγεί ο νυν πρόεδρος Θεόδωρος Τσούχλος, ενώ στην Α2 ο νυν πρόεδρος Γιώργος Τσιπλάκης –που έχει καλές σχέσεις με τους βουλευτές της Περιφέρειας– είναι φαβορί έναντι του Ζαχαρία Λατζουράκη, ο οποίος έχει επαφή με το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη.

Στην Περιφέρεια Αττικής, στον βόρειο τομέα, η νυν πρόεδρος Βάνα Ζώτου έχει αντίπαλο την Φρόσω Σακελλαρίου, σύζυγο του πρώην δημάρχου Αγίου Στεφάνου. Στον ανατολικό τομέα αντιμέτωποι είναι ο Νεκτάριος Καλαντζής και ο Ανδρέας Γκλαβάς, σε μια ανοιχτή αναμέτρηση, ενώ, τέλος, στον δυτικό τομέα αντιπαρατίθενται ο Γιάννης Λινάρδος και ο αντιδήμαρχος Φυλής Γιάννης Μαυροειδάκος.

Θεσσαλονίκη

 Στη Θεσσαλονίκη, οι διαδικασίες θα είναι πιο απλές σε ό,τι αφορά τις ΝΟΔΕ. Στον κεντρικό τομέα, υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο νυν πρόεδρος Τάσος Εμμανουηλίδης. Στον ανατολικό τομέα, η νυν πρόεδρος Πίτσα (Πηνελόπη) Ράλλη αποσύρεται και στη θέση της θα πάει, χωρίς αντίπαλο, ο Θεόδωρος Μητράκας. Η μόνη αναμέτρηση προβλέπεται να γίνει στον δυτικό τομέα, όπου ο Διονύσης Μανωλόπουλος θα τεθεί αντιμέτωπος με τον πρώην πρόεδρο των εργαζομένων της ΕΥΑΘ Δημήτρη Βασιλειάδη. Τέλος, για τη ΝΟΔΕ της Β΄ Θεσσαλονίκης προκρίνεται ο Θωμάς Βράνος.

Περιφέρεια

Όσον αφορά την Περιφέρεια τώρα, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν στα γραφεία της ΝΔ, δεν υπάρχει κλίμα ανοιχτής σύγκρουσης. Παρά ταύτα, σε συγκεκριμένες περιοχές υπήρξαν εντάσεις.

Αν μη τι άλλο, για τα «γαλάζια» στελέχη σημείο αναφοράς ήταν ο Νομός Τρικάλων, όπου η σύγκρουση ήταν ανοιχτή και σκληρή.Από τη μία ήταν ο νυν πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μιχάλης Μπαγιώτης, τον οποίο στήριζε ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, και ο Χρήστος Αναστασίου, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος και είχε τη στήριξη του δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου. Λύση στον «γόρδιο δεσμό» ανέλαβε να δώσει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, με την ιδιότητα του υπευθύνου Θεσσαλίας, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών στα Τρίκαλα και σε ευρεία σύσκεψη ζήτησε από τους δύο υποψηφίους που κοντράρονταν άγρια να αποσυρθούν υπέρ της ενότητας του κόμματος, προκρίνοντας την υποψηφιότητα ενός τρίτου προσώπου, του Κώστα Τρέλλη, ο οποίος σκεφτόταν την υποψηφιότητα και το 2016.

Ενδιαφέρουσα είναι και η αντιπαράθεση στη Λάρισα, όπου αντιμέτωποι είναι ο νυν πρόεδρος Χρήστος Καπετάνος με τον πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Ηρακλή Γερογιώκα, με αμφότερους να έχουν καλές σχέσεις με την οδό Πειραιώς, ενώ και στη Μαγνησία είναι ενδιαφέρουσα η αντιπαράθεση ανάμεσα στον νυν πρόεδρο Δημοσθένη Νταόπουλο, ο οποίος έχει ανοιχτή κόντρα με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, και στον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ και πολιτευτή του κόμματος Κώστα Παπαδόπουλο.

Στην Αχαΐα, ο νυν πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ανδρέας Μαζαράκης, στενός πολιτικός φίλος του Αδώνιδος Γεωργιάδη, κοντράρεται με τον «σαμαρικής» υφής Ανδρέα Νικολάου, ενώ στη Μεσσηνία η «σαμαρική» πρόεδρος Νατάσα Κυριακοπούλου θα βρει απέναντί της τον Τάκη Τζαβάρα, ο οποίος έχει περάσει από το Μητρώο Στελεχών και λέγεται πως έχει καλή σχέση με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.

Στην Πέλλα, ο νυν πρόεδρος Θωμάς Γίδαρης διεκδικεί την επανεκλογή του, αλλά αναμένεται να τον προκαλέσει ο Νίκος Θωμαΐδης.

Στα Ιωάννινα, τη ΝΟΔΕ διεκδικούν δύο νέοι υποψήφιοι, ο Κώστας Ζιάβρας και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Θεόδωρος Τζαρούχης.

Στη ΝΟΔΕ Εύβοιας, υποψήφιος θα είναι ο νυν πρόεδρος Πέτρος Ποδαράς, έχοντας απέναντί του τον προερχόμενο από το Επιμελητήριο Ευβοίας Γιάννη Φρουδαράκη.

Στη Φθιώτιδα, ο Σπύρος Κωσταράς και η Γιώτα Χουλιάρα ενδιαφέρονται να διαδεχθούν τον μετά από δύο θητείες απερχόμενο πρόεδρο Στέλιο Κανέλλο.

 

του Γιώργου Ευγενίδη 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...
Tags

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa