Συνέντευξη στο Γιώργο Αλοίμονο
Ο Κωνσταντίνος Δημάκος είναι ερευνητής στο CERN και μιλάει για αυτό εντελώς φυσικά, σαν να επρόκειτο για μια απλή δουλεία. Στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, μιλάει στο Παρασκήνιο για την ζωή στην Γενεύη, την δουλεία στο σημαντικότερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου και τα σχέδια του για το μέλλον. Μάλιστα, δεν παραλείπει να δώσει και συμβουλές στους συνομίληκους του που σκέφτονται την καριέρα στο εξωτερικό.
1. Πως κατάφερες σε τόσο μικρή ηλικία να βρεθείς στο CERN;
‘Όσο ήμουν στο πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ έκανα πρακτικές, part-time jobs, και industrial projects, όλα σχετιζόμενα με το πτυχίο μου, τα οποία μου ενίσχυσαν σημαντικά το βιογραφικό.Πριν καν πάρω το πτυχίο είχα ήδη 1.5 χρόνο συνολική προϋπηρεσία και πάνω σε διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα δούλεψα στην General Electric και την Heraeus στην Αγγλία, εταιρείες που μου προσέφεραν εμπειρία σε ένα ιδιωτικό και κυρίως βιομηχανικό περιβάλλον και πάνω σε μηχανολογικά θέματα, ενώ έχω δουλέψει και σαν Research Assistant στο NewRail, το κέντρο σιδηροδρομικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ όπου η εργασία μου περιελάμβανε κυρίως έρευνα, και μου έδωσε περισσότερη αυτοπεποίθεση στο να κάνω πιο αποτελεσματική έρευνα, να βελτιώσω την αγγλική ορολογία μου στην εγγραφή research papers και να ετοιμάζω παρουσιάσεις για συνεργάτες σε μικρό χρονικό διάστημα. Όλες οι ικανότητες που απέκτησα απο την επαγγελματική μου προυπηρεσία σε συνδυασμό με τους βαθμούς του πτυχίου μου και το master, μου έδωσαν τα κατάλληλα προσόντα να βρω μία καλή θέση στο CERN ως Fellow.
2. Πως είναι να εργάζεσαι σε ένα τόσο σημαντικό παγκόσμιο προτζεκτ;
Είναι αρκετά σημαντικό το να δουλεύεις σε ένα τόσο αξιόλογο οργανισμό ο οποίος προάγει ένα μοναδικό έργο και έρευνα παγκοσμίως.Μάλιστα, αισθάνομαι τυχερός που είχα την ευκαιρία να προσφέρω και εγώ ένα μικρό άλλα σημαντικό κομμάτι στο LHC project, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πείραμα του CERN αυτη τη στιγμή. Συγκεκριμένα, με μία ομάδα τεχνικών, κατεβήκαμε στο τούνελ που βρίσκεται 100 μέτρα και απο την επιφάνεια της γης, για να εισάγουμε κράματα βολφραμίου μέσα σε ορισμένους μαγνήτες για να τα κάνουν πιο ανθεκτικά στην ραδιενέργεια που εκπέμπεται κατά την διάρκεια του πειράματος. Τα γενικά μου καθήκοντα όμως δεν διαφέρουν από άλλα τυπικά μηχανικά projects σε άλλους οργανισμούς ή εταιρείες.Για παράδειγμα, ως μέρος της δουλειάς μου έχω ετοιμάσει technical papers, κάνω έλεγχο ποιότητας (quality control) και αυτή τη στιγμή σχεδιάζω και κατασκευάζω μια υδραυλική πρέσα.
3. Είσαι ο μικρότερος Έλληνας εκεί, πόσοι άλλοι Έλληνες εργάζονται εκεί;
Στο CERN υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων. Απο όσο γνωρίζω, οι νεότεροι σε ηλικία (23-25) εργάζονται ως technical students (πρακτική άσκηση) εφόσον ο μέσος όρος σπουδών στην Ελλάδα είναι 5 με 6 χρόνια.Οπότε ως Fellow (κανονική δουλειά), ίσως να είμαι και ο νεότερος.
4. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Για αρχή θα ήθελα να μείνω στο εξωτερικό γιατί μου αρέσει αρκετά, και πόσο μάλλον η Ελβετία.Πέρα από το CERN, μια επιθυμία μου είναι να δουλέψω για το ESA, τον Ευρωπαικό Διαστημικό Σταθμό.
5. Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;
Ο καιρός και η 24ωρη πρόσβαση σε φθηνό και νόστιμο φαγητό.
6. Τι σε στεναχωρεί περισσότερο από την σημερινή ελληνική πραγματικότητα;
Κάτι που με ενοχλούσε πάντα στην Ελλάδα είναι τα συνεχή εμπόδια που συναντάς και δεν σε αφήνουν να εξελιχθείς. Επίσης με απογοητεύει το γεγονός ότι ακόμα και ύστερα απο όλες αυτές τις πιέσεις που έχει υποστεί η Ελλάδα σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, συναντώ ιδέες απο συνομίληκους που είναι κάθε άλλο παρα οπισθοδρομικές και συντηρητικές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μακροχρόνιο και βαθιά ριζωμένο απο γενιά σε γενιά.
7. Πώς είναι η ζωή στην Γενεύη; Κάποιοι λένε ότι είναι μια βαρετή πόλη για τραπεζίτες
Η Γενεύη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετα την Ζυρίχη και βρίσκεται στο Γαλλικό τμήμα της Ελβετίας.Είναι περιτριγυρισμένη απο τα βουνά Τζούρα και τις ‘Αλπεις και βρίσκεται στις όχθες της μίας από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ευρώπης, την Λίμνη Γενεύης.Η επίσημη γλώσσα του καντονιού είναι τα γαλλικά, αλλά υπάρχει αρκετός κόσμος που μιλάει αγγλικά μόνο.Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη της Γενεύης χαρακτηρίζεται από ένα διεθνές περιβάλλον καθώς σε αυτήν υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί όπως το CERN, ο ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και πολλοί άλλοι.
Όσον αφορά τις δραστηριότητες διαφωνώ με αυτούς που την θεωρούν βαρετή. Η Γενεύη και γενικά η Ελβετία προσφέρει αρκετές ευκαιρίες. Τον χειμώνα, είναι σύνηθες ο κόσμος να κάνει αποδράσεις στις Άλπεις για ski ή snowboard. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, γίνονται αρκετά φεστιβάλ μουσικής με το ποιο δημοφιλές να είναι το Fetes de Geneve και το Jazz Festival του Montreux,
Από την άλλη πλευρά, η Γενεύη, και γενικότερα η Ελβετία, είναι μία χώρα που μπορεί να σε “κακομάθει” λόγω των υψηλών μισθών και του υψηλού κόστους ζωής συγκριτικά με άλλες πόλεις της Ευρώπης.
7. Ποιο είναι το μήνυμα σου στους νέους που είναι απογοητευμένοι από την Ελλάδα και σκέφτονται να φύγουν;
Να ετοιμάσουν την βαλίτσα! Να το δουν ως μια θετική εμπειρία όπου θα εξελίξουν τις ικανότητες τους σε επαγγελματικό και διαπροσωπικό επίπεδο! Άντε και κάλο ταξίδι!