Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Αντώνης Χρυσουλάκης

Όλοι έχουμε δει τις εξωτικές εικόνες από την Καραϊβική με τις όμορφες παραλίες και τα σμαραγδένια νερά. Για να δούμε αυτά τα υπέροχα τοπία δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε χιλιάδες χιλιόμετρα ώστε να βρεθούμε στον Κόλπο του Μεξικού. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε πλώρη για το μαγικό νησί της Μήλου που σαγηνεύει τον κάθε ταξιδιώτη.

Η ιστορία αυτού του πανέμορφου νησιού του Αιγαίου είναι μεγάλη. Εκεί δημιουργήθηκε και ένα από τα πρώτα πειρατικά βασιλιά τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Οι παραλίες είναι ασυναγώνιστες και μοναδικές που δεν βρίσκεις εύκολα όμοιες τους στην Ελλάδα. Το νησί έχει σχήμα πετάλου και δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά το παρελθόν και αποτελεί ένα στρωματοηφαίστειο χωρίς εκρήξεις τους μετέπειτα χρόνους. Οι ηφαιστειακοί βράχοι καλύπτουν τη μεγαλύτερη έκταση του νησιού. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε πριν 2-3 εκατομμύρια χρόνια και σταμάτησε πριν 90.000 χρόνια.

Στο νησί υπάρχουν δύο σβηστά ηφαίστεια, το ηφαίστειο της Φυριπλάκας και το ηφαίστειο του Τράχηλα. Τα σημάδια αυτής της αρχαϊκής έκρηξης μπορείς να τα παρατηρήσεις αν κοιτάξεις προσεκτικά τα πετρώματα του νησιού τα οποία έχουν στρώσεις με διαφορετικά χρώματα. Το κύριο λιμάνι της Μήλου είναι ο Αδάμαντας και δεύτερο έρχεται τα Πολλώνια. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα, η οποία είναι γραφική με τα στενά νησιώτικα δρομάκια της. Αξίζει να τα κάνεις μια βόλτα και  να  τα περπατήσεις διότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Κάτι το οποίο δεν πρέπει να αμελήσεις, είναι να δεις το ηλιοβασίλεμα από το κάστρο το οποίο είναι πανέμορφο. Ένα μεγάλο ατού του νησιού είναι η κουζίνα του. Αν ψάξεις καλά μπορείς να εντοπίσεις κάποια μαγαζιά τα οποία σερβίρουν πραγματικούς γευστικούς θησαυρούς σε πολύ λογικές τιμές.

Ας περάσουμε τώρα στις παραλίες που αν δεν μιλούσαμε για αυτές τότε θα βγάζαμε εκτός κάδρου την μισή Μήλο. Όπως είπαμε και πιο πάνω η Μήλος διαθέτει μοναδικής ομορφιάς παραλίες, οι οποίες μπορούν να συγκριθούν με αυτές της Καραϊβικής. Για να δεις τις ομορφότερες απ’ αυτές θα χρειαστείς να πάρεις ένα τουρ με καράβι από τον Αδάμαντα. Ταξιδιωτικό tip, την διαδρομή την κάνουν πολλά καραβάκια και καλό θα ήταν να περάσεις απ’ όλα μια  βόλτα και να ρωτήσεις τιμές και τι προσφέρουν μέσα στο πακέτο. Μέσα σε αυτό το τουρ θα επισκεφτείς το ξακουστό Κλέφτικο το οποίο αν και δεν είναι παραλία μπορείς να κολυμπήσεις στα γαλαζοπράσινα νερά του και να δεις τους περίεργους βράχους που σχηματίζουν θολωτά περάσματα. Το όνομα προήλθε από τους πειρατές, διότι στα παλιά τα χρόνια το μέρος αυτό χρησιμοποιήθηκε τόσο σαν καταφύγιο αλλά και σαν ορμητήριο. Αυτό γιατί οι μικροί κολπίσκοι προστάτευαν τα πλοία τους από τους ισχυρούς ανέμους του Αιγαίου.

 

Στην συνέχεια θα πρέπει να περάσεις και από την παραλία της Συκιάς η οποία και αυτή είναι προσβάσιμη μόνο από θάλασσα. Πρόκειται για μια κλειστή παραλία η οποία έχει δημιουργηθεί από μια σπηλιά που κατέρρευσε η οροφή της. Έχει μόνο ένα άνοιγμα από το οποίο μπορείς να μπεις μέσα σε αυτή. Την ονομασία της, τη πήρε από μία συκιά που βρίσκεται κοντά στο άνοιγμα της οροφής. Τα σμαραγδένια νερά θα σε συνεπάρουν και δεν θα θες να βγεις απ’ αυτά.

Για τους λάτρεις της περιπέτειας υπάρχει η παραλία Τσιγκράδο, η οποία βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Για να φτάσεις στην παραλία θα πρέπει να κατέβεις ένα απότομο μονοπάτι με σχοινί και στην συνέχεια να χρησιμοποιήσεις μια ξύλινη σκάλα. Μπορεί να σου ακούγεται επικίνδυνο, όμως το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει διότι πρόκειται για μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού η οποία διαθέτει ψιλή λευκή άμμο και τα νερά της είναι σμαραγδένια.

Προορισμός που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείς είναι το περίφημο σεληνιακό Σαρακήνικο. Πρόκειται για τη γνωστότερη παραλία του νησιού η οποία και δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο των επισκεπτών.  Η συγκεκριμένη παραλία αποτελείται από τους λευκούς χαρακτηριστικούς βράχους με τα περίεργα σχήματα και δημιουργήθηκαν με την επαναλαμβανόμενη εναπόθεση στρώσεων υλικού. Μετά από έρευνες αποκαλύφθηκε ότι πολλοί βράχοι μέσα τους περιέχουν διάφορα  απολιθώματα.Το Σαρακήνικο πήρε το όνομά του από τους Σαρακηνούς πειρατές, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το μέρος ως ορμητήριο και κρυβόντουσαν στις σπηλιές που υπάρχουν στα βράχια. Βρίσκεται βορειοανατολικά και απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Τα νερά του είναι απαράληπτης ομορφιάς και μια στενή λωρίδα νερού εισέρχεται από το Αιγαίο και δημιουργεί αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα.

Άλλες αξιοσημείωτες παραλίες που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις, είναι η Φυριπλάκα η μεγάλη παραλία με τα καταγάλανα νερά και το Παλαιοχώρι με τα φημισμένα άσπρα, κόκκινα και κίτρινα βράχια.

Η Μήλος είναι το νησί το οποίο όλοι κάποια στιγμή πρέπει να επισκεφθούμε. Τα μέρη, οι άνθρωποι και τα καταγάλανα νερά συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό που άνετα μπορείς να το χαρακτηρίσεις παραδεισένιο. Μπορεί το καλοκαίρι να πέρασε, όμως τίποτα δεν σε σταματά να κάνεις τα σχέδιά σου για το επόμενο. Η Μήλος είναι εκεί και σε περιμένει!