Ένα βιβλιοπωλείο που παρόμοιο του δεν υπάρχει λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο στην οδό Πειραιώς 132 και χτίστηκε πάνω στην ελπίδα της επιβίωσης και του ονείρου. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου χώρου είναι ότι φτιάχτηκε από ανθρώπους που κατά την περίοδο που διήρκεσε η οικονομική κρίση έχασαν τα πάντα στη ζωή τους και βρέθηκαν στον δρόμο. Έμειναν άστεγοι παλεύοντας κάθε μέρα να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες, που για τους περισσότερους από εμάς είναι αυτονόητες.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον Λεωνίδα Κουρσούμη, ο οποίος εργαζόταν για χρόνια σε εκδοτικούς οίκους και κάποια στιγμή έχασε τη δουλειά του και σιγά-σιγά και το σπίτι όπου έμενε. Αποτέλεσμα ήταν ο κ. Λεωνίδας να καταλήξει να κοιμάται στον δρόμο. Εκεί, περιπλανώμενος στους απρόσωπους δρόμους της μεγαλούπολης, άρχισε να μαζεύει βιβλία από τα σκουπίδια για να τα πουλήσει στα παλιατζίδικα στο Μοναστηράκι και για να εξασφαλίσει λίγα ευρώ, ώστε να παίρνει ένα σουβλάκι να φάει. Τότε, μετά από κάποιους μήνες στον δρόμο, μία γνωστή του τού παραχώρησε μια αποθήκη στα Πατήσια για να βρει μια στέγη. Ο κ. Λεωνίδας άρχισε να μαζεύει σε αυτή την αποθήκη όσα βιβλία έβρισκε στα σκουπίδια. Μαζί του είχε τη βοήθεια άλλων δύο ανθρώπων που όσα βιβλία έβρισκαν τα συγκέντρωναν εκεί.

Η ανάρτηση

Μετά από λίγο καιρό έγινε μια ανάρτηση στο Facebook για αυτούς, μέσω της οποίας οι ίδιοι ζητούσαν βιβλία από δεύτερο χέρι. Την ανάρτηση αυτή, που είχε μεγάλη ανταπόκριση, την είδε και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στην Πειραιώς και τους παραχώρησε τον χώρο, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν αυτό το ιδιαίτερο εγχείρημά τους. Άμεσα συγκεντρώθηκαν 3.500 τίτλοι βιβλίων, οι οποίοι προστέθηκαν σε αυτά που είχαν ήδη μαζέψει.

Οι δυσκολίες συνέχιζαν να υπάρχουν, ο χώρος δεν διέθετε ρεύμα και άλλες απαραίτητες υποδομές όπως ίντερνετ για να φτιαχτεί μια ηλεκτρονική ταξινόμηση, αλλά από στόμα σε στόμα η είδηση αυτού του πρωτότυπου βιβλιοπωλείου διαδόθηκε και ο κόσμος το «αγκάλιασε». Πάρα πολλοί συμπολίτες μας το αναζήτησαν και άρχισαν να το επισκέπτονται τακτικά για να προμηθευτούν βιβλία αλλά και για να δωρίσουν, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν γύρω στα 20.000 βιβλία. Η αλήθεια είναι ότι εκεί μπορούν να βρεθούν και πολλά βιβλία σπάνιων εκδόσεων που δεν υπάρχουν πια στα ράφια των
μεγάλων βιβλιοπωλείων, σε πραγματικά χαμηλές τιμές.

Όπως δήλωσε στο «Π» ο κ. Λεωνίδας, μετά από έναν χρόνο ο κόσμος αγάπησε το εγχείρημα και πλέον έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να στέκονται στα πόδια τους και να έχουν ένα μικρό εισόδημα. Αυτό τους επιτρέπει να σκέφτονται για το μέλλον. Τα σχέδια έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά, διότι –όπως ενημερωθήκαμε– κατάφεραν να βρουν έναν χώρο στου Γκύζη, τον οποίο διαμορφώνουν. Προς το παρόν ο κ. Λεωνίδας δεν θέλησε να μας πει ακριβώς πού θα είναι, επειδή θέλει να τον ετοιμάσει πρώτα και «να το σιγουρέψει», όπως μας ανέφερε.

Εξομολόγηση

Στη συνέχεια μας εξομολογείται πως «εγώ μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2018 έμενα στον δρόμο, μέχρι που μια γνωστή μου παραχώρησε έναν αποθηκευτικό χώρο στα Πατήσια για να μείνω, οπού και μέχρι σήμερα εκεί κοιμάμαι. Η ιδέα για αυτό εγχείρημα ήταν πως όλους αυτούς τους μήνες που ζούσα στον δρόμο πήγαινα και μάζευα τα βιβλία από τους κάδους ανακύκλωσης και τα μεταπουλούσα για να μπορέσω να ζήσω. Τότε, μαζί με τον Αντώνη και τον Αλέξανδρο, που ήταν δύο επίσης άστεγοι, αποφασίσαμε να μαζέψουμε όσα βιβλία μπορούσαμε και να βρούμε μια αποθήκη και να φτιάξουμε ένα
παλαιοβιβλιοπωλείο και να καταφέρουμε να βγάλουμε ένα νοίκι για ένα σπίτι».

Τέλος ο κ. Λεωνίδας πρόσθεσε ότι «πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες αστέγων. Είναι οι άστεγοι που δεν φαίνονται, που έχουν έναν πόνο και πιθανόν μια κατάθλιψη και δεν μιλάνε, επειδή δεν θέλουν να μάθουν οι δικοί τους πού είναι και πώς κατέληξαν να είναι άστεγοι. Ντρέπονται για την κατάστασή τους. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν κανέναν απολύτως στον κόσμο ώστε να μπορέσουν να βρουν μια στήριξη. Δυστυχώς αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έχουν μπει σε έναν πολύ άσχημο κόσμο, απ’ όπου είναι δύσκολο να ξεφύγουν».

Κάπως έτσι η κουβέντα με τον κ. Λεωνίδα έφτασε στο τέλος της και όλο και περισσότερος κόσμος είχε αρχίσει να μπαίνει μέσα στον χώρο για να αναζητήσει κάποιο βιβλίο. Όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί το βιβλιοπωλείο των αστέγων θα πρέπει να γνωρίζει ότι λειτουργεί κάθε μέρα και το Σαββατοκύριακο από τις 10:00 μέχρι τις 15:00. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν να αποδράσουν στον μαγικό κόσμο του βιβλίου, βοηθώντας παράλληλα ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ρεπορτάζ: Αντώνης Χρυσουλάκης

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου