Αν δοκιμάσεις να κάνεις το πορτρέτο του Γιώργου Τσούκαλη, θα δυσκολευτείς να βρεις μόνο μια φράση ή μια λέξη που να αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του. Ιδιωτικός ερευνητής και συγγραφέας. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τις ιδιωτικές έρευνες από μικρός και το 1989 έφτιαξε το πρώτο γραφείο ερευνών. Το 1990, δημιούργησε τον Σύλλογο Καταπολέμησης Αρχαιοκαπηλίας «Αθηνά». Ως ειδικός ιδιωτικός ερευνητής έχει πρωταγωνιστήσει σε εκατοντάδες υποθέσεις καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας αλλά και σε μεγάλες υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Στο έργο του έχουν αναφερθεί μεγάλα κανάλια του εξωτερικού, όπως το BBC, και μεγάλα μέσα ενημέρωσης και εφημερίδες, όπως η WSJ.

Είναι σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ομίλου της Unesco Πειραιώς και Νήσων. Είναι διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ομίλου International Αction Αrt. Είναι γενικός διευθυντής του περιοδικού «Art & Art magazine». Είναι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του τμήματος ΑΧΕΠΑ Ψυχικού και του Πολιτιστικού Σωματείου «Φίλοι του Πολεμικού Μουσείου». Είναι επίτιμος δημότης του Δήμου Κορίνθου και του Δήμου Έδεσσας, είναι πρέσβης καλής θέλησης του «Silver Αlert» και επίτιμο μέλος της οργάνωσης ΟΦΚΑΘ. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Λαθρέμποροι ιστορίας». Έχει αρθρογραφήσει στην εφημερίδα «Απογευματινή», ενώ τα τελευταία χρόνια κάθε εβδομάδα άρθρα του δημοσιεύονται στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ».

 30 χρόνια αφοσίωσης στην πολιτιστική κληρονομιά

Έχει επιστρέψει στο ελληνικό κράτος 16.537 αρχαιότητες με δική του πρωτοβουλία, με δικά του έξοδα. «Ο τριαντάχρονος αγώνας μου αποτελεί μικρή απόδειξη της αγάπης και της αφοσίωσής μου προς την πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι ένα σπουδαίο γεγονός και αξίζει πραγματικά να σταθώ σε αυτό, καθώς πρόκειται για συνεχή και αδιάλειπτο αγώνα γεμάτο ένταση και πλημμυρισμένο από αγωνία και κινδύνους, με κοινό παρονομαστή πάντα την αδρεναλίνη», τονίζει ο Γιώργος Τσούκαλης. Όλα ξεκίνησαν στα Μέγαρα. «Θυμάμαι ακόμη την πρώτη υπόθεση που ανέλαβα στα Μέγαρα, ξεκινώντας ουσιαστικά τον αγώνα μου ενάντια στο κύκλωμα των αρχαιοκάπηλων. Τότε νόμισα ότι επρόκειτο για κάτι μεμονωμένο, πολύ συγκεκριμένο και αποσπασματικό. Πίστεψα ότι είχα άλλη μια υπόθεση που θα είχε αρχή, πλοκή και σύντομα κάποιο τέλος. Διαψεύστηκα οικτρά και συνειδητοποίησα πολύ γρήγορα ότι όλα στον τομέα της αρχαιοκαπηλίας εξελίσσονται διαφορετικά. Διαπίστωσα από πρώτο χέρι ότι οι έρευνες που πραγματοποιούνται με σκοπό τη διάσωση του αρχαίου μας πολιτισμού, πριν αυτός κάνει φτερά και χαθεί σε ποικίλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν τελειώνουν τόσο απλά. Το πήρα λοιπόν απόφαση και έθεσα την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας ως βασική προτεραιότητα στη ζωή μου και στην καριέρα μου, τόσο ως ιδιωτικός ερευνητής αλλά και σαν ένας απλός Έλληνας που αγαπάει τον τόπο του, τις αρχές του και τον πολιτισμό του».

Τραγούδι από τον Μαυρίκιο Μαυρικίου

Ο γνωστός συνθέτης και παραγωγός Μαυρίκιος Μαυρικίου έγραψε ένα ειδικό τραγούδι για τον διάσημο ιδιωτικό ερευνητή. «Εμπνεόμενος, πέρα από τη φιλία μας, από το γεγονός ότι φέτος κλείνω 30 χρόνια αγώνα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία έγραψε για μένα ένα ιδιαίτερο τραγούδι. Αισθάνομαι την ανάγκη να τον ευχαριστήσω δημόσια και παράλληλα να υπογραμμίσω το τεράστιο ταλέντο του, αλλά πρωτίστως την καλοσύνη και την παιδεία που έχει. Με το τραγούδι που μου έγραψε (μουσική και στίχους) και αναφέρεται στην ελαχιστότητά μου με έχει συγκινήσει».

 Διεθνής αναγνώριση

Πρόσφατη είναι η αναφορά που έγινε στο όνομά του από τον «Κήρυκα της Νέας Υόρκης», ενώ ειδική μνεία στις βραβεύσεις του έχει γίνει τόσο από το ΒΒC όσο και από το FBI, που αναφέρεται χαρακτηριστικά στις επιτυχημένες υπερατλαντικές του έρευνες.

 

Τιμητικές διακρίσεις

Έχει τιμηθεί από τα διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca, ενώ έχει δεχτεί σειρά τιμητικών διακρίσεων και βραβείων από διάφορους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, όπως η Ακαδημία Βραβείων Τέχνης, ο ΟΦΚΑΘ, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει επίσης τιμηθεί με αριστεία με το χρυσό μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα διεθνή βραβεία «Καφενείο των ιδεών». Ξεχωριστή θεωρεί τη βράβευσή του στα Ιεροσόλυμα για τον διαρκή αγώνα του ενάντια στους ιερόσυλους, ενώ έχει επίσης πάρει βραβείο Λιόπετρα στον Δήμο Ευρώτα αλλά και ειδικό βραβείο από το Πολεμικό Μουσείο. Εξαιρετική είναι η τιμή που δέχτηκε από την IPA (Διεθνής Ένωση Αστυνομικών) η οποία τον βράβευσε για τον διαρκή αγώνα του εναντίον της αρχαιοκαπηλίας και τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος.

Λένε για αυτόν

Επώνυμοι και διάσημοι συμπατριώτες μας συχνά πυκνά αναφέρονται στο εθνικό έργο του Γιώργου Τσούκαλη.

Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης λέει χαρακτηριστικά: «Πάνω από όλα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι είναι αρχαιοκαπηλία. Είναι κλοπή μνήμης και ιστορίας. Η δουλειά λοιπόν που επιτελεί ο Γιώργος Τσούκαλης είναι σημαντική. Πρόκειται για μια κλοπή του χθες που υποθηκεύει το αύριο. Αυτήν ακριβώς την πράξη πολεμά ο Τσούκαλης ακολουθώντας πιστά την υποχρέωση που πρέπει να έχουμε όλοι μας σχετικά με την προφύλαξη των πολιτιστικών αγαθών μας. Έχουμε αρχαιότητες, λεηλασίες και κλοπές και εκεί είναι μεγάλη η συμβολή του, ειδική στον τομέα της καταστολής. Είναι ένας αδιάφθορος τύπος, ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει να χάνει και, αξιοποιώντας το ένστικτο υποψίας του ως επιστήμονας ερευνητής, έχει πάντα τον τρόπο και τα μαγικά κλειδιά να λύνει προβλήματα όπως είναι το κλασικό τρίπτυχο γρίφος-μυστήριο-αίνιγμα, με μια σειρά από δράσεις που τον έχουν κάνει αποδεκτό και αγαπητό από όλους. Όλοι τον αποδέχονται και επιβραβεύουν τη δράση του».

Ο Γεράσιμος Κουρούκλης, πρόεδρος του «Silver Alert», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Γιώργος Τσούκαλης, ένας άνθρωπος που εκτιμώ βαθύτατα και υπολήπτομαι. Άξιος επαγγελματίας, έχει καθιερωθεί ως πρότυπο ιδιωτικού ερευνητή με εκατοντάδες υποθέσεις στο ενεργητικό του. Πολέμιος της αρχαιοκαπηλίας, φόβος και τρόμος κάθε αρχαιοκάπηλου. Προστάτης του ελληνικού πολιτισμού. Πάνω από 16.000 αρχαιότητες επέστρεψαν στη γενέτειρά τους χάρη στις δικές του ενέργειες. Ονειροπόλος εθελοντής σε κάθε κοινωνική δράση, μα πρώτα και πάνω απ’ όλα ένας αυθεντικός άνθρωπος!».

Νίκος Αμοργιανός, εκδότης του «Art & Art Magazine», λέει: «Ο Γιώργος Τσούκαλης είναι μια εμβληματική προσωπικότητα, που και πολλές δεκαετίες τιμά με τη δράση και την προσφορά του τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας! Η ανυπέρβλητη δε αγάπη του για τον συνάνθρωπο, την Ελλάδα και τον οικουμενικό μας πολιτισμό τον καθιστά και τον κατατάσσει ταυτόχρονα στην πυραμίδα των σπουδαιότερων προσωπικοτήτων διεθνώς. Η Ελλάδα τού χρωστάει πολλά!».

Ο πρόεδρος της Unesco Πειραιώς και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Γιώργου Τσούκαλη, έχει να πει μόνο καλά λόγια ενώ συχνά πυκνά σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι είναι τιμή για τη χώρα να έχει στις τάξεις της έναν τέτοιο σεμνό αγωνιστή. Η Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα λέει: «Άξιος Έλληνας, ακριβός φίλος, πολύτιμος αγωνιστής. Αυτός είναι ο Γιώργος Τσούκαλης, που εδώ και 30 χρόνια δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία και τις δικές του προσωπικές μάχες για να επιστρέφουν αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας εκεί που ανήκουν, στο ελληνικό κράτος. Άξιος Έλληνας και ανιδιοτελής… Δεν ζήτησε ποτέ ανταλλάγματα, αν και η Πολιτεία τού οφείλει πολλά. Πολύτιμος φίλος που είναι πάντα παρών, χωρίς να το ζητήσεις. Έτοιμος να προσφέρει και να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Και πάντα βρίσκει τρόπους να το κάνει… Σε χρειαζόμαστε, πολύτιμε και ακούραστε αγωνιστή, άξιε Έλληνα, πολύτιμε φίλε. Συνέχισε να χτίζεις με τις πέτρες που στέκονται εμπόδιο στο διάβα σου, για να βρουν στέγη οι θησαυροί που θα ανακαλύψεις τα επόμενα χρόνια. Με αδελφική αγάπη και εκτίμηση. Λουκίλα».

 

Ο Γιάννης Ραχωβίτσας, επίτιμος υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μια φιλία που παραμένει αναλλοίωτη εδώ και 20 χρόνια. Φίλος καρδιάς, όπως θα έλεγε και ο ίδιος ο Γιώργος Τσούκαλης. Ο προστάτης των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, Ηπειρώτης στην καταγωγή ο ιδιωτικός ερευνητής, μετά από πολυετείς αγώνες και δράσεις κατά της αρχαιοκαπηλίας, δικαίως έχει αναδεχθεί και χαρακτηριστεί προστάτης των αρχαιοτήτων και γενικά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όπως έχει πει και ο ίδιος, έχει διεκπεραιώσει 66 υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας στα 30 χρόνια που ασχολείται. Έχουν σωθεί 16.537 αρχαιότητες και έχουν παραδοθεί στην Πολιτεία, με δικές του ενέργειες. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της δράσης του και του έργου του διαπιστώνει κανείς ότι, εκτός όλων των άλλων, είναι κι ένας ακούραστος εργάτης της προόδου, των γραμμάτων και του πολιτισμού . Επίσης θέλω να τονίσω την πραγματική φιλία και την απόλυτη εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό του. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που έχω γνωρίσει αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο με τον αδαμάντινο χαρακτήρα, που με σκληρή δουλειά συνεχίζει την προσπάθειά του με όραμα και αγάπη για τους συνανθρώπους του και την πατρίδα του».

Ο Βλάσσης Βαλατσός, αντιστράτηγος, πρόεδρος της IPA (Διεθνής Ένωση Αστυνομικών) λέει: «Γνωρίζω τον Γιώργο Τσούκαλη από τη δεκαετία του ’90. Σοβαρός επαγγελματίας στην ιδιωτική έρευνα. Από τα πρώτα χρόνια, γίναμε φίλοι, αλλά και με αμφίδρομο σεβασμό σε ό,τι κάναμε. Η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό του ήταν και είναι απόλυτη. Η συμβολή του στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας είναι τεράστια Εκατοντάδες αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας επαναπατρίστηκαν με προσωπική του πρωτοβουλία. Σε κάθε εξιχνίαση υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας από τις διωκτικές Αρχές, κάπου στο βάθος ήταν ο Γιώργος Τσουκαλης. Να είσαι καλά φίλε!».

Σαν εξομολόγηση

«Θεωρώ ότι η αρχαιοκαπηλία είναι εθνική μειοδοσία. Γνωρίζοντας λοιπόν πολύ καλά και από πρώτο χέρι ότι οι δυσκολίες πρέπει να μας κάνουν πάντα πιο δυνατούς και αποφασιστικούς, σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ δημόσια για την αρωγή σας στην άοκνη προσπάθειά μας. Ο πολιτισμός και το αθάνατο αρχαιοελληνικό πνεύμα, ως γνωστόν, ήταν πάντοτε πραγματικοί πυλώνες για την Ελλάδα. Η προστασία τους και η προσπάθεια για τη διαρκή περιφρούρηση τους αποτελούν αγώνα ζωής για μένα», λέει ο Γιώργος Τσούκαλης επιχειρώντας να δώσει το στίγμα του αγώνα του κατά της αρχαιοκαπηλίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 19/09