Μια σημαντική αυξητική τάση των κρατήσεων στα ελληνικά νησιά αλλά και σε άλλους προορισμούς διαφαίνεται ήδη, σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, που μιλά σήμερα στο «Π». Εξαίρει τον ρόλο του ψηφιακού πιστοποιητικού, αλλά και το σχέδιο για εμβολιαστική θωράκιση των νησιών, ενώ τονίζει ότι το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων του τουρισμού με έως και 420 εκατ. ευρώ είναι από τα «μεγαλύτερα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης και ενίσχυσης της ρευστότητας».

Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μια πραγματικότητα και ήδη η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες που το ενεργοποίησαν. Πόσο θα βοηθήσει αυτό για τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών;

Η χώρα μας, διά στόματος του πρωθυπουργού της Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ο εμπνευστής και πρωταγωνιστής στο εγχείρημα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πολίτες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε πρώτος, ανάμεσα στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ως επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης και συγκεκριμένων ενιαίων πολιτικών σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, ιδίως για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερη είναι, λοιπόν, η υπερηφάνεια όλων μας για την υιοθέτηση μιας πρότασης ελληνικής έμπνευσης από την ευρωπαϊκούς θεσμούς και μάλιστα μέσα σε λίγους μόλις μήνες –χρόνος ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα–, η οποία πλέον είναι ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το ψηφιακό πιστοποιητικό αποκτά σάρκα και οστά, ενώ οι Έλληνες είναι ανάμεσα στους πρώτους Ευρωπαίους που έχουν την δυνατότητα απόκτησής του. Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις επτά πρώτες χώρες που εντάσσονται στην ψηφιακή πύλη του πιστοποιητικού. Ώστε, ήδη από τις αρχές του μήνα, μπορεί κάθε Έλληνας πολίτης να εκδίδει το δικό του Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, με το οποίο θα μπορεί ελεύθερα να μετακινείται στις χώρες της ΕΕ. Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να ομαλοποιήσει σε έναν μεγάλο βαθμό τις διασυνοριακές μετακινήσεις των πολιτών τουλάχιστον εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι κατά μία έννοια ένα από τα «όπλα» μας για την επιστροφή με ασφάλεια στην πολυπόθητη κανονικότητα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ένα πακέτο στήριξης όλου του φάσματος των τουριστικών επιχειρήσεων. Θα είναι αυτό επαρκές, προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν μια δεύτερη δύσκολη χρονιά;

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους επαγγελματίες του τουρισμού. Ενεργοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης και ενίσχυσης της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο που είχε στη διάθεσή της. Η βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παράλληλα με την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, αποτέλεσε και αποτελεί αδιαμφισβήτητη πολιτική και στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αναγνωρίζοντας ότι ο κλάδος του τουρισμού υπέστη το σοβαρότερο –ίσως μαζί με την εστίαση– πλήγμα, μόλις προ λίγων ημερών ανακοινώθηκε ένα καινούργιο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης ειδικά για τις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 420 εκατ. ευρώ και αφορά όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού. Με αυτό θα παρασχεθεί το αναγκαίο κεφάλαιο για την κάλυψη των δαπανών τους, μέσω επιδότησης η οποία θα αγγίζει τα 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Το πακέτο αυτό έρχεται να προστεθεί στα ήδη παρασχεθέντα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης που αφορούσαν οριζόντια όλες τις επιχειρήσεις και από τα οποία επωφελήθηκαν και αρκετές επιχειρήσεις τουριστικού κλάδου. Θα συμπληρωθεί δε και με έργα τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων και στην ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτονοήτως, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αποτελούν αντικείμενο τακτικής επανεξέτασης και αναθεώρησης, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Είναι νωρίς ακόμα, αλλά τι περιμένουμε σε επίπεδο αφίξεων και τουριστικών εσόδων; Έχουμε κάποιους πρόδρομους δείκτες εν σχέσει με το περυσινό καλοκαίρι και, βεβαίως, την περίοδο του 2019;

Η κορύφωση της τουριστικής κίνησης αναμένεται, όπως και κάθε χρονιά, κατά τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο. Από τα στοιχεία μας και την επικοινωνία μας με τις ενώσεις σε όλη την Ελλάδα, διαφαίνεται η αύξηση κρατήσεων από τις 15 Ιουνίου και μετά, με πολύ σημαντική άνοδο από την 1η Ιουλίου και μετά. Μην ξεχνάμε και ότι τα σχολεία λειτουργούν ακόμα και αυτό θα επηρεάσει τον προγραμματισμό των οικογενειών. Σημαντικά στοιχεία που προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία είναι ότι η Ελλάδα μας είναι στις πρώτες χώρες εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε tour operators σε μεγάλες αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σερβίας, του Ισραήλ και άλλων χωρών, αλλά και ότι αρκετές εταιρείες έχουν αυξήσεις τις θέσεις που προσφέρουν για την Ελλάδα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ομίλου της Luftansa, που αυξάνει τις πτήσεις για περιφερειακά αεροδρόμια, αμερικανικών εταιρειών, όπως η Delta, οι American Airlines, η United, και περιπτώσεις όπως αυτές της Transavia Αirlines, που αυξάνει κατά 40% από το 2019 τις θέσεις που προσφέρει από Γαλλία, φτάνοντας τις 1.100.000.

Από εκεί και πέρα, και με δεδομένο ότι κάθε μέρα που περνά το τείχος ανοσίας τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας ενισχύεται, αναμένεται εκτός απροόπτου να υπάρξει και μία επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Θα είναι θωρακισμένα τα ελληνικά νησιά ως προς τον εμβολιασμό από τον Ιούλιο και μετά, όταν και περιμένουμε περισσότερους τουρίστες; Υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες τους;

Ένα από τα πλέον πολύτιμα «όπλα» που έχουμε προκειμένου το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουμε στην κανονικότητα είναι το εμβόλιο και μας το έχει δωρίσει η επιστήμη. Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού βαθμού ανοσίας αποτελεί το εθνικό μας στοίχημα κι εκεί εστιάζουμε τις προσπάθειές μας. Παράλληλα, ο γρήγορος εμβολιασμός ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού μας αποτελεί παράγοντα από τον οποίο εξαρτάται η επιτυχία της φετινής μας τουριστικής σεζόν. Με δεδομένο ότι τα νησιά μας, ιδίως τα μικρότερα και πλέον απομακρυσμένα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «καλοκαιρινής μάχης», η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα ειδικό πρόγραμμα εμβολιασμού της νησιωτικής Ελλάδας με τον εμβολιασμό των κατοίκων των μικρότερων νησιών, στη συνέχεια τα νησιά μέχρι 10.000 κατοίκους και πρόσφατα το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία». Στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των νησιωτών μας έως τα τέλη Ιουνίου. Μας ενδιαφέρει οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να θωρακιστούν πλήρως απέναντι στον κορονοϊό. Παράλληλα, επιθυμία μας είναι η ανάδειξη της χώρας μας και των πανέμορφων νησιών μας στον πλέον ασφαλή προορισμό για τους ταξιδιώτες. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε έναν μεγάλο αριθμό νησιών, ιδίως με λίγους κατοίκους, ενώ, καθώς θα προστεθούν και οι νέες εμβολιαστικές γραμμές του προγράμματος, αναμένεται σημαντική αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού σε όλα τα νησιά της χώρας μας. Είναι αναγκαίο να γίνουμε όλοι μας κοινωνοί του μηνύματος του εμβολιασμού και η εθνική αυτή προσπάθεια να αγκαλιαστεί από τον καθένα μας. Ιδιαίτερη δε η ευθύνη και ο ρόλος που έχουν η οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς Αυτοδιοίκησης κάθε επιπέδου.

Είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι φέτος η τουριστική σεζόν θα κρατήσει περισσότερο, έως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο;

Όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας συνηγορούν προς μία τάση επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν. Πιο συγκεκριμένα, δύο φαίνεται να είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της φετινής σεζόν: Αφενός μία τάση για κρατήσεις πολύ κοντά στην ημερομηνία άφιξης των ταξιδιωτών στον προορισμό τους, αφετέρου μία επιμήκυνση ακόμη και μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Από μεριάς μας μεριμνήσαμε, πάντα με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών μας αλλά και των επισκεπτών που επιλέγουν τη χώρα μας, ώστε εγκαίρως να θέσουμε σε ισχύ ένα άρτιο και σαφές πλαίσιο μετακίνησης προς και από τη χώρα μας, με συγκεκριμένα και συμπαγή πρωτόκολλα, τα οποία θα μπορούν να γνωρίζουν και να τηρούν όλοι. Ωστόσο, μέσα στον επόμενο μήνα καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή το ψηφιακό πιστοποιητικό, και θα ξεκαθαριστούν ζητήματα με τα τεστ και τις διαδικασίες επανεισόδου στις χώρες, αλλά και θα αυξάνεται ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, αναμένεται σημαντική αύξηση στους αριθμούς κρατήσεων από τα μέσα Ιουνίου και, κυρίως, τις αρχές Ιουλίου, που θα παραταθεί έως τουλάχιστον τα μέσα του φθινοπώρου. Η εκτίμηση αυτή είναι απολύτως ρεαλιστική δε, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, ακόμη και μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο