«Η πολιτική δεν είναι πολυτέλεια ούτε ενασχόληση για τους λίγους και εκλεκτούς», λέει η βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών της ΝΔ Άννα Καραμανλή. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μας μιλάει για τις μάχες που δίνει στη Βουλή και στη ζωή, για το προσωπικό της στοίχημα που έχει θέσει στον Νότιο Τομέα, για την απόφασή της να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και για τη σχέση της με τα παιδιά της.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, ποιο ήταν κατά τη γνώμη σας το σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησης;

Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησής μας είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της ισχύος της χώρας μας. Η οικονομία διαρκώς αναβαθμίζεται, ενώ η Ελλάδα αποτελεί πλέον ρυθμιστικό παράγοντα ασφάλειας και ειρήνης στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Είναι γεγονός ότι τα δύο αυτά χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις. Αρκεί να σας θυμίσω την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων μας, την ανθρωπιστική συμβολή στο μεταναστευτικό, την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ. Μέσα σε δύο χρόνια λοιπόν, πάψαμε πια να είμαστε ο φτωχός συγγενής της ευρωπαϊκής οικογένειας και γίναμε ακόμη και αντικείμενο καλώς εννοούμενου «φθόνου», όπως δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αντίστοιχα, πού θεωρείτε πως θα έπρεπε να έχει δώσει μεγαλύτερο βάρος η κυβέρνηση, αλλά δεν έδωσε; 

Αν και η κυβέρνηση έριξε το βάρος της στη διαχείριση της πανδημίας, θεωρώ πως η πανδημία δεν κατάφερε να ανακόψει τη μεταρρυθμιστική μας δράση. Το νομοθετικό μας έργο είναι πολύ πλούσιο και πάρα πολύ ευρύ. Από την οργάνωση και τη λειτουργία της κυβέρνησης, το γνωστό Επιτελικό Κράτος, μέχρι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα. Δεν συζητούμε πια για την ψηφιοποίηση του κράτους και την απίστευτη διευκόλυνση των πολιτών, που είδαν μέσα σε ελάχιστους μήνες τεράστια μεταβολή στην καθημερινότητά τους με την άυλη συνταγογράφηση, την ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων, το ψηφιακό κτηματολόγιο, το myKEPlive και εκατοντάδες άλλες υπηρεσίες.

Με δεδομένο ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα, στη μετά Covid-19 εποχή, ποια είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνησή μας είναι το να κερδίσουμε το στοίχημα των βασικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, με «κλειδί» την κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Ενδεικτικά, αναφέρομαι στην ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών και σε επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης, σε υποδομές 5G, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κ.ά. Τεράστια η πρόκληση, αλλά έχουμε αποδείξει ότι και θέλουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Το δικό σας, προσωπικό στοίχημα για τον Νότιο Τομέα ποιο είναι;

Το δικό μου στοίχημα είναι το να κάνω την κάθε μέρα των συμπολιτών μου καλύτερη. Σκοπός μου είναι να δίνω αξία και ικανοποίηση στη ζωή των συμπολιτών µου. Αυτό υπηρετώ και με αυτόν τον σκοπό βρίσκομαι δίπλα τους. Ο Νότιος Τομέας είναι μία περιφέρεια με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και για αυτό ακριβώς εργάζομαι.

Όσοι σας γνωρίζουν καλά λένε πως είστε εργασιομανής. Έχουν δίκιο; 

Δεν ξέρω τι σημαίνει εργασιομανής. Ξέρω όμως τι θα πει συνέπεια και υπευθυνότητα. Θέλω να μπορώ να κοιτώ στα μάτια με θάρρος όλες και όλους όσους συναναστρέφομαι. Αυτό απαιτεί αλήθεια και πολύ κόπο. Θέλω να μη φοβάμαι να απολογούμαι για ό,τι έκανα ή δεν έκανα. Αυτό απαιτεί αγάπη και διάθεση χρόνου. Θέλω η μάνα μου, τα παιδιά μου, οι φίλες και φίλοι μου να είναι περήφανοι για μένα. Αυτό απαιτεί δουλειά. Έτσι πορεύομαι στη ζωή μου.

Πώς προέκυψε η πολιτική στη ζωή σας;

Προέκυψε ως φυσικό αποτέλεσμα, διότι πάντοτε ήμουν ενεργή πολίτης. Ως αθλήτρια ριχνόμουν στους στίβους με πάθος για τα ελληνικά χρώματα. Ως δημοσιογράφος ζούσα την καθημερινότητα των συμπολιτών μου, τις αγωνίες, τους κόπους και τα προβλήματά τους. Ως γυναίκα αγωνίστηκα πολύ για να αποδείξω το αυτονόητο, ότι η αξιοσύνη δεν έχει σχέση με το φύλο και ότι είναι απολύτως συμβατό να είμαι και μητέρα και επαγγελματίας και πολίτης του κόσμου. Απέκτησα οικογένεια πολύ νέα και δούλεψα σκληρά για να ισορροπήσω την προσωπική με την επαγγελματική μου ζωή. Όλα αυτά με οδήγησαν εντελώς φυσιολογικά στην ενασχόληση με τα κοινά και, στη συνέχεια, με την ενεργό πολιτική.

Αλήθεια, τι σημαίνει για εσάς η πολιτική;

Με την ερώτησή σας, μου δίνετε την ευκαιρία να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου. Πρέπει όλες και όλοι να κατανοήσουμε ότι η πολιτική δεν είναι πολυτέλεια ούτε ενασχόληση για τους λίγους και εκλεκτούς. Είναι πεδίο δράσης για τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, για όσες και όσους πιστεύουν ότι θέλουν και μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Είναι προσφορά. Έτσι βλέπω εγώ την παρουσία καθεμιάς και καθενός στην πολιτική σκηνή, έτσι μέχρι σήμερα πολιτεύομαι και έτσι θα συνεχίσω.

Ποιο είναι το μότο που ακολουθείτε στην πολιτική;

Θα σας πω ποιο είναι το μότο μου γενικότερα στη ζωή, παραποιώντας λίγους γνωστούς στίχους: «Να μπορείς να ονειρεύεσαι δίχως να γίνεις του ονείρου σου σκλάβος, να μπορείς τη λαμπρή ανταμώνοντας Νίκη ή τη μαύρη φουρτούνα να φερθείς με τον ίδιο τον τρόπο». Αλήθεια, ισορροπία και μέτρο. Στόχοι δύσκολο να επιτευχθούν, αλλά όχι ακατόρθωτοι.

Από ό,τι καταλαβαίνω, έχετε επιλέξει έναν «δύσκολο» δρόμο. Από πού αντλείτε δύναμη για να αντεπεξέλθετε στην απαιτητική καθημερινότητά σας; 

Δύναμη μου δίνει ο Θεός. Αντοχή απίστευτη αντλώ από τη γυναικεία φύση μου. Και, φυσικά, έμπνευση αντλώ από τα παιδιά μου. Και δεν διαφέρω καθόλου από κάθε εργαζόμενη γυναίκα που ζει και δραστηριοποιείται σε μια κοινωνία που ακόμη είναι δέσμια ισχυρών στερεοτύπων, που αναγνωρίζει στις γυναίκες την αξιοσύνη να διαχειρίζονται τα του νοικοκυριού και της ανατροφής των παιδιών, τις τοποθετεί όμως στο περιθώριο, όταν αυτές αποφασίσουν να βγουν στην αγορά εργασίας, να ασχοληθούν με τα κοινά, να διεκδικήσουν χρόνο για να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν.

Στην πολιτική σας διαδρομή μέχρι τώρα, ήταν περισσότερες οι χαρές ή οι πίκρες που γευτήκατε;

Υπήρξαν και τα δύο. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, άλλοτε υπάρχουν δύσκολες στιγμές κι άλλοτε υπάρχει ισορροπία. Όμως ποτέ στη ζωή μου και στην πολιτική διαδρομή μου δεν φοβήθηκα τις δυσκολίες. Άλλωστε, τίποτα δεν μου χαρίστηκε. Πάλεψα για ό,τι έχω καταφέρει και παλεύω ακόμα σκληρά. Κι επειδή πάντοτε προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, για αυτό αισθάνομαι πλήρης κι έχω τη συνείδησή μου ήσυχη.

Μεγάλη κουβέντα για πολιτικό, να λέει πως έχει ήσυχη συνείδηση. Στην πολιτική πορεύεστε με βάση τη συνείδησή σας, τις αρχές σας ή τι άλλο;

Πορεύομαι με τις ανεξίτηλες αρχές της παράταξης, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία δικαιούται και μπορεί να εξασφαλίσει την εξέχουσα θέση και την ευτυχία του λαού της μέσα στην Ευρώπη, όπου ανήκει. Ωστόσο και ο πρωταθλητισμός μού δίδαξε να μην τα παρατάω, να δίνω μάχες, να σηκώνομαι πιο δυνατή κάθε φορά που πέφτω. Η δημοσιογραφία, πάλι, μου έμαθε να εργάζομαι ομαδικά και συλλογικά. Αυτή είναι η πυξίδα μου στην πολιτική μου διαδρομή.

Κάνετε σχέδια για το μέλλον σας;

Προτιμώ να μην εξαρτώμαι από σχέδια, διότι πιστεύω πως, όταν κάποιος κάνει μεγάλα σχέδια, ο Θεός γελάει. Στηρίζομαι στις δυνάμεις μου, στην εμπειρία και τις γνώσεις μου, στην εκτίμηση των συμπολιτών μου, και προχωρώ με σταθερά βήματα.

Τα παιδιά σας είναι πλέον ενήλικες. Εσείς ακούτε τη γνώμη τους ή σας ασκούν κριτική;

Τα παιδιά μου είναι πλέον ανεξάρτητα, αν και ως μητέρα πάντοτε θέλω να βρίσκομαι δίπλα τους. Ο γιος μου είναι 30 ετών και η κόρη μου 18. Όμως, επειδή έγινα μητέρα σε μικρή ηλικία, αισθάνομαι ότι με τα παιδιά μου είμαστε μια παρέα και λειτουργούμε πάντοτε ως ομάδα. Συζητούμε τα πάντα. Κάποιες φορές μού ασκούν κριτική και μάλιστα αυστηρή, αλλά πάντοτε ακούω και αναζητώ τη γνώμη τους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πάντα, όμως, μου δίνουν θάρρος, κουράγιο και δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα μου.

Αν δεν κάνω λάθος, τώρα κάνετε το μεταπτυχιακό σας στη Δημόσια Διοίκηση. Πώς πήρατε την απόφαση να κάνετε μεταπτυχιακό;

Είμαι της άποψης ότι γηράσκω αεί διδασκόμενη. Μάλιστα, αυτό συμβουλεύω να κάνουν και τα παιδιά μου, διότι πιστεύω πως όσα περισσότερα εφόδια έχει κανείς στη ζωή του, τόσο περισσότερες επιλογές έχει. Εκμεταλλεύτηκα λοιπόν τον «εγκλεισμό» και την περίοδο της καραντίνας, για να ριχτώ στο διάβασμα. Διάβασα πολλές ώρες και τελικά κατάφερα πριν από λίγο καιρό να ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου. Σας πληροφορώ ότι αυτό μου έδωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση μέσα στη σκοτεινιά της πανδημίας που βιώναμε όλοι.

Εκτός από διάβασμα, τι άλλο κάνατε την περίοδο της καραντίνας;

Την περίοδο της καραντίνας δεν έπαψα να έχω κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις. Είχα όμως την ευκαιρία να είμαι πιο κοντά με τη μητέρα μου και τα παιδιά μου για περισσότερες ώρες. Πέρασα ποιοτικό χρόνο μαζί τους, κάτι που είχαμε πραγματικά ανάγκη. Συζητήσαμε πολύ, μαγειρέψαμε, είδαμε ταινίες. Επίσης, ξαναέβαλα στην καθημερινότητά μου την άσκηση, την οποία η αλήθεια είναι πως είχα εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια λόγω υποχρεώσεων. Η καραντίνα περιόρισε πρακτικά την κινητικότητα και την κοινωνικότητά μου, αλλά ελευθέρωσε το συναίσθημά μου και ενδυνάμωσε την αγάπη μου για τους ανθρώπους. Όπως, άλλωστε, συνέβη με όλες και με όλους μας.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο