Την ερχόμενη Παρασκευή αρχίζει το EURO 2020, με την αναμέτρηση Ιταλία-Τουρκία, που θα διεξαχθεί στην Ρώμη (11/6, 22:00). Κι ενώ οι φίλοι της «στρογγυλής Θεάς» περιμένουν με ανυπομονησία την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της χρονιάς, η πολιτική διαμάχη της Ρωσίας με την Ουκρανία, διείσδυσε και στα «ποδοσφαιρικά εδάφη».

Η Ουκρανία εξόργισε την Μόσχα, όταν δημοσιοποίησε τις εμφανίσεις για το EURO 2020, στις οποίες περιλαμβάνεται η Κριμαία, ενώ υπάρχουν και εθνικιστικά συνθήματα. Στο Facebook, ο Αντρέϊ Παβέλκο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί παίκτες θα φορούν «ειδικά ρούχα», δημοσιεύοντας φωτογραφίες των μπλε και κίτρινων φανέλων της ουκρανικής σημαίας.

Οπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «L  Equipe», στις εμφανίσεις απεικονίζεται ένας χάρτης της Ουκρανίας και περιλαμβάνουν την Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και τις περιοχές Ντόνετσκ και Λούγκανσκ, που ελέγχονται από φιλο-ρώσους αυτονομιστές. Περιλαμβάνονται επίσης, τα συνθήματα «Δόξα στην Ουκρανία» και «Δόξα στους Ήρωες», που έχουν… αντληθεί από ένα πατριωτικό τραγούδι που έγινε η κραυγή για τους διαδηλωτές που είχαν εκδιώξει τον -υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο- ηγέτη, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατά την διάρκεια μιας λαϊκής εξέγερσης το 2014.
Αυτή η εξέγερση είχε θεωρηθεί παράνομη από τη Μόσχα και είχε προκαλέσει κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας που έγινε ανεξάρτητη το 1991.

Τα συγκεκριμένα συνθήματα προκάλεσαν κριτική από την Μόσχα για τη σχέση τους με εθνικιστικές ομάδες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες πολέμησαν και συνεργάστηκαν με τους Ναζί.

«Κατά την διάρκεια του πολέμου, αυτή η ναζιστική πολεμική κραυγή χρησιμοποιήθηκε από τακτικές και παράτυπες εθνικιστικές ένοπλες μονάδες της Ουκρανίας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.