Εντός του Ιουνίου αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός των πολιτών κατ’ οίκον, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός από το υπουργείο Υγείας και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα περιγράφεται, ως ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο πεδίο της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», καθώς βασιζόταν στον συντονισμό υπηρεσιών και φορέων από διάφορα υπουργεία αλλά και στα εμβολιαστικά σκευάσματα που θα παραλάμβανε η χώρα μας. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το σκέλος των εμβολίων είχαν αποκλειστεί σε πρώτη φάση οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον με τα σκευάσματα Pfizer/BioNTech και Moderna λόγω των συνθηκών φύλαξής τους σε ειδικά ψυγεία και της διαδικασίας χορήγησής τους εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου των πέντε δόσεων.

«Είμαστε κοντά στο να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον και ευελπιστούμε να αρχίσουν εντός Ιουνίου» είχε δηλώσει ο κ. Θεμιστοκλέους στον ΣΚΑΪ 100.3.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας είναι σε συνεχείς συσκέψεις για το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ’ οίκον, καθορίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία βάση δεδομένων, δηλαδή εντοπίστηκε, διασταυρώθηκε και καταγράφηκε ο ωφελούμενος πληθυσμός που λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας, δεν μπορεί να μετακινηθεί προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία από την άυλη συνταγογράφηση και από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ενώ σημαντικό ήταν και το μητρώο που διέθετε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Η δημιουργία αυτής της βάσης θεωρείται ούτως ή άλλως ως ένα σημαντικό βήμα -η έλλειψή της «αποκαλύφθηκε» κατά τη διάρκεια της επιδημίας και της ανάγκης για ψηφιακής θωράκισης των κρατικών υπηρεσιών- αλλά θα είναι δυναμική και θα εμπλουτίζεται.

Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα επικοινωνηθεί με μηνύματα προς τους ηλικιωμένους αλλά και προς τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα και τα άτομα με αναπηρία μέσω των Συλλόγων τους.

Στο «τραπέζι» των τηλεδιασκέψεων αρχικά είχε τεθεί η πρόταση να συνδράμει το ΕΚΑΒ μεταφέροντας πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν, από τα σπίτια τους προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Ωστόσο, αποκλείστηκε η δέσμευση έστω και τμήματος των οχημάτων του ΕΚΑΒ για τον λόγο αυτό, κι ενώ οι ανάγκες για προνοσοκομειακή φροντίδα και περίθαλψη είναι τόσο αυξημένες λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Αναλόγως εξετάσθηκε η συνδρομή του ΕΟΔΥ και η διάθεση Κινητών Μονάδων και προσωπικού για τις ανάγκες του εμβολιασμού των πολιτών κατ’ οίκον ανά την επικράτεια. Ωστόσο, και αυτό αποκλείστηκε λόγω του βάρους που δίδεται ακόμη από τον ΕΟΔΥ στη διενέργεια ελέγχων για τον κορωνοϊό.

Πλέον, στο τραπέζι βρίσκεται η διενέργεια των εμβολιασμών κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους ή μη με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός έχει ετοιμάσει ήδη νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα αυτή σε ιδιώτες γιατρούς και καθορίζεται η αποζημίωσή τους.

Προβλέπεται συνεργασία με τα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα από τα οποία θα παραλαμβάνουν τις δόσεις εμβολίων μεειδικά πρωτόκολλα και τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες θα συνδράμουν μέσω των δικών τους υπηρεσιών όπου χρειάζεται πχ μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».