«Το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης βασίζεται σε νεοφιλελεύθερες λογικές της δεκαετίας του 1990 οι οποίες εστιάζουν στη φθηνή εργασία και την μονόπλευρη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά τώρα εγκαταλείπονται διεθνώς».  

Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.   

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς δημοκρατικό διάλογο με την κοινωνία, ο οποίος θα έπρεπε να έχει αναδείξει τοπικές και εθνικές πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες.  Υπογράμμισε, δε, ότι οι πολιτικές που εστιάζουν στην ενίσχυση των εισοδημάτων και της κοινωνικής προστασίας έχουν από μόνες τους θετική επίδραση στην αναπτυξιακή διαδικασία και θα έπρεπε να είναι κεντρικός άξονας της προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης για την Ελλάδα.   

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «πράγματι χρειάζεται να μεγαλώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από πολιτικές και κίνητρα για συνεργασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έτσι ώστε να συνεταιριστούν και να διευκολυνθούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές».   

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των δημοσίων επενδύσεων σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές και αναφέρθηκε στην επιστροφή του κεϋνσιανισμού, που έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ.    

Εξέφρασε όμως την άποψη ότι σήμερα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από ότι τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Όπως είπε, αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι δημόσιες δαπάνες δεν θα συμβάλλουν σε αναδιανομή του εισοδήματος προς τα ασθενέστερα στρώματα, αλλά αντιθέτως θα ενισχύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και έτσι θα αυξήσουν τις ανισότητες.   

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι το πιο πολύτιμο μάθημα που πήρε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών είναι ότι θα πρέπει να είναι κάποιος ρεαλιστής, καθώς και ότι θα έπρεπε να γίνουν πιο τολμηρές παρεμβάσεις στην ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος για την παραγωγική αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων.   

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρο της Βουλής όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να λάβει το λόγο στη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων για τα δάνεια των κομμάτων, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι  «υπάρχει ένα θέμα Δημοκρατίας, όταν κάποια κόμματα έχουν δάνεια 340 εκατομμυρίων. Γιατί δεν είναι ίσο το παιχνίδι της πολιτικής, και υπάρχει ένα θέμα όταν ο Πρωθυπουργός δεν έρχεται στην Βουλή να απαντήσει».