Τη Δευτέρα θα γίνουν τα πολυαναμενόμενα ραντεβού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Τόσο το πρώτο όσο και, φυσικά, το δεύτερο θα κρίνουν το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα καθορίσουν το πώς θα πάμε αυτό το καλοκαίρι.

Τα ενδιαφέροντα είναι πλέον μπροστά μας. Είναι βέβαιο ότι, μετά από χρόνια, η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις αλλά και οι πράξεις της νέας ηγεσίας της Αμερικής δείχνουν ότι κλείνει ελαφρώς το μάτι στη χώρα μας. Από τη θεωρία όμως μέχρι την πράξη πάντα υπάρχει μια απόσταση. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να κάνουν… δώρο την Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα δεν φαίνεται να θέλει να παίξει τον ρόλο ενός νέου Ισραήλ. Να αποτελέσει, δηλαδή, τα σύνορα με μια Τουρκία που θα είναι παραδομένη στον σκληρό μουσουλμανικό πυρήνα, που θα κινείται στα όρια του εξτρεμισμού.

Αυτά πρέπει να μας κάνουν προσεκτικούς και διαβασμένους εν όψει των συναντήσεων.

Η Ελλάδα έχει ανακτήσει, με τη σοβαρότητά της, έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία είναι ξεδοντιασμένη, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν κάποιοι υπεραισιόδοξοι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε με… φόβο στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον «σουλτάνο». Οι θέσεις που δημόσια έχει υποστηρίξει η Ελλάδα είναι το πλαίσιο. Και όσο πιο σταθεροί μείνουμε σε αυτό το πλαίσιο, τόσο πιο πολλά θα κερδίσουμε. Παράλληλα, εγκαίρως πρέπει να έχουμε ενημερώσει εκ νέου τους εταίρους μας να καταλάβουν ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε οτιδήποτε, για να αποστασιοποιηθεί η Τουρκία από τη Ρωσία.

Η Ελλάδα δεν είναι το… αντίδωρο σε οτιδήποτε σε σχέση με την Τουρκία.

Από την άλλη, η Άγκυρα πρέπει εμπράκτως να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τη Δύση.

Το πρώτο βήμα είναι η αποκατάσταση της Αγιας-Σοφιάς και το δεύτερο να σταματήσει τα όσα σχεδιάζει στην Αμμόχωστο.

Αφού γίνουν αυτά, τότε να προχωρήσει η συζήτηση.

Η Δευτέρα είναι πολύ κρίσιμη. Και οι Αμερικανοί φίλοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι, πέρα από τους S400, υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να λύσουν οι Τούρκοι, για να μας πείσουν ότι έχουν… αγαθές προθέσεις. Διότι η Αμερική επέστρεψε, όπως λέει ο πρόεδρος Μπάιντεν, αλλά καλό θα είναι να το καταλάβει και ο Ερντογάν.

του Νίκου Ελευθερόγλου 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο