Μπορεί η κυβέρνηση να επιδιώκει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει ξεκινήσει η προεργασία για τις πρώτες διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους πολίτες, ενώ παράλληλα εξελίσσεται και η συζήτηση αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από το ερχόμενο φθινόπωρο. Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα βρεθούν το επόμενο διάστημα και δύο νομοθετικές παρεμβάσεις για τα εν λόγω ζητήματα, έστω και αν το νομικό περίβλημα υφίσταται ήδη. Ως προς τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους, πάντως, η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μια ρύθμιση-ομπρέλα, προκειμένου να «πιάσει» όλες τις πτυχές μιας πιθανής αυτορρύθμισης της αγοράς, ενώ, από την άλλη, το σκέλος του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι πιο σαφές ως προς τη νομοθετική του παράμετρο.

Οι πρώτες ελευθερίες

Ήδη, πάντως, και πριν να υπάρξει μια πιο συνολική προσέγγιση για το ζήτημα της παροχής διευκολύνσεων σε πολίτες που είναι εμβολιασμένοι, η κυβέρνηση δρομολογεί τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης για όσους έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίων ή το μονοδοσικό της Johnson & Johnson και έχουν ολοκληρώσει το σχήμα του εμβολιασμού. Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο «Π» ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, από τον Ιούλιο που αίρεται το μεγαλύτερο πλέγμα των περιορισμών, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και η απαγόρευση λειτουργίας των νυχτερινών μαγαζιών, δρομολογείται η διπλή απαλλαγή των εμβολιασμένων, τόσο από τα υποχρεωτικά self-tests όσο και από τη διενέργεια ελέγχου μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ δεν θα χρειαστεί να απομονώνονται σε καραντίνα.

Το επόμενο διάστημα, βεβαίως, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα διευκόλυνσης που θα πέσουν στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα των εμβολιασμένων πολιτών να μην κάνουν χρήση της μάσκας ιδίως στους εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται, βεβαίως, για μέτρο που εξετάζεται με προσοχή, καθώς το αντεπιχείρημα είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη μη χρήση της μάσκας, που έχει αποδειχθεί σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις. Από Σεπτέμβριο, δε, θα τεθεί και το ζήτημα για την προνομιακή πρόσβαση εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, αλλά και θεαμάτων.

Νομικό πλαίσιο

Ως προς τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους πολίτες, πάντως, μέσα στην εβδομάδα υπήρξαν συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και υπουργών, αλλά και νομικών, για το ζήτημα, αν και η συζήτηση ακόμα είναι περισσότερο σε φιλολογικό επίπεδο και διερευνώνται οι επιλογές. Η κεντρική ιδέα, πάντως, είναι σε δεύτερο χρόνο, σε κάθε περίπτωση από τον Ιούλιο και μετά, να υπάρξει μια γενικότερη ρύθμιση, προκειμένου να καλυφθούν νομοθετικά όσοι, από ένα σημείο και μετά, θελήσουν να δρομολογήσουν ένα καθεστώς αυξημένων ελευθεριών για πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.  Όπως εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος, το κεντρικό νόημα δεν θα είναι να επιβληθεί υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλες τις δραστηριότητες, αλλά να διευκολυνθεί η αυτορρύθμιση της αγοράς, όπως το έθεσε και ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον κλάδο της εστίασης. Έτερο κυβερνητικό στέλεχος προσθέτει ότι, από τη στιγμή που ο εμβολιασμός θα έχει δρομολογηθεί και από ένα σημείο και μετά, όποιος δεν είναι εμβολιασμένος, αυτό θα γίνεται συνειδητά, πρακτικά εκλείπει η νομιμοποιητική βάση για περιορισμούς. Υπό αυτό το πρίσμα, αν κανείς δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, θα μπορεί να μετακινείται πολύ πιο ελεύθερα και σε κλειστούς χώρους, όπερ και είναι το κρίσιμο ζήτημα από τον Σεπτέμβριο και μετά, όταν οι καιρικές συνθήκες θα είναι προοδευτικά χειρότερες. Η κεντρική γραμμή είναι ότι, εφόσον απαιτηθεί μια νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα, αυτή θα μπορούσε να έρθει εντός του Ιουλίου.

«Κλειδώνει» η υποχρεωτικότητα

Από την άλλη, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από την ερχόμενη σεζόν, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ανήσυχοι από το γεγονός ότι ειδικά το νοσηλευτικό προσωπικό σε δομές υγείας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το ποσοστό των εμβολιασμένων νοσηλευτών ανέρχεται στην περιοχή του 65%, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν 4 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι, αλλά συμμετέχουν κανονικά σε εφημερίες και μπαίνουν σε ΜΕΘ.

Έτσι, ίσως και αυτή την εβδομάδα να πρέπει να αναμένεται η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής υπό την καθηγήτρια Έφη Βαγενά, στην οποία μετέχουν και έγκριτοι συνταγματολόγοι που λαμβάνουν υπ’ όψιν όλες τις συνταγματικές παραμέτρους και τους πιθανούς περιορισμούς. Μετά από τη δημοσιοποίηση αυτής της εισήγησης, η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις και γι’ αυτό το ζήτημα, αν και η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συν αυτώ είναι μάλλον σαφής. Υπό αυτό το πρίσμα, και για το ζήτημα αυτό θα έρθει κάποια νομοθετική ρύθμιση, αν και μένει να φανεί αν θα είναι πριν κλείσει η Βουλή, στις αρχές του Αυγούστου.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο