«Εξακολουθούμε να θεωρούμε αυτή τη φρασεολογία προσβλητική, προσβλητική για τους επιστήμονες της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού των οποίων τις αποφάσεις και τις συστάσεις ακολουθεί η κυβέρνηση εξ αρχής, προσβλητική για όλους τους πολίτες που εμβολιάστηκαν, για όλους τους πολίτες που έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα του εμβολίου της Astra Zeneca, σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για “ξεστοκάρισμα” εμβολίων. «Θα ήθελα να μην ξεχνάμε την μεγάλη εικόνα. Να θυμόμαστε που ήμασταν πέρυσι, που ήμασταν δύο μήνες πριν και ότι αυτή η καλή επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα είναι μια κατάκτηση όλων μας, είναι μια κατάκτηση όλων όσοι έδωσαν τη μάχη και όλων των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και συνεχίζουν να εμβολιάζονται» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη σύσταση της κ. Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό επισήμανε ότι «η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε αναλυτικά χθες το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση και υπάρχει βέβαια και η σύσταση σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astra Zeneca να συνεχίσουν τον εμβολιασμό τους με την δεύτερη δόση».

«Συνηγορούν σε αυτό όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Ενδεικτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν 1,3 περιστατικά πιθανής παρενέργειας στο 1.000.000 εμβολιασμούς και 20 ευρωπαϊκές χώρες συστήνουν επίσης τη συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο στην δεύτερη δόση καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι μπορεί να πετύχει κανείς ανοσία με εναλλαγή εμβολίων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης» είπε.

Επίσης η κ. Πελώνη ανακοίνωσε ότι η πρόταση της επιτροπής βιοηθικής αναμένεται τις επόμενες ημέρες και ότι η κυβέρνηση θα την μελετήσει και θα λάβει τις αποφάσεις της «με γνώμονα την υγεία των πολιτών, τις ελευθερίες τους, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία».

Ερωτηθείσα εάν η απευθείας επαφή των δύο ηγετών θα γίνεται μέσω κάποιου ειδικού μηχανισμού η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «η απευθείας επαφή είναι απλώς απευθείας. Δεν είναι κάποιος ειδικός μηχανισμός και η απευθείας επαφή θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση» και πρόσθεσε «το θετικό κλίμα που αποτυπώθηκε στην χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε μια σταδιακή βελτίωση των σχέσεων».

Για το ζήτημα που προέκυψε με την ονομασία της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro 2020, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και υπάρχει και σχετική επιστολή του κ. Δένδια προς τον ομόλογό του. «Η Ελλάδα καλεί σε πλήρη και καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως σε αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις. Θέλουμε καλές σχέσεις με την γειτονική χώρα και στηρίζουμε παγίως την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων» πρόσθεσε.

Τέλος σε ερώτηση για την απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε «το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό, εξίσου σεβαστό είναι και το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου να μην ταλαιπωρείται, πολλώ δε μάλλον των χιλιάδων μαθητών και υποψηφίων που πρέπει να προστατευθούν από οποιαδήποτε παρακώληση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Πρόσθεσε δε ότι αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης στην αγωγή του ελληνικού δημοσίου που αφορά στην πρόβλεψη της δυνατότητας χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ως τις 10.00 της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις πανελλαδικές εξετάσεις.