Ως γνωστόν, η χειρότερη μορφή πολέμου είναι ο «εμφύλιος» πόλεμος. Και τα όσα έγιναν στη Βουλή, με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά των κομμάτων, ξύπνησαν μνήμες και έξυσαν πληγές. Μία από τις μεγαλύτερες ήταν οι μέρες που ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εγκαταστήσει στα τότε γραφεία του υπερχρεωμένου και με τα… μαύρα ταμεία κόμματος υπερσύγχρονα εργαλεία για να φτιάξει γυμναστήριο. Μέχρι και κωπηλατικό όργανο είχε μέσα στην Ιπποκράτους, για να «χτίζει» κορμί, ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, για να ξεχρεώσει κάποια από τα φέσια του, το ΠΑΣΟΚ είχε βγάλει στο «σφυρί» τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του γυμναστηρίου, που βρισκόταν στον 2ο όροφο των κεντρικών γραφείων του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ είχε ξεπουλήσει όσο-όσο 49 σχεδόν αχρησιμοποίητα όργανα γυμναστικής, η αξία των οποίων, σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν στελέχη του κόμματος και ειδικοί, ανερχόταν σε 105.000 ευρώ και μαζί με τον ΦΠΑ σε 130.000 ευρώ.

Μεταξύ των οργάνων γυμναστικής ήταν τρεις διάδρομοι με ενσωματωμένη τηλεόραση, ένα ποδήλατο με πλάτη, ένα κωπηλατικό, ένα μηχάνημα πιέσεων στήθους, ένα μηχάνημα κοιλιακών και ένας πάγκος μηριαίων δικεφάλων.

Σε μηνιαία βάση, το ΠΑΣΟΚ τότε έπρεπε να καταβάλλει 67.000 ευρώ για το κτίριο και τις θέσεις στάθμευσης στην Ιπποκράτους 22 και άλλα 11.500 ευρώ για το παλαιό κτίριο στη Χαριλάου Τρικούπη 50.

Έπειτα μάλιστα από συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τους ιδιοκτήτες, το μίσθωμα για την Ιπποκράτους είχε πέσει σε 35.000 ευρώ τον μήνα και για τη Χαριλάου Τρικούπη σε 5.000 ευρώ. Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε την επιστροφή του καταρρέοντος οικονομικά και πολιτικά ΠΑΣΟΚ… ΚΙΝΑΛ στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ούτε μέγα πλήθος υπάρχει πια, ούτε μέγα πάθος.

Βέβαια, τα χρέη του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή, πριν από λίγες μέρες, με τον πρώην υπουργό και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούση, να «δείχνει» τον Γιώργο Παπανδρέου στον Β. Κεγκέρογλου, γραμματέα του ΚΙΝΑΛ.

Ιδού τι ειπώθηκε:

«Το Κίνημα Αλλαγής, όχι μόνο δεν απεμπολεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ, αλλά τις έχει αναλάβει. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο του πολιτικού σχήματος με το οποίο κατήλθαμε στις προηγούμενες εκλογές, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, και που, με βάση αυτό, έχουμε τη χρηματοδότηση από το κράτος, το σύνολο του ποσού από την κρατική ενίσχυση που κατευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ πηγαίνει έναντι των δανειακών οφειλών μας», είπε εκ προοιμίου ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει και αποδεικνύει την πολιτική μας βούληση, σε σχέση με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο παρελθόν».

Ο κ. Κεγκέρογλου πρόσθεσε, όμως: «Επειδή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει μόνο για την υποχρέωση των κομμάτων αλλά και για την υποχρέωση των βουλευτών –εμείς, οι βουλευτές ούτως ή άλλως, συμμετέχουμε στα οικονομικά του Κινήματος Αλλαγής, σε αντιστάθμισμα της κρατικής χρηματοδότησης που πηγαίνει έναντι των δανείων–, όμως οι περισσότεροι βουλευτές τού σήμερα, του Κινήματος Αλλαγής, δεν έχουν σχέση με την περίοδο που ελήφθησαν τα δάνεια. Σοβαρά τώρα, είδα την πρόταση νόμου. Και είδα να την υπογράφει η κα Ξενογιαννακοπούλου; Ο κ. Ραγκούσης; Οι δύο γραμματείς της περιόδου υπερχρέωσης του ΠΑΣΟΚ; Και λέει η κα Ξενογιαννακοπούλου ότι για τα δικά μου λάθη, της περιόδου μου και του κ. Ραγκούση, θα πληρώσουν ο Μουλκιώτης, ο Πάνας, ο Πουλάς, ο Φραγκίδης. Όλοι όσοι δεν έχουν καμία σχέση με εκείνη την περίοδο. Σοβαρά; Πού είναι η ηθική σας, κα Ξενογιαννακοπούλου προσωπικά; Σοβαρά, κα Ξενογιαννακοπούλου; Σοβαρά; Και βέβαια να πληρώσουν όλοι όσοι απέκτησαν όνομα με το ΠΑΣΟΚ και μετά το πούλησαν δεξιά και αριστερά! Έχουμε, εκτός του κ. Ραγκούση, την κα Ξενογιαννακοπούλου, έχουμε Κουρουμπλή, Μωραΐτη, Τζάκρη, Σπίρτζη. Αλλά και αυτός που κατέβηκε από το βήμα, ο κ. Παπαηλιού, απέκτησε όνομα ως γενικός γραμματέας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σοβαρά; Υπογράφετε τέτοια πρόταση; Ο Σίμος Κεδίκογλου, που αγκαλιάσατε τελευταία, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύεται και από τη χρεωστική καρτέλα. Τον συνοδεύει το χρέος που του αναλογεί! Και βέβαια έχουμε και τους αντίστοιχους από τη Νέα Δημοκρατία, για να μην ξεχνιόμαστε! Χρυσοχοΐδη και λοιπούς. Αλλά και ο Οικονόμου, έφυγε, λέει, από το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν ήθελε να ψηφίσει μνημόνια. Και από τότε έχει ψηφίσει τέσσερα-πέντε! Έχει πάρει φόρα! Ο κατάλογος είναι μακρύς. Αυτό που περιμένουν οι πολίτες είναι μια καλύτερη μέρα, και αυτή δεν μπορεί να έρθει, αν δεν σταματήσει η υποχώρηση της πολιτικής στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά και στις σκοπιμότητες. Το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει τον αγώνα, για τη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες».

Τα όσα είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου προκάλεσαν την αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

«Ο κ. Κεγκέρογλου συνηθίζει να μιλάει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Εγώ δεν θα μιλήσω με αυτόν τον τρόπο και δεν έχω μιλήσει ποτέ ούτε για συναδέλφους ούτε για πρώην συντρόφους. Δύο πράγματα όμως, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και εμού, δεν είχαμε ποτέ ευθύνη για τα οικονομικά και το ξέρει ο κ. Κεγκέρογλου. Δημιουργεί απλώς εντυπώσεις και το ξέρει πάρα πολύ καλά. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο επί αυτού και δεν συνηθίζω να μιλάω αρνητικά για ένα κόμμα που στο κάτω-κάτω το υπηρέτησαν από 17 χρονών», είπε η ίδια και πρόσθεσε: «Διαγράφηκα και έφυγα από το ΠΑΣΟΚ το 2012, και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο που μιλάμε σήμερα για το εργασιακό νομοσχέδιο. Παραιτήθηκα από αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών για τα ευρωπαϊκά θέματα, επειδή διαφώνησα με το 2ο μνημόνιο. Άρα δεν ανέχομαι από κανέναν να κάνει κριτική στην πολιτική μου πορεία. Διαγράφτηκα. Έφυγα έξι χρόνια από την πολιτική, δεν είμαι γυρολόγος, και πήγα το 2018 στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συστρατεύθηκα, επειδή πιστεύω ακριβώς ότι, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική συμμαχία, αυτήν τη στιγμή δημιουργείται μια ελπίδα προοδευτική για τη χώρα. Όλα τα άλλα τα επιστρέφω στον κ. Κεγκέρογλου».

Σειρά πήρε ο κ. Ραγκούσης ο οποίος τόνισε σε ανάρτησή του ότι «η εποχή υπερχρέωσης του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κεγκέρογλου, είναι η εποχή της προεδρίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου, σημερινού βουλευτή του ΚΙΝΑΛ» και σχολιάζει ότι «στην πραγματικότητα λοιπόν, τον κ. Παπανδρέου διασύρει ο κ. Κεγκέρογλου κι επομένως αυτός οφείλει να του απαντήσει».

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει ότι «οι εκάστοτε γραμματείς του κόμματος –όπως τον ανάγκασε να παραδεχτεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου– δεν είχαν καμία ευθύνη ή γνώση για τη διαχείριση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός πως ούτε καν ως μάρτυρες δεν κληθήκαμε από τον αρμόδιο εισαγγελέα στην υπόθεση της δίωξης των αρμοδίων για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας».

«Και αυτές τις αλήθειες τις γνωρίζει πολύ καλά ο συνειδητός συκοφάντης κ. Κεγκέρογλου», αναφέρει ο κ. Ραγκούσης.

Στη συζήτηση στη Βουλή είχε παρέμβει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο που προσέγγισε ο Βασίλης Κεγκέρογλου την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα της υπερχρέωσης του κόμματος της ΝΔ. «Δεν μπορούν τα κόμματα του 2% της Siemens να μιλάνε έτσι μπροστά στην ελληνική κοινωνία! Δεν μπορούνε! Είναι βαριά η ευθύνη, τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, μόνο που ξέχασε το… κούρεμα χρέους που είχε κάνει το κόμμα του, για το κτίριο της Κουμουνδούρου και για τη ρύθμιση, που είχε αποκαλυφθεί στην Εξεταστική. Τότε ανέφεραν τα ρεπορτάζ της εποχής:

Μεγάλες ειδήσεις βγήκαν από την εξέταση τον Νοέμβριο του 2016 του τότε ταμία του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δαρειώτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ελέγχει τα δάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ.

Αφού αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε δάνειο το 2010 με εγγύηση την επιχορήγηση που θα έπαιρνε από το κράτος το 2018, ακολουθώντας την πεπατημένη οδό των άλλων κομμάτων, ήρθε στο φως παρασκήνιο από το δάνειο που «κουρεύτηκε» από Τράπεζα για να αγοραστεί το κτίριο της Κουμουνδούρου το 1995.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις για το κτίριο της πλατείας Κουμουνδούρου, που αγοράστηκε από την ΕΑΡ, τον προπομπό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 1995 υπήρξε διαταγή πληρωμής ύψους 400 εκατομμυρίων δραχμών, τελικώς, έπειτα από διακανονισμό με την Ιονική-Λαϊκή Τράπεζα το δάνειο εξοφλήθηκε το 1998 αντί 175 εκατομμυρίων δραχμών, με ένα κούρεμα της τάξης του 55%-60%.

Το θέμα ανέδειξε με τις ερωτήσεις του στην Εξεταστική Επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς:

ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ: Τέλος του 1995 έχει βγει διαταγή πληρωμής. 400 εκατ. δραχμές. Μετά από διαπραγμάτευση έγινε 175 και, αφού το αποδέχθηκε η Επιτροπή Εμπλοκών Ιονικής, πληρώθηκε το ποσό.

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ενώ υπάρχει ακίνητο, εμπράγματη εξασφάλισή σας, έγινε κούρεμα 60%.

ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ: Ο διοικητής της Τράπεζας ευχαρίστησε το κόμμα για ικανοποίηση συμφωνίας.

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ενώ υπάρχει ακίνητο, δέχεται η τράπεζα κούρεμα 60% και σας λέει και ευχαριστώ;

ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτό είναι περιορισμός της απαίτησης και εξόφληση. Δεν είναι συνολική εξόφληση.

ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ: Πληρώσαμε το διπλάσιο από το αρχικό κεφάλαιο.

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Τι λέτε, κε μάρτυς; Κι εμείς ξέρετε, από αυτό που ακούγεται τώρα, ότι χρωστάμε ως Νέα Δημοκρατία, το κεφάλαιο είναι μόλις το 1/5.

Για την ίδια υπόθεση είχε τοποθετηθεί το 2019 και ο Νίκος Σαλαγιάννης, τότε διευθυντής του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, επικαλούμενος αναλυτικά στοιχεία και τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα δάνεια των κομμάτων.

«Το μόνο κόμμα που έκανε παρέμβαση για να πάρει δάνεια έξω από τους τραπεζικούς κανόνες ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του προέδρου του, του κ. Τσίπρα, το 2010. Το 2010 το ΠΑΣΟΚ, με περίπου 45% είχε 115 εκατομμύρια δάνεια, δηλαδή 2%-2,5% το ποσοστό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%-4,5% είχε 10 εκατομμύρια δάνεια. Δηλαδή περίπου πάλι 2-2,5 φορές το ποσοστό του. Γιατί λέω το ποσοστό του; Γιατί τα χρήματα που παίρνουν τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση είναι ανάλογα με τα ποσοστά τους. Αν λοιπόν υπήρχε υπερδανεισμός για το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρχε για τον ΣΥΡΙΖΑ; Βεβαίως. Το ίδιο και για τη ΝΔ, λίγο παραπάνω και λίγο παρακάτω για το ΚΚΕ». Ο κ. Σαλαγιάννης συνέχισε λέγοντας: «Θα έπρεπε να τα έχει πληρώσει μέχρι το 2017, και τέλος του 2017 είναι το μοναδικό κόμμα που κάνει τη μοναδική ρύθμιση. Τέλος του 2017, αρχές του 2018. Τι λέει; Από τα 10 εκατομμύρια ρυθμίζω τα 7-7,5. Πώς τα ρυθμίζω; Με 4% επιτόκιο, όταν εμείς με τόκους υπερημερίας και όλα αυτά τα πράγματα 15%. Και τι κάνω για να τα ρυθμίσω; Βάζω το κτίριό μου για τα 2 εκατομμύρια. Ποιο κτίριο, παρακαλώ; Αυτό που αγόρασε με δάνειο από τράπεζα, η οποία τράπεζα, μοναδικό φαινόμενο, του κούρεψε 60% το δάνειο. Αυτό το κτίριο βάζει υποθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο το κτίριο; Όχι. Λέει ρητώς η τράπεζα, μπορώ να δώσω σε οποιονδήποτε αύριο τη σύμβαση, τη συμφωνία. Δεν θα κάναμε τη ρύθμιση αυτή, λέει η τράπεζα, αν δεν εκχωρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την κρατική του επιχορήγηση από το 2018 έως το 2023».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο