«Επισήμως» οι γείτονές μας, Σκοπιανοί, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας προκαλούν. «Ανεπισήμως», όμως, μας «δουλεύουν». Και μας «δουλεύει» ο κ. Ζάεφ, όταν ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να μην επιτρέψει στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου να παρουσιάζεται με τις φανέλες της ως Μακεδονία, σε Σκοπιανούς οπαδούς να ανεμίζουν σε ευρωπαϊκά γήπεδα κασκόλ με τη λέξη «Μακεδονία» και να κρατούν πανό με τον ήλιο της Βεργίνας. Ούτε να υποχρεώσει τον εθνικό ποδοσφαιρικό οργανισμό της χώρας του να προσαρμοστεί στη Συμφωνία και να μην αποκαλείται «Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας», με το επιχείρημα ότι «είναι ανεξάρτητος, αφού δεν χρηματοδοτείται από το κράτος!».

Και βεβαίως υπήρξε αντίδραση και μάλιστα άμεση από την ελληνική πλευρά, με την επιστολή διαμαρτυρίας του Νίκου Δένδια προς τον ομόλογο του γειτονικού κράτους, με την οποία υπογράμμιζε την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας. «Καλή πίστη», όμως, φαίνεται να μην επιδεικνύουν οι Σκοπιανοί και σε σειρά άλλων «περιπτώσεων», καθώς η Βουλή και ο πολιτικός κόσμος της Β.Μ. αξιοποιούν τα δώρα (εθνικότητα, γλώσσα) που έλαβαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν εφαρμόζουν σε όλα τα σημεία τη Συμφωνία.

Πολλά τα παραδείγματα: Ο αλυτρωτισμός, π.χ., και η διεκδίκηση ανύπαρκτων μειονοτήτων συνεχίζουν να καλλιεργούνται, και μάλιστα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος δηλώνει δημοσίως ότι η χώρα του δεν λησμονεί τη «μακεδονική» μειονότητα, η οποία ζει στην Ελλάδα. Τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και άλλων προσωπικοτήτων της Ελληνικής Ιστορίας δεν έχουν αποσυρθεί. Κάποια έχουν καλυφθεί με πανί, αλλά τα περισσότερα παραμένουν. Η αμφισβήτηση της ταυτότητας των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου δεν δείχνει σεβασμό προς την ιστορία και την κληρονομιά της Ελλάδας. Η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων συνεχίζει να φέρει το όνομα «Μακεδονική». Πέρασαν ήδη δυόμισι χρόνια και τα σχολικά εγχειρίδια των Σκοπίων ελάχιστα άλλαξαν, ενώ πολλές εταιρείες εξακολουθούν να εμφανίζονται με την εμπορική ονομασία «Μακεδονική». Να προσθέσουμε και την κατ’ έτος παρουσία της αντιπροσωπείας της Βουλής των Σκοπίων στους εορτασμούς του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους για την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974, κάτι που αποτελεί παραβίαση του άρθρου 8, παρ. 6 της Συμφωνίας, που μιλά για «πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας». H ελληνική κυβέρνηση έχει κατά καιρούς προβεί στα αναγκαία διαβήματα και, όπως μας διαβεβαίωσε αρμόδια πηγή, «αν οι παραβιάσεις της Συμφωνίας συνεχιστούν, αυτό θα έχει επίπτωση στην ψήφιση ή μη των Μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία».

Aν όμως η κυβέρνηση τηρεί αυτήν τη στάση, όσον αφορά τις παραβιάσεις της Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας, που κατηγορούσε τον… «Μακεδονομάχο» Μητσοτάκη για την αδιάλλακτη στάση του στη Συμφωνία, όταν ρωτήθηκε μεσοβδόμαδα για την εμφάνιση των Σκοπιανών στο EURO, παρέπεμψε στο γνωστό: «Ούτως ή άλλως, θα τους έλεγαν όλοι Μακεδόνες και τη χώρα τους Μακεδονία…». Άφησε δε αιχμές κατά του πρωθυπουργού ότι… έδειξε αδράνεια και δεν παρενέβη έγκαιρα, πριν δηλαδή οι Σκοπιανοί, εκμεταλλευόμενοι τα τρωτά σημεία της Συμφωνίας, που ο ίδιος είχε υπογράψει, γράψουν στις φανέλες τη λέξη «Μακεδονία». Εντάξει για όλα τα «τρωτά» αυτής της χώρας «φταίει ο Μητσοτάκης».

Για τα τρωτά σημεία της Συμφωνίας και τα «δώρα» (εθνικότητα, γλώσσα) στους Σκοπιανούς, που ουσιαστικά βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα, θα αναλάβει ποτέ τις ευθύνες του ο κ. Τσίπρας;

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο