Τις πρώην φυλακές Ωρωπού, όπου φυλακίστηκαν δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι στα χρόνια της δικτατορίας, επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανάπλαση των ιστορικών κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου.

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο χώρος παραχωρήθηκε, πέρυσι, στον Δήμο Ωρωπού -εκπληρώνοντας ένα πάγιο αίτημα 46 χρόνων της τοπικής κοινωνίας- προκειμένου να μετατραπεί σε Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, έντεκα μήνες μετά, η κυβερνητική δέσμευση υλοποιείται με την ένταξη της πρώτης φάσης ανάπλασης του ιστορικού χώρου των παλαιών φυλακών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκατ. ευρώ.

Συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ωρωπού, Γεώργιο Γιασημάκη, ο κ. Πέτσας ξεναγήθηκε στον χώρο που έχει χαρακτηριστεί τόπος ιστορικής σημασίας και επισκέφθηκε το κελί, όπου φυλακίστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα 15 στρέμματα των παλαιών εγκαταστάσεων που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Ωρωπού, προορίζονται για κοινωφελείς χρήσεις. Στον χώρο, θα λειτουργήσει -μεταξύ άλλων- Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού, όπου θα εξιστορούνται οι αγώνες για τη Δημοκρατία.

Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υλοποιώντας πρωτοβουλίες που όχι μόνο συνδέουν την ιστορική μνήμη με το παρόν, ενδυναμώνοντας το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά καλλιεργούν ταυτόχρονα και μία αναπτυξιακή δυναμική προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ