Ένας πραγματικός θρύλος του μπάσκετ έβαλε σήμερα τέλος σε μία λαμπρή καριέρα 22 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας «υπέγραψε» με τις εμφανίσεις, το πάθος και το πείσμα του όλες τις αλλαγές στις ισορροπίες του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Σε ηλικία 38 ετών, ο Βασίλης Σπανούλης ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τα παρκέ, εκεί όπου δοξάστηκε και έγραψε το όνομά του δίπλα στους κορυφαίους του αθλήματος.

Έχοντας σε περίοπτη θέση στην τροπαιοθήκη του τρεις τίτλους EuroLeague, ένα χρυσό στο EuroBasket του 2005, ένα ασημένιο στο Μουντομπάσκετ του 2006 και αναρίθμητες ατομικές και συλλογικές διακρίσεις, ο «Kill Bill» σβήνει τα φώτα της αγωνιστικής δημοσιότητας και αφήνει τους άθλους του να λάμπουν για πάντα!

Μόλις στα 17 του, ο Βασίλης Σπανούλης υπογράφει το πρώτο του κανονικό συμβόλαιο και για τα επόμενα δύο χρόνια δεν βγαίνει από την πεντάδα σχεδόν ποτέ. Ο Σπανούλης συμπληρώνει 49 συμμετοχές και πολύ γρήγορα αποδεικνύει ότι το άστρο του πρέπει να λάμψει ακόμη ψηλότερα. Το Μαρούσι το 2001 που μόλις είχε κατακτήσει το Κύπελλο Σαπόρτα ήταν ο επόμενος σταθμός της καριέρας του. Μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει τους καλύτερους σε υψηλό επίπεδο και να δουλέψει επαγγελματικά.

Ο Βασίλης Σπανούλης στο Μαρούσι/ Φωτογραφία: Eurokinissi

Το καλοκαίρι του 2005 μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ είχε έρθει η στιγμή να πάρει αυτό που άξιζε. Μια σπουδαία μεταγραφή. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος του προσφέρει 1,6 εκατ. ευρώ για τριετές συμβόλαιο και το καλοκαίρι του 2005, ο Σπανούλης φοράει το τριφύλλι στο στήθος του.

Αμέσως γίνεται ο καλύτερος νέος παίκτης της Euroleague, κλείνει τη σεζόν νταμπλούχος και πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 14.6 πόντους. Στα χέρια του Ομπράντοβιτς έχει απογειωθεί, το περιβάλλον του Παναθηναϊκού είναι το ιδανικότερο για οποιονδήποτε μπασκετμπολίστα δεν φοβάται να δουλέψει. Κάπου εκεί ήρθε και ο άθλος της Σαϊτάμα, όπου ο Σπανούλης είναι μέλος της ομάδας που συντρίβει την Dream Team των ΗΠΑ, με τους Χιούστον Ρόκετς να τον θέλουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το ΝΒΑ δεν του πήγαινε και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά χάνονταν.

Ο Βασίλης Σπανούλης το 2006 κόντρα στις ΗΠΑ/ Φωτογραφία: Eurokinissi

Η οικογένεια Γιαννακόπουλου κινεί ξανά Γη και Ουρανό για να τον φέρει και τα καταφέρει με μια μεγάλη οικονομική θυσία 6,5 εκατ. ευρώ (1 εκατ. στους Σαν Αντόνιο Σπερς και 5.5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια συμβόλαιο στον ίδιο. Η δεύτερη θητεία στον Παναθηναϊκό είναι το απόλυτο για εκείνον καθώς κατακτά τρία σερί πρωταθλήματα, τρεμπλ το 2009 με αποκορύφωμα το Ευρωπαϊκό στο Βερολίνο.

Συνολικά με τον ΠΑΟ κατέκτησε: 4 Πρωταθλήματα Ελλάδας (2006, 2008, 2009, 2010), 3 Κύπελλα Ελλάδας (2006, 2008, 2009), 1 Euroleague (2009), 1 Τριπλ Κράουν (2009).

Στις 11 Ιουλίου του 2010 ο Βασίλης Σπανούλης έκανε το τολμηρό βήμα, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό για λογαριασμό του Ολυμπιακού σε μια κίνηση που έκανε μεγάλο πάταγο! Ο Σπανούλης ντύνεται στα ερυθρόλευκα με το «προκλητικό» ποσό των 7.2 εκατ. ευρώ. «Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο διεθνής γκαρντ θα είναι παίκτης της ομάδας μας για τα επόμενα τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός που εκδόθηκε γύρω στις 10 το βράδυ εκείνης της Κυριακής.

Ο Ολυμπιακός την επόμενη σεζόν κάνει το απίστευτο. Αφού κινδυνεύει να μείνει εκτός πλέι οφ της Euroleague από τη Γαλατασαράι, αποκλείει μετά από μια συγκλονιστική σειρά τη Σιένα και προκρίνεται στο Final 4. Η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί, ο Ολυμπιακός όμως παίρνει πρόκριση για τον ιστορικότερο τελικό της διοργάνωσης. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είναι όπως πάντα η σούπερ ομάδα, το υπερφαβορί, χαρακτηρισμούς που επιβεβαιώνει προηγούμενη ακόμα και με 19 πόντους στον αγώνα. Όταν ο Γιώργος Πρίντεζης βάζει το νικητήριο καλάθι στο φινάλε ο σουρεαλισμός απογειώνεται. Ο Σπανούλης έχει δείξει ότι μπορεί να κερδίσει οπουδήποτε, οποιονδήποτε και υπό συνθήκες εξαιρετικής πίεσης.

Στον Ολυμπιακό κατέκτησε δύο σερί Ευρωλίγκες (2012, 2013), με τον «kill-bill» να παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ενώ, έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια (1997-2012) για να επιστρέψει στα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός, εκθρονίζοντας τον Παναθηναϊκό και έχοντας τον Σπανούλη ως σημείο αναφοράς σε αυτή την πορεία. Συνολικά με τους Πειραιώτες κατέκτησε 3 Πρωταθλήματα Ελλάδας (2012, 2015, 2016), 1 Κύπελλο Ελλάδος (2011), 2 Πρωταθλήματα Euroleague (2012, 2013), 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο (2013).

Ο Βασίλης Σπανούλης πέτυχε γρήγορα τέσσερις ασίστ που χρειαζόταν κόντρα στη Μάλαγα και έγινε ο πρώτος πασέρ στην ιστορία της Euroleague στις 30 Μαρτίου του 2018 και διατηρεί τα ηνία ακόμη και σήμερα. Ενώ, στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στις 10 Δεκεμβρίου του 2020 ο Βασίλης Σπανούλης ξεπέρασε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και έγινε ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους στην Ευρωλίγκα από την εποχή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.