Δεν είναι λίγοι εκείνοι που «καλλιεργούσαν» όλον αυτόν τον καιρό συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή. Για κάποιους ήταν ευσεβής πόθος, για άλλους δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια «εργαλειοποίησης» του Κώστα Καραμανλή.

Εξάλλου, το ίδιο επιχειρήθηκε και την περίοδο που κυβερνούσε τη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Τότε, τα διάφορα… παπαγαλάκια καλλιεργούσαν τις φήμες περί συμπόρευσης των δύο, βάζοντας την ταμπέλα του «τσιπροκαραμανλισμού». Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως διάφοροι έπαιξαν με τον «καραμανλισμό» και το πολιτικό κεφάλαιο του πρώην πρωθυπουργού, για να αποκομίσουν οφίτσια και προνόμια από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Όλοι οι παραπάνω πολύ απλά λογάριαζαν χωρίς τον… ξενοδόχο, όπως λέει ο λαός μας. Ο πρώην πρωθυπουργός κινείται πάντα, με όποιο κόστος και να έχει για τον ίδιο, βαθύτατα παραταξιακά. Και τις όποιες ενστάσεις ή επιφυλάξεις του δεν τις έκανε ποτέ βούκινο. Για εκείνον, οι «κόκκινες γραμμές» ήταν πάντα η παράταξη και δεύτερον η πατρίδα. Εξάλλου τα «παράσημά» του τα πήρε στο Βουκουρέστι, και αυτά τα έχει ήδη καταγράψει ο ιστορικός.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Καραμανλής έχουν διαφορετική πολιτική ιδιοσυγκρασία και ιδεολογική προσέγγιση στα πράγματα.

Διάφοροι καλοθελητές στο παρελθόν επιχείρησαν αντί να αμβλύνουν τις διαφορές να τις μεγεθύνουν, για να παίξουν προσωπικά παιχνίδια. Μέχρι και… δελφίνους ανακάλυψαν και πούσαραν, για να επιχειρήσουν ματαίως να δημιουργήσουν ρήγμα.

Φαίνεται πως οι κ.κ. Μητσοτάκης και Καραμανλής αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών όχι μόνο έχει αποκατασταθεί, αλλά γίνεται σε σταθερή βάση.

Η πρόσφατη συνάντησή τους είχε κυρίως μενού τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, για τα οποία ο κ. Καραμανλής έχει εμπειρία σε αυτό που λέμε στο «πεδίο» και όχι στη θεωρία. Σίγουρα, τα όσα είπε για το θέμα της κύρωσης των Πρωτοκόλλων ο κ. Καραμανλής, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, ήταν χρήσιμα για τον κ. Μητσοτάκη. Το σημαντικότερο, όμως, όλων ήταν ότι απομακρύνθηκαν τα όποια σύννεφα υπήρχαν και επιβεβαιώθηκε αυτό που γράφαμε και στο παρελθόν: Ότι διά ζώσης λύνονται παρεξηγήσεις και σταματούν τα παιχνίδια των καλοθελητών. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν φοβικά σύνδρομα, καθώς ο Κώστας Καραμανλής ουδέποτε θα έβλαπτε την παράταξη.

Και επειδή τα δύσκολα για τη ΝΔ δεν είναι πίσω αλλά μπροστά, μόνο κερδισμένες θα βγουν η κυβέρνηση και η παράταξη από αυτήν τη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Καραμανλή, αλλά, κυρίως, από το να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος απευθείας επικοινωνίας τους.

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο