Οι επιβάτες που φθάνουν στην Πορτογαλία από τη Βρετανία πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες από σήμερα, αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού, ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ η πορτογαλική κυβέρνηση.

Ο νέος κανονισμός, ο οποίος θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 11 Ιουλίου, τίθεται σε ισχύ εν μέσω μιας έξαρσης των κρουσμάτων στην Πορτογαλία, όπου ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό μέσα σε μία ημέρα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, όταν η χώρα των λίγο περισσότερων από 10 εκατομμύρια κατοίκων εξακολουθούσε να βρίσκεται σε αυστηρό λοκντάουν.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα αυξάνεται εδώ και ένα μήνα και στη Βρετανία.

Οι Βρετανοί, που φθάνουν στην Πορτογαλία από αέρα, στεριά ή θάλασσα, πρέπει να παρουσιάζουν απόδειξη ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή να μένουν σε απομόνωση για 14 ημέρες «στο σπίτι ή σε μέρος που θα υποδεικνύεται από τις υγειονομικές αρχές», αναφέρει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Η Βρετανία, μία από τις μεγαλύτερες πηγές ξένων τουριστών για την Πορτογαλία, αφαίρεσε νωρίτερα αυτό το μήνα τη χώρα αυτή από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια χωρίς υποχρέωση για καραντίνα. Η Γερμανία χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα την Πορτογαλία «ζώνη παραλλαγών του ιού», ένα μέτρο που θα επιφέρει αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια προς και από τη χώρα.

Η Πορτογαλία, η οποία έδωσε νωρίτερα φέτος τη μεγαλύτερη μάχη της εναντίον του κορονοϊού, βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα της Βρετανίας, πράγμα που σημάνει πως όσοι κάνουν εκεί διακοπές πρέπει να αυτοαπομονώνονται για 10 ημέρες, όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους, και να κάνουν ακριβά τεστ για Covid-19.

Οι πορτογαλικές υγειονομικές αρχές έχουν κατηγορήσει την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, αλλά εξαπλώνεται γρήγορα και στη Βρετανία, για την πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων. Πάνω από το 70% των κρουσμάτων Covid-19 στην περιοχή της Λισαβόνας είναι της παραλλαγής Δέλτα.

Η Ισπανία αυστηροποιεί τους κανόνες Covid για την πρόσβαση των Βρετανών στις Βαλεαρίδες Νήσους

Η Ισπανία θα αρχίσει να ζητά αρνητικό τεστ COVID-19 ή αποδεικτικό εμβολιασμού από τους Βρετανούς τουρίστες που θέλουν να πάνε στη Μαγιόρκα, την Ίμπιζα και τις υπόλοιπες Βαλεαρίδες Νήσους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Αυτό που πρόκειται να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε στους Βρετανούς τουρίστες που πάνε στις Βαλεαρίδες Νήσους τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο Σάντσεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER. «Θα χρειαστούν πλήρη δόση εμβολιασμού ή αρνητικό PCR», δήλωσε, αναφερόμενος σε συγκεκριμένο τύπο τεστ κορονοϊού.

Η Ισπανία είχε αποφασίσει να άρει από τις 20 Μαΐου την υποχρέωση να παρουσιάζουν οι Βρετανοί αρνητικό τεστ PCR.

Οι αρχές στη Μαγιόρκα, δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό για Ισπανούς και ξένους, ερευνούν την έξαρση του κορονοϊού μεταξύ περισσοτέρων από 600 φοιτητές.