Στη μετάλλαξη Δέλτα και τις ανησυχίες που έχει δημιουργήσει στις υγειονομικές αρχές η εξάπλωσή της αναφέρθηκε σήμερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» την παραλλαγή Δέλτα, που πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ινδία, η κ. Λινού σημείωσε ότι «βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 η καθηγήτρια αναφέρθηκε στην κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Όπως είπε, το εμβόλιο της AstraZeneca προσφέρει κάλυψη άνω του 65%, σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna.

Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson, όπως πρόσθεσε τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.

Συνεχίζοντας  εξήγησε ότι από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Γι΄ αυτό και σύμφωνα με την κ. Λινού ο Σεπτέμβριος αποτελεί ένας μήνας που χρειάζεται προσοχή. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τέλος, τοποθετήθηκε για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους υποστηρίζοντας πως η απόφαση είναι σωστή. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακληθεί η απόφαση στη συνέχεια. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον, υποστήριξε.