Μέσα στην… πολιτική ραστώνη του Ιουνίου, με δεδομένη την όξυνση των αστυνομικών θεμάτων, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ… αποφάσισε να καταδείξει τις κραυγαλέες αδυναμίες της Συμφωνίας των Πρεσπών με φόντο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, αποκαλώντας τη «Βόρεια Μακεδονία» «Μακεδονία», μετά και το «φάουλ» με την αναγραφή της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της γείτονος ως «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακεδονίας» στις φανέλες της εθνικής ομάδας.

Τα «καμώματα» των βόρειων γειτόνων στο τερέν του Euro έχουν προκαλέσει αναντίρρητα εκνευρισμό στην κυβέρνηση, η οποία πήρε την απόφαση να «παγώσει» την ψήφιση των 3 μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία λεγόταν ότι θα γίνει τον Ιούλιο. «Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πνεύματος αυτής», διαμήνυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη την περασμένη Τρίτη και συνέχισε: «Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από τη διχαστική ρητορική σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως η συμμετοχή της χώρας του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Θυμίζω ότι μία από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ήταν αυτή. Όλα αξιολογούνται, όπως και ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας». Με αυτόν τον τρόπο, η κυβερνητική εκπρόσωπος ήδη από το briefing της περασμένης Τρίτης αποτύπωσε τη βούληση του Μαξίμου να στείλει ένα μήνυμα στα Σκόπια.

Κάπως έτσι και με δεδομένο το «κομφούζιο» που παρατηρείται στον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, με το Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης να χρειάζονται χρόνο, η κυβέρνηση επιλέγει να μην «τρέξει» τα Πρωτόκολλα, στέλνοντας μήνυμα στα Σκόπια ότι πρέπει να τηρούνται και το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», η μετάθεση από Σεπτέμβρη είναι…επ’ αόριστον, καθώς δεν υπάρχει απόφαση για να «τρέξει» κοινοβουλευτικά το ζήτημα αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές.

Τα κενά… μπροστά μας

Όπως λένε στο «Π» «γαλάζιες» κοινοβουλευτικές πηγές, το ευρω-κάζο που εξελίσσεται αυτές τις μέρες και μάλιστα… erga omnes (έναντι όλων) δικαιώνει τη θέση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς βεβαίως να υπάρχει περιθώριο για τη μη εφαρμογή της από μέρους της χώρας μας. Βουλευτές του κόμματος λένε ότι οι ενστάσεις που είχαν εγερθεί για το σκέλος της γλώσσας και της εθνότητας αναδεικνύονται τώρα, ενώ και η περίπτωση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που, ως αυτοδιοικούμενος οργανισμός και ουχί κρατική οντότητα, δεν υποχρεούται τεχνικά να αλλάξει όνομα δείχνει τα όρια της Συμφωνίας.

Το τελευταίο, δε, είναι σημαντικό, όπως λένε και ελληνικές πηγές, καθώς, παρά τη Συμφωνία, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γείτονος δεσμεύεται μόνο από το πνεύμα της καλής γειτονίας με τη χώρα μας. Και μπορεί να είναι σε εξέλιξη διεργασίες για να τροποποιηθεί το όνομα και της Ομοσπονδίας, αλλά αυτό θα πάρει ακόμα χρόνο και η έκβαση είναι άδηλη. Παράλληλα, το κενό φαίνεται και στα εμπορικά σήματα, καθώς η UEFA προσανατολίστηκε με βάση τον Διεθνή Οργανισμό Πιστοποίησης ISO, όπου είναι καταχωρισμένο το ακρωνύμιο «MKD» και όχι «NMK» για εμπορική χρήση. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι ο ΑΝΤ1, που μεταδίδει τα παιχνίδια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος χρησιμοποιώντας δικό του σύστημα γραφικών, αποφάσισε να τροποποιήσει από μόνος του το ακρωνύμιο της γείτονος σε NMK, προκειμένου να μην εγείρονται αντιδράσεις. Και, στο τέλος, όπως παραδέχονται και ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Βόρεια Μακεδονία, ακόμα και σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες είναι κατοχυρωμένη με βάση το γράμμα της Συμφωνίας.

Και, βεβαίως, παραμένει η αναντιστοιχία ότι η χώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, αλλά οι πολίτες της χώρας μιλούν τη «Μακεδονική» γλώσσα και είναι «Μακεδονικής» εθνικότητας, κατά παράβαση της έννοιας του erga omnes.

Τα επόμενα ταξίδια

Σημαντικό, από εδώ και πέρα, είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού, που «κλείδωσε» στο Ιράκ για τα μέσα Ιουλίου, στις 12 και 13 του μήνα. Ο κ. Δένδιας συνομίλησε προ ημερών εκ νέου με τον Ιρακινό ομόλογό του, προκειμένου να «κλειδώσουν» τις λεπτομέρειες, ενώ θα πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Βαγδάτη, ο οποίος θέλει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, αμέσως μετά τη Βαγδάτη, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει και στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου η Ελλάδα έχει από το 2016 προξενείο. Σημειωτέον, προ μίας εβδομάδας, ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν ήταν στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Δένδια.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί, βεβαίως, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ έχει επί της αρχής αποδεχθεί την πρόσκληση για να δώσει το «παρών» στα θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, στη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται και η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη επί ημερών Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Αμερικανός πρόεδρος, πιθανώς περί το τέλος Νοεμβρίου.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο