Στις 12:30 οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν τα προνόμια που θα ισχύσουν για τους εμβολιασμένους στην εστίαση, τη λειτουργία νέων δραστηριοτήτων και τους κλειστούς χώρους.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κινητικότητας. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των προνομίων για τους εμβολιασμένους που θα ανακοινωθούν, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για τα καταστήματα εστίασης σε σχέση με αυτό, είπε ότι τα καταστήματα θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες. Σε αυτά που θα δέχονται αποκλειστικά μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί και σε αυτά που θα δέχονται όλους τους πελάτες.

Τα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα έχουν μια ειδική σήμανση και θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν περισσότερους πελάτες. Ο έλεγχος για το αν κάποιος πελάτης είναι εμβολιασμένος, θα γίνεται μέσω κινητού με ευθύνη του καταστήματος, ενώ για τους ανήλικους θα ανακοινωθεί μια ειδική διαδικασία.

Οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται στους χώρους που θα ανακοινωθούν με την επίδειξη πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode. Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του χώρου θα το ελέγχει με μια ειδική εφαρμογή. Θα την «κατεβάζει» στο κινητό του, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πύλη gov.gr και όταν ελέγχει το barcode από το πιστοποιητικό θα ανάβει «πράσινο» για την είσοδο χωρίς κανένα άλλο προσωπικό στοιχείο του πολίτη.

Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα με όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει με τον κορωνοϊό. Στον αντίποδα, όποιος επιχειρηματίας επιλέγει να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Έτσι,  ανοίγουν ελεύθερα για τους εμβολιασμένους οι πόρτες των θεάτρων και των συναυλιακών χώρων. Σε πρώτη φάση για τους ανοιχτούς χώρους και στη συνέχεια για τους κλειστούς, όταν οι παραστάσεις και οι συναυλίες μεταφερθούν από τον φθινόπωρο σε εσωτερικούς χώρους.

Ανάλογες θα είναι οι αποφάσεις και για τα γήπεδα και τις αθλητικές εκδηλώσεις.

Τρίτος τομέας είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία. Από την στιγμή που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων επιλέξουν να εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους πολίτες θα μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα τους εσωτερικούς χώρους, χωρίς να υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς στην χωρητικότητα.

Οι όποιες διευκολύνσεις δεν αφορούν καταστήματα που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους, καθώς επίσης τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες όπου η πρόσβαση θα γίνεται με ίδιους όρους για όλους τους πελάτες.