Η κυβέρνηση αισίως έφτασε στο μέσον της θητείας της. Σε λίγες ημέρες κλείνει και τυπικά τα δύο έτη. Μια θητεία που είχε ξεκινήσει με διαφορετικούς στόχους και σχέδια, που τα ανέτρεψε όλα η πανδημία. Σήμερα βρίσκεται στη μέση της καταιγίδας και σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Να αποφασίσει να μηδενίσει το κοντέρ, μέσω προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, ή να το μηδενίσει εντός της κυβερνητικής θητείας και να… τρέξει πράγματα τα επόμενα δύο χρόνια.

Δεν γνωρίζουμε πραγματικά τις προθέσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Όσο γνωρίζουμε τον χαρακτήρα του, θα λέγαμε ότι βρίσκεται στη φάση που ακούει τους πάντες. Και αυτούς που εκτιμούν ότι πρέπει να πάει το φθινόπωρο σε εκλογές και εκείνους που του λένε ότι πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία του. Για την ώρα, θα λέγαμε ότι δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του. Και εάν τις έχει πάρει, σίγουρα θα τις ξέρει μόνο ένας άνθρωπος. Ο ίδιος, και κανείς άλλος, είναι εκείνος που θα ζυγίσει τα πράγματα.

Προς το παρόν, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι κρατάει ζωντανά όλα τα σενάρια: στη λογική τού ότι, εάν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο. Ο κ. Μητσοτάκης, εάν θέλει εκλογές, σίγουρα προετοιμάζεται για αυτές, λειτουργώντας λες και βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Δίνει στην κοινωνία τόσο όσο απαιτείται και χρειάζεται για να την συντηρεί σε κατάσταση εγρήγορσης και ετοιμότητας. Αντιπαλεύει με σοβαρότητα το θηρίο της απογοήτευσης, που ελλοχεύει για κάθε κυβέρνηση στο μέσον της θητείας της. Είναι ένα σημείο που δημιουργεί συνθήκες που δεν έχουν επιστροφή. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα προβλήματα δεν είναι πίσω, αλλά μπροστά.

Ανοίγει «μέτωπα» και λαμβάνει αποφάσεις που θα κριθούν στο πεδίο. Το εργασιακό και η υπόθεση της φύλαξης των Πανεπιστημίων είναι μερικά από αυτά που έχει μπροστά της και θα αποτυπωθούν στην πράξη. Η κυβέρνηση, με τον έναν ή τον άλλον, τρόπο φτιάχνει το αφήγημά της. Δημιουργεί το διακύβευμα των εκλογών, αν χρειαστεί να πατήσει το κουμπί.

Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό κινείται και δημιουργεί το πλαίσιο των ερωτημάτων, για τα οποία θα καλέσει την κοινωνία να πάρει θέση.

Όλα αυτά, βέβαια, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία της πανδημίας. Αν η μετάλλαξη «Δ» είναι ακόμη εδώ, τότε η όποια συζήτηση θα γίνει με άλλους όρους και προϋποθέσεις, υγειονομικές, πολιτικές και οικονομικές.

Πράγματι, ο κ. Μητσοτάκης είναι σε σταυροδρόμι αποφάσεων. Τόσο για τη μεγάλη εικόνα που αφορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, όσο και για τη… μικρή που αφορά έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Ό,τι και να γίνει, το φθινόπωρο αναμένεται… καυτό. Είτε με κάλπη είτε άνευ αυτής. Είτε με ανασχηματισμό είτε άνευ αυτού. Γι’ αυτό οι όποιες αποφάσεις ληφθούν πρέπει να πείσουν τους πολίτες για την ορθότητά τους. Ο κόσμος δύο χρόνια μετά εξακολουθεί δημοσκοπικά να στηρίζει την κυβέρνηση και με διαφορά από την αντιπολίτευση. Αλλά άλλο δημοσκόπηση και άλλο κάλπη…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο