Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα πληρώσουν φέτος πάνω από 1.500.000 φορολογούμενοι, λόγω των μειωμένων εισοδημάτων αλλά και των «κουρεμένων» τεκμηρίων. Επίσης, υπάρχουν και ιδιοκτήτες που θα απαλλαγούν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι εκπτώσεις ή η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αφορά τους πληττόμενους από την πανδημία, των οποίων τα φορολογούμενα εισοδήματα μειώθηκαν σημαντικά το 2020. Ο λόγος είναι πως οι κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν από το κράτος το 2020 δεν προσμετρώνται στο φορολογικό εισόδημα και, συνεπώς, το εισόδημα που θα δηλώσουν θα είναι αισθητά μειωμένο.

Παράλληλα, η εξαίρεση των πληττόμενων από τα τεκμήρια αποτελεί ένα ακόμη δίχτυ ασφαλείας, καθώς δεν κινδυνεύουν να φορολογηθούν για υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα από το πραγματικό που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, εάν το εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει τα όρια απαλλαγής, θα έχουν μια σημαντική φορολογική ελάφρυνση φέτος.

Στους ωφελημένους είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και λάμβαναν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα, καθώς τα συγκεκριμένα ποσά είναι αφορολόγητα και δεν προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα.

Επίσης, κάτω από το αφορολόγητο θα βρεθούν και όσοι είχαν ατομικές επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές για αρκετούς μήνες με κρατική εντολή κατά το 2020 και δεν είχαν έσοδα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 απαλλάχθηκαν από το 100% του ΕΝΦΙΑ λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 64.414 νοικοκυριά, ενώ 1.220.476 νοικοκυριά πλήρωσαν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Συνολικά, το σύνολο των ευνοημένων πέρυσι ήταν 1.284.890 νοικοκυριά.

Λόγω της μείωσης των εισοδημάτων το 2020, εκτιμάται ότι φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα απαλλαγούν από τον μισό ή ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ θα είναι περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι.

Τα όρια απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ

Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

1. Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

·     Άγαμος/η: έως 9.000 ευρώ

·     Έγγαμος (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ

·     Έγγαμος (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ

·     Έγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος), να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3. Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

4. Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή κατά 100%

Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

·     Έγγαμος (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ

·     Έγγαμος (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ

·     Έγγαμος (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ

·     Έγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος), να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3. Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Παράταση για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Παράταση για τον Σεπτέμβριο πήρε η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η οποία ήταν να ισχύσει από 1ης Ιουλίου, ενώ από 29 Ιουνίου όλες οι αγοραπωλησίες ακίνητων γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ. Η παράταση δόθηκε, καθώς πολλά αρχεία δεν είναι ακόμα ψηφιοποιημένα. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων αποτελεί μαζί με το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες το τρίτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της καταγραφής και της διαχείρισης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα.

Τακτοποίηση

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα για την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι και τα μεγάλα αυθαίρετα. Ήδη, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να ανοίξει εκ νέου, αλλά υπό προϋποθέσεις, την πλατφόρμα για ένταξη αυθαιρέτων κατηγορίας 5 στον νόμο τακτοποίησης.

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να εξεταστούν περιπτώσεις οι οποίες άδικα βρίσκονται στην κατηγορία 5 και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς έχει λήξει η προθεσμία τακτοποίησης έναντι προστίμων. Ειδικότερα, η αρχή πρόκειται να γίνει με όσα αυθαίρετα είχαν υπαχθεί προς τακτοποίηση στον νόμο 4014/11.

Σημειώνεται ότι η ΗΤΚ θα αποτρέψει στο μέλλον μια νέα γενιά αυθαιρέτων, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μέσο για να «σωθούν» τα κτίσματα με παρεμβάσεις, που μπήκαν το προηγούμενο διάστημα σε διαδικασία τακτοποίησης.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατηγορίας 1-4 που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση τακτοποίησης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοσή της θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου, προϋπόθεση είναι η τακτοποίηση και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων, που θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου, θα πέσει στις 31 Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον χρόνο το ποσοστό αυξάνεται κατά 5%.

Τα οφέλη

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα βάλει συνολικά «τάξη» στο κτιριακό απόθεμα της χώρας. Αφενός γιατί θα υπάρχει η δυνατότητα να διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο και τις e-adeies και αφετέρου διότι με μόνο 2 έγγραφα θα ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο, στην πραγματική (και όχι στη θεωρητική, με βάση την άδεια οικοδομής που κάποτε κατασκευάστηκε) του κατάσταση, όπως είναι σήμερα.

Σκοπός της είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτίσματος ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπονται και βαριά πρόστιμα, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Μάλιστα, τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.

Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την καταχώριση ενός ακινήτου –που αποτελεί βάση για όλα τα επόμενα– είναι ο εντοπισμός του οικοπέδου στον χάρτη και η καταχώριση των βασικών του στοιχείων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ολόκληρο κτίριο ή ένα μόνο διαμέρισμα και ιδιοκτησία. Ακολουθεί η περιγραφή κάθε ξεχωριστής διαδικασίας και στο τέλος μπαίνουν στο πληροφοριακό σύστημα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά.

Σε κάθε οικόπεδο αντιστοιχεί μια καταχώριση. Σε περίπτωση όμως σύστασης καθέτου ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει ξεχωριστή καταχώριση για κάθε τμήμα του οικοπέδου που αποτελεί κάθετη ιδιοκτησία. Εφόσον έχει συσταθεί οριζόντια ιδιοκτησία επί καθέτου, γίνεται υποχρεωτικά ξεχωριστή καταχώριση οικοπέδου/γηπέδου για κάθε κάθετη ιδιοκτησία.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο