Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και στο τέλος της διαδρομής όπως λέει, «θα καλέσω τους πολίτες να κρίνουν αν θέλουν να συνεχίσω» έχει ταυτόχρονα διαμορφώσει τις απόλυτες συνθήκες αιφνιδιασμού, αν αποφασίσει να πατήσει τη σκανδάλη.

Ένας βασικός παράγοντας είναι η δυναμική της κυβέρνησης, αφού παρότι βρίσκεται στο μέσο της θητείας της, ενισχύει, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, την θετική εικόνα της και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει της αποδοχής των ψηφοφόρων, έχοντας καταλάβει τον κεντροδεξιό και κεντρώο χώρο. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα αδυνατεί να οικοδομήσει αντιπολιτευτικό αφήγημα και να κερδίσει την προσοχή της κοινωνίας.

Όπως επισημαίνει το iefimerida.gr υπάρχουν και αυτοί που αρέσκονται να παρατηρούν τις λεπτομέρειες.

Δύο αποφάσεις που μετατέθηκαν χρονικά, παρότι είχαν προεξοφληθεί εντός του Ιουλίου, προκάλεσαν συζητήσεις και σενάρια. Αρχικά ο ανασχηματισμός, που πηγές του Μαξίμου τον παρουσίαζαν ως ειλημμένη απόφαση και ξαφνικά με κεντρική διαρροή …αναβλήθηκε για το 2022. Δεύτερον η ψήφιση των μνημονίων με την Βόρεια Μακεδονία. Ένα tweet του Ζόραν Ζάεφ έδωσε την ευκαιρία να πάει η μπάλα στην εξέδρα, ενώ ήταν προγραμματισμένο να ψηφιστούν στις 10 Ιουλίου, αποφεύγοντας τις εσωκομματικές μουρμούρες.

Στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπει στο πλοίο της γραμμής με προορισμό τα Χανιά, όπως κάνει σχεδόν κάθε χρόνο.

Αν όταν, όπως γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, επιστρέφοντας πατήσει το κουμπί των πρόωρων εκλογών, θα έχει πετύχει τον απόλυτο εκλογικό αιφνιδιασμό.