Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάλυσης γράφτηκε τις τελευταίες ημέρες στα Σπάτα. Ο Νίκος Γεωργέας, εκ των επικεφαλής της Ακαδημίας της ΑΕΚ, ειδοποίησε τους περισσότερους ποδοσφαιριστές που είναι γεννημένοι το 2003 και όλους του 2004 ότι ο σύλλογος δεν θα εκπροσωπηθεί στο πρωτάθλημα Κ19 της επόμενης περιόδου και ως εκ τούτου μένουν ελεύθεροι.

Κάποιοι παίκτες του 2003 θα προωθηθούν στη Β΄ ομάδα (Κ23) και θα υπογράψουν επαγγελματικό συμβόλαιο. Στους υπόλοιπους  προτάθηκε να βρουν ομάδα να αγωνιστούν για έναν χρόνο και στη συνέχεια να επιστρέψουν, όμως υπήρξαν μαζικές αρνητικές απαντήσεις, αλλά και αντιδράσεις. Ειδικά για τα παιδιά που προέρχονται από την επαρχία και έμεναν σε ναυλωμένη από την ΠΑΕ πολυκατοικία, θεωρήθηκε αδιανόητο να επιστρέψουν για ένα χρόνο στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, έχοντας ως «εφόδιο» μόνο την προφορική δέσμευση ότι η ΑΕΚ θα τους παρακολουθεί προσεκτικά και ότι την επόμενη σεζόν (2022/23) θα επανέλθει στο πρωτάθλημα Νέων.

Έτσι, περίπου 40 παιδιά που ανδρώθηκαν στις Ακαδημίες της Ένωσης, αποφάσισαν να πουν «όχι» και να αναζητήσουν αλλού το ποδοσφαιρικό τους μέλλον, εφόσον η ΠΑΕ εμείνει στην απόφασή της. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για δύο από τις πιο άτυχες «φουρνιές» γενικότερα, αφού οι «3ρηδες» και οι «4ρηδες» όλων των ομάδων έχασαν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε ένα «κανονικό» πρωτάθλημα Κ17 λόγω των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία τις τελευταίες δύο ποδοσφαιρικές σεζόν. Έτσι, η επερχόμενη διοργάνωση της Κ19 ήταν η τελευταία ευκαιρία τους.

Το πλήγμα είναι σοβαρό για τον σύλλογο αφού πρόκειται για επενδύσεις πολλών ετών (μερικά παιδιά ανήκουν στην ομάδα από τα 10 και τα 11 χρόνια τους) τις οποίες προφανώς θα αξιοποιήσουν άλλες ομάδες. Παράλληλα, δημιουργείται μείζον πρόβλημα και για την επόμενη σεζόν, αφού εάν οι γεννηθέντες το 2004 δεν επιστρέψουν, τότε η ΑΕΚ δεν θα έχει το απαραίτητο υλικό να στελεχώσει Κ19 ακόμα και αν το επιθυμεί.