Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό, με δεδομένο ότι περίπου 3 στους 10 δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Η ανησυχία δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς με βάση τις διεθνείς μελέτες πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από σοβαρές επιπτώσεις μετά τη νόσηση από κορονοϊό.

Άλλωστε υπάρχουν και επιστήμονες που επιμένουν ότι ουσιαστικά είναι η κατηγορία των πολιτών που θα έπρεπε πρώτοι να εμβολιαστούν πριν από κάθε άλλο πολίτη.

Όμως η ανησυχία για πιθανές παρενέργειες, φαίνεται ότι οδηγεί μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας, παρότι και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου τονίζει ότι «ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως και πάρα πολλοί από το φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο για την περίπτωση του 1, του 2 στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης!

Η ζυγαριά για πολλούς γέρνει προς την πλευρά της πιθανότητας του εκατομμυρίου και όχι τις δεκάδες που είναι  πιο κοντινοί!

Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει; Ξεχνούν το γεγονός το οποίο πρέπει καθημερινά να το θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι  άτομα ανεμβολίαστα».

Τα ποσοστά των εμβολιασμών

Πάντως στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» επικρατεί ανησυχία επειδή ακριβώς οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας εάν νοσήσουν από το Φθινόπωρο θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, γεγονός που μπορεί να φέρει ξανά στα όριά του το ΕΣΥ. Αυτός είναι άλλωστε και ο κίνδυνος αλλά και ο φόβος για τις περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, μην τυχόν και οι διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας δεν μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού από την covid-19.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές μόνο οι 7 στους 10 άνω των 60 ετών στην χώρα μας έχουν εμβολιαστεί από τον φόβο των παρενεργειών, ενώ 3 στους 10 είναι πλήρως ακάλυπτοι.

Ειδικότερα τα στοιχεία δείχνουν:

Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5%

Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 71% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,5%.

Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 82,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 83,3%.

Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 77% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78%.

Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 78% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 79%.

Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 73% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 74%.

Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5%.

Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 66%.

Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 62%.

Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 54% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 56%.

Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 46% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 48%.

Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 42% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 45%.

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 41%.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.