Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, στο μεσημβρινό  δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έκανε την δική του εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μετά και την εφιαλτική πρόβλεψη του ECDC για πενταπλασιασμό των κρουσμάτων μέχρι την 1η Αυγούστου.

Όπως είπε, ακόμα και στις χώρες που υπάρχουν λίγα κρουσματα, αυτά θα αυξηθούν. «Ο ιός πάντα μας εκπλήσει . Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ολλάνδίας που είχαν λίγα κρούσματα και τώρα έχουν χιλιάδες.»

Για την Ελλάδα ανέφερε πως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε σε πολύ μεγάλα νούμερα κρουσμάτων.Για ένα σενάριο με  10 – 15 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα, τόνισε ότι για την ώρα μοιάζει δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις στη χώρα μας,  είπε πως η αίσθηση που έχουν οι ειδικοί είναι ότι έχει υποχωρήσει η μετάλλαξη  Α’ (Βρετανική) και  έχει αντικατασταθεί από τη μετάλλαξη Δ’. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι πάνω από το 60% η επικράτηση της  μετάλλαξη Δ’ στην Ελλάδα και προβλέπεται απίθανο να μην κυριαρχήσει.

Το βασικό στοιχείο εν μέσω αυτή της κατάστασης, δήλωσε πως είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων . «Το 90% στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστο. Ακόμα κι αν ένας εμβολιασμένος εισαχθεί στο νοσοκομείο θα έχει καλύτερη πορεία .»

Τέλος. υποστήριξε πως «το συγκεκριμένο κύμα χαρακτηρίζεται ηπιότερο σε σχέση με αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής. Λογικά θα είναι λιγότερη η πίεση στο σύστημα υγείας.»