Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, διαμηνύει μέσω του «Π» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στον απόηχο των αποφάσεων για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης και διασκέδασης αποκλειστικά για εμβολιασμένους πολίτες ή νοσήσαντες.

«Όταν κάποιος έχει κάποιου είδους στέγαστρο, αλλά είναι ανοιχτό το κατάστημα και από τις τρεις μεριές, προφανώς αυτό είναι ανοιχτός χώρος», εξηγεί ο υπουργός ως προς τα καταστήματα εστίασης που έχουν οιονεί εξωτερικούς χώρους. «Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, προφανώς πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν», τονίζει ακόμα.

«Θα υπάρχει κόσμος και θα μάθει να διασκεδάζει καθήμενος για ένα καλοκαίρι. Προέχει να χάσουμε την όρθια διασκέδαση από το να διατηρούμε τη δημόσια υγεία και την οικονομία όρθια», τονίζει ως προς την προοπτική τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επιτίθεται, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, παραπέμποντας στη ρύθμιση του Ανδρέα Ξανθού από το 2018, που άνοιγε το παράθυρο για τον κατά περίπτωση υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Τώρα ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση θυμήθηκε ότι διαφωνεί με τον νόμο που ο ίδιος ψήφισε; Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι ντροπή να πατάς σε δύο βάρκες», τονίζει.

Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πλαίσιο λειτουργίας για εστίαση και διασκέδαση. Εκτιμάτε ότι θα είναι μια τελική ώθηση για το πρόγραμμα εμβολιασμού;

Ναι, πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις που έχουμε λάβει, θα επηρεάσουν την εμβολιαστική προσπάθεια, καθόσον πολλοί άνθρωποι που είναι σχετικά αδιάφοροι με τον εμβολιασμό, θα αποφασίσουν να εμβολιαστούν ακριβώς για να μη χάσουν την ευκαιρία να μπορούν να πηγαίνουν στα κέντρα διασκέδασης, στους εσωτερικούς χώρους εστίασης και σε ό,τι άλλο προβλέπεται. Είναι άλλο ένα βήμα, άλλος ένας κρίκος στην προσπάθειά μας.

Τι θα ισχύει για επιχειρήσεις, π.χ., εστίασης που έχουν και κλειστούς και εξωτερικούς χώρους; Θα υπάρχει κάποιος περιορισμός στον εξωτερικό χώρο εντός του θέρους;

Ο εξωτερικός χώρος λειτουργεί όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Οπότε, μιλάμε μόνο για τους εσωτερικούς χώρους. Στην ΚΥΑ προβλέπεται ακριβώς τι ορίζεται στους εσωτερικούς χώρους.

Τι θα γίνει με επιχειρήσεις που έχουν οιονεί εξωτερικούς χώρους, με ανοιχτές τζαμαρίες ή πέργκολες; Ποιο θα είναι το καθεστώς λειτουργίας;

Δεν είναι το ίδιο. Όταν κάποιος έχει κάποιου είδους στέγαστρο, αλλά είναι ανοιχτό το κατάστημα και από τις τρεις μεριές, προφανώς αυτό είναι ανοιχτός χώρος. Αν όμως έχει τζαμαρία που είναι κλειστή και απλώς ανοίγεις τα παράθυρα, αυτό είναι κλειστός χώρος. Όλα αυτά προβλέπονται στην ΚΥΑ με πολύ μεγάλη σαφήνεια.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης δεν υποχρεούνται να είναι εμβολιασμένοι. Είναι κάτι που σκέφτεστε για το φθινόπωρο; Και, επίσης, το μοντέλο με τους κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους θα συνεχιστεί και τότε;

Το ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα έχουν υποχρεωτικό εμβολιασμό ή όχι θα το αποφασίσουν η Επιτροπή Βιοηθικής και η Επιτροπή Εμβολιασμών και θα ακολουθήσει η απόφαση του υπουργού Υγείας, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Δεν μπορώ εγώ να αποφασίσω κάτι τέτοιο. Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, προφανώς πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν. Αλλά αυτό ισχύει πάγια για όλους ούτως ή άλλως.

Επαναλαμβάνω, εγώ δεν έχω καμία αποφασιστική αρμοδιότητα στο ποιοι θα έχουν υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σας ανησυχεί η προοπτική λουκέτων, ιδίως στη νυχτερινή διασκέδαση, από την προαναγγελία ότι δεν θα επιτραπεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η παρουσία όρθιων στα μαγαζιά;

Δεν με ανησυχεί. Ο τουρισμός πηγαίνει καλά και τα μαγαζιά θα δουλέψουν. Θα ξεβολευτούμε λίγο φέτος, αλλά ξεβολεύεται όλη η ανθρωπότητα. Δεν ξεβολευόμαστε μόνο στην Ελλάδα. Εδώ το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη ξαναμπήκαν σε lockdown. Η Πορτογαλία το ίδιο. Ζούμε μια έκτακτη συνθήκη. Μέχρις ότου ο ιός φύγει, αναγκαζόμαστε να λαμβάνουμε μέτρα.

Θα υπάρχει κόσμος και θα μάθει να διασκεδάζει καθήμενος για ένα καλοκαίρι. Προέχει να χάσουμε την όρθια διασκέδαση από το να διατηρούμε τη δημόσια υγεία και την οικονομία όρθια.

Είστε βέβαιος ότι το πλαίσιο που ανακοινώσατε θα είναι και εφαρμόσιμο αλλά και θα τηρηθεί από επιχειρηματίες και θαμώνες; Γιατί το παν δεν είναι η θεσμοθέτηση, όπως ξέρετε, αλλά η εφαρμογή των κανόνων. Θα πέσουν «καμπάνες» σε επιχειρηματίες σαν αυτόν που λειτουργούσε το κέντρο-υπερμεταδότη στην Παραλιακή;

Οι έλεγχοι είναι συνεχείς. Με την πρώτη παράβαση κλείνεις για εφτά μέρες. Όλοι ξέρουν ότι το τηρούμε. Ήδη έχουμε κλείσει πολλά καταστήματα. Αυτό κυκλοφορεί στην αγορά. Πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνετε ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία. Δεν έχω ανησυχία. Η νομοθεσία θα εφαρμοστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί όλες αυτές τις μέρες ότι διχάζετε τους πολίτες, την ώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει και τόσο. Πώς απαντάτε στις μομφές της αντιπολίτευσης;

Είναι ντροπή οι κατηγορίες αυτές της αντιπολίτευσης, και είναι ντροπή γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, με υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό, πρότεινε την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα του υπουργού Υγείας να ορίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Μα, αν όλοι πήγαιναν και εμβολιάζονταν από μόνοι τους, ποιος ο λόγος να υπάρχει η δυνατότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού που προέβλεψε η νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του κυρίου Ξανθού; Άρα είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θεωρούσε ότι υπό συνθήκες πρέπει να μπορεί το κράτος να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Τότε ο κύριος Ξανθός το έκανε για την ιλαρά που είχε επανεμφανιστεί. Δεν ήξερε ακόμα τον Covid-19. Αλλά η νομοθεσία του, και σωστά, είναι γενικής φύσεως και προβλέπει εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Όλα αυτά τα κριτήρια τώρα πληρούνται. Τι έγινε; Τώρα ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση θυμήθηκε ότι διαφωνεί με τον νόμο που ο ίδιος ψήφισε; Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι ντροπή να πατάς σε δύο βάρκες.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο