Αμέσως μετά την έναρξη της διαβούλευσης με τους πολίτες για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μας μίλησε για την «πράσινη επανάσταση», για το όραμά του, για τη θέση και τα σύμβολα του νέου ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει παρών και είναι ΠΑΣΟΚ μέχρι το κόκαλο.

Είστε ο μοναδικός μέχρι τώρα που έχετε βγει μπροστά για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Γιατί κάποιος ψηφοφόρος να ψηφίσει εσάς και όχι τη Φώφη Γεννηματά;

Την υποψηφιότητά μου τη θέτω στην κρίση του εκλεκτορικού σώματος αυθύπαρκτη. Εάν κάποιος επιλέξει εμένα για να ηγηθώ της παράταξης, θέλω να το κάνει γιατί συμφωνεί με το όραμα και τις θέσεις μου. Σε δυο γραμμές: θέτω υποψηφιότητα για να κάνουμε την πράσινη επανάσταση και να χτίσουμε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, που θα είναι στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό ο άλλος πόλος. Δεν μου αρκεί το χαμηλό ποσοστό που μέχρι τώρα καταγράφουμε είτε στην κάλπη είτε στις δημοσκοπήσεις. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει μεγάλο ξανά. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ο προοδευτικός πρωταγωνιστής που έχει ανάγκη η ελληνική πολιτική σκηνή.

Σε περίπτωση που καταφέρετε τελικά να επικρατήσατε στην κούρσα διαδοχής, ποια θα είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνετε ως νέος πρόεδρος;

Έχω δεσμευτεί ότι η παράταξή μας θα ξαναπάρει το όνομα για το οποίο οφείλει να είναι πολύ περήφανη, το όνομα ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το πρώτο. Όχι γιατί το λέω εγώ. Πιστεύω ότι είναι καθολικό αίτημα των ψηφοφόρων μας.

Αφενός θα ήθελα να ρωτήσω τι σκοπεύετε να κάνετε με τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ και ασφαλώς τι σύμβολο θα έχει το νέο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Λοβέρδου;

Σύμβολό μας θα είναι ο ήλιος. Ο ήλιος που αποτυπώνει και παραπέμπει στη μεγάλη και νικηφόρα πορεία μας από τη μεταπολίτευση και μετά, και που διαχρονικά αποτελεί το σύμβολο του Διαφωτισμού. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, εκείνα τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που ήρθαν μαζί μας τις δύσκολες ώρες και κυρίως παρέμειναν μαζί μας, προφανώς και θα πορευτούμε μαζί. Για αυτό και συχνά με ακούτε να κάνω λόγο για ΠΑΣΟΚ / Δημοκρατική Παράταξη. Στο ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα έχουν θέση όλοι όσοι αισθάνονται συνεχιστές της Δημοκρατικής Παράταξης.

Μιλάτε λοιπόν για «πράσινη επανάσταση» και για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Σκέφτεστε ρήξη ή σύγκρουση με το κατεστημένο ΠΑΣΟΚ;

Η επανάσταση θα οδηγήσει σε θετικές ανατροπές. Επανάσταση θα αποτελέσουν οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες για πορεία προς τα εμπρός.

Ποιος είναι ο στόχος της δικής σας επανάστασης;

Η δική μας επανάσταση ένα σκοπό έχει: να σπάσει τα δεσμά της αιχμαλωσίας στα χαμηλά ποσοστά. Για αυτό θα δώσω το πολιτικό μου είναι. Από εκεί και πέρα, πιστεύω στη σύνθεση, πιστεύω στη μετριοπάθεια, πιστεύω στην αποτελεσματικότητα. Εάν κάτι έχει διδάξει η πολιτική ιστορία και συγκεκριμένα η τελευταία δεκαετία σε εμάς τους πολιτικούς, είναι ότι η κοινωνία ζητά σύνθεση και δημιουργικότητα, δεν θέλει άλλο λαϊκισμό, ψέμα και δημαγωγία. Ούτε ενδιαφέρεται για εσωκομματικά μαλλιοτραβήγματα. Προσωπικά, δεσμεύομαι να μιλώ πάντοτε πολιτικά και όχι προσωπικά. Και φυσικά, εάν οι συμπολίτες μου επιλέξουν εμένα, θα συνεργαστώ με όλα τα στελέχη που αγαπούν την παράταξη και θέλουν να τη φτάσουν εκεί που της αξίζει.

Ποιος είναι ο αντίπαλος στο ΠΑΣΟΚ;

Ο μεγάλος ιδεολογικός αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία και ο υπαρξιακός αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεστε διαρκώς σε κίνηση ανά την επικράτεια και είστε σε συνεχή επαφή με τους πολίτες. Τι ακούτε, τι αφουγκράζεστε;

Εκείνο που ακούω από παντού είναι η ανάγκη για τρεις συγκεκριμένες αλλαγές κατά βάση. Πρώτον, πανθομολογείται η ανάγκη για αλλαγή ηγεσίας, δεύτερον, αφουγκράζομαι την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στις θέσεις μας και ιδιαίτερα όσον αφορά τη θέση μας για το μεταναστευτικό και για την προστασία του πολίτη, και τρίτον, αντιλαμβάνομαι την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας του μικρού κόμματος που έχει αποκτηθεί μετά τις αλλεπάλληλες ήττες.

Τα τελευταία χρόνια, έχω την αίσθηση ότι το «παλιό» ΠΑΣΟΚ έχει γίνει λίγο «μόδα». Υπό την έννοια ότι πολύ συχνά ακούω από πιτσιρικάδες να αναφέρουν ότι επί ΠΑΣΟΚ ήταν η «χρυσή εποχή», ενώ δεν είχαν καν γεννηθεί τότε. Πώς θα αντιμετωπίσετε και θα προσεγγίσετε αυτή τη νεολαία;

Γνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν για να γίνει η πολιτική ελκυστική στη νεολαία. Σε ό,τι αφορά όμως το ΠΑΣΟΚ, όποιος δεν αναγνωρίσει το μεγάλο έργο του στην κοινωνία είναι άδικος, είναι μίζερος και σε τελική ανάλυση είναι ψεύτης. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι μεγάλες τομές στην κοινωνία και στην οικονομία έγιναν από το ΠΑΣΟΚ. Η μεσαία τάξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής του πολίτη, είναι έργο ΠΑΣΟΚ. Αυτό, δυστυχώς, επιτρέψαμε να ξεχαστεί και ακόμη χειρότερα να λοιδορηθεί. Ήρθε η ώρα για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα που δεν ντρέπεται για το παρελθόν του, που καμαρώνει για το έργο του και όλες τις κυβερνήσεις του και που κυρίως είναι ξανά έτοιμο να εκφράσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς κραυγές και μηδενισμούς, τον μετριοπαθή πολίτη. Εάν αφουγκραστείς προσεκτικά την κοινωνία, η κοινωνία σε εμπιστεύεται. Και μαζί της και το πιο ζωντανό και σημαντικό κομμάτι της που είναι οι νέοι μας.

Για να περάσουμε και στο κακό σενάριο. Σε περίπτωση που δεν εκλεγείτε, υπάρχει στις σκέψεις σας το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πολιτικού σχήματος από εσάς;

Αν είναι δυνατόν! Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω: είμαι ΠΑΣΟΚ μέχρι το κόκαλο.

Σας ρωτώ, γιατί τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία στα πολιτικά πηγαδάκια πως βρίσκεται στα σκαριά ένα νέο κόμμα στον χώρο του Κέντρου και ορισμένοι «δείχνουν» εσάς.

Δεν γνωρίζω τι λέγεται στα πηγαδάκια και κυρίως δεν με ενδιαφέρει. Εγώ κινήθηκα πάντοτε στη ζωή μου σε φωτεινούς πολιτικούς θαλάμους και έχω αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες. Αυτά που μου μεταφέρετε είναι για γέλια ή για κλάματα για όσους τα διαδίδουν, πάντα ανωνύμως, φυσικά.

Αλήθεια, πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα χώρος στο Κέντρο, ή τον έχει αλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αξιοποίηση σημιτικών στελεχών και ο Αλέξης Τσίπρας με τη χρησιμοποίηση των παπανδρεϊκών;

Ασφαλώς και πιστεύω ότι το Κέντρο πολιτικά όχι μόνο είναι ζωντανό και υπαρκτό, είναι κυρίως ζωτικό για την πολιτική πορεία της χώρας. Εάν ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας έχουν καταφέρει να προσεταιριστούν κάποιους ψηφοφόρους μας, αυτό είναι κυρίως δικό μας πρόβλημα. Εμείς κάτι κάναμε λάθος, αλλά και εμείς οφείλουμε να διορθώσουμε αυτό το λάθος. Σε ό,τι με αφορά, πιστεύω ότι μπορώ να αποτελέσω τη σφήνα ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα και να ξανακάνω το Κέντρο και την Κεντροαριστερά δύναμη εξουσίας.

Μιλάτε με πολύ πάθος για το ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα να μας πείτε μόνο με τρεις λέξεις τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ για εσάς;

Περηφάνια, προσφορά, μέλλον.

Και με τρεις λέξεις πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ή, καλύτερα, πώς σας χαρακτηρίζουν αυτοί που σας γνωρίζουν καλά;

Μαχητής, αποτελεσματικός, μεταρρυθμιστής λένε οι άλλοι για μένα.

Πλέον έχετε διανύσει μια μακρά και έντονη πολιτική πορεία. Μετράτε είκοσι και πλέον χρόνια στον κοινοβουλευτικό βίο. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας;

Αναμφισβήτητα ήταν η απόπειρα δολοφονίας, όπως την ονόμασα και στο βιβλίο μου. Κάποιοι επιχείρησαν να με εξοντώσουν πολιτικά και προσωπικά. Το άδικο όμως ουκ ευλογείται. Τώρα θα πληρώσουν όπου και όπως αρμόζει στα ανομήματά τους.

Αισθάνεστε πως έχετε δεχθεί χτυπήματα κάτω από τη ζώνη από τους πολιτικούς σας αντιπάλους;

Ασφαλώς και έχω δεχθεί τέτοια χτυπήματα

Σκεφτήκατε ποτέ να ανταποδώσετε;

Όχι, ουδέποτε ανταπέδωσα και ουδέποτε σκέφτηκα να ανταποδώσω τα χτυπήματα αυτά. Δεν λειτουργώ έτσι.

Γενικά είστε από τα πολιτικά πρόσωπα που βγαίνουν μπροστά, δεν κρύβεστε. Υπάρχει κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος για τον Ανδρέα Λοβέρδο; 

Είναι γεγονός ότι πάντα τις μάχες, όποιες και αν είναι αυτές, τις δίνω στην πρώτη γραμμή. Ακριβώς για αυτό μετά από 21 κοινοβουλευτικά χρόνια δεν πιστεύω πως υπάρχει κάτι μυστικό. Ωστόσο, κάτι που δεν ξέρετε για μένα είναι ότι μου αρέσουν οι τηγανητές πατάτες!

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας, θα ήθελα να περάσουμε σε ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί όλη την κοινωνία αυτή τη στιγμή, και αναφέρομαι στους εμβολιασμούς κατά της πανδημίας. Με την ιδιότητά σας ως έγκριτου συνταγματολόγου θα ήθελα να μας πείτε αν καλύπτεται συνταγματικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Καλύπτεται απολύτως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σας απαντώ ως συνταγματολόγος. Η προστασία της δημόσιας υγείας, κατά το άρθρο 21, παράγραφος 3 του Συντάγματος, είναι ένα αγαθό όπου κάμπτεται το ατομικό προς όφελος του δημοσίου, δηλαδή υπέρ του κοινού καλού, και η πολιτεία οφείλει να μεριμνά και να προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο