Στην έκτακτη ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην κατάσταση των εναέριων μέσων, τονίζοντας πως υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να πετάξουν, λέγοντας πως πρέπει να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε σε ένα μέτωπο φωτιάς, πώς θα κάνουν ρίψεις νερού και κυρίως πώς θα γυρίσουν.

«Αν μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν πραγματοποιούνται ρίψεις» σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως τόνισε στο μέτωπο της Εύβοιας επιχειρούν 17 εναέρια μέσα συνολικά, ανάμεσά τους και το ρωσικό Beriev.

Δείτε όσα είπε

Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης επιχειρούν με βάση την οπτική επαφή των χειριστών με τη φωτιά και συνεπώς δεν θα προσεγγίσουν τις φλόγες απαραίτητα στο σημείο ή από τη διεύθυνση που περιμένουν να τα δουν οι κάτοικοι, δήλωνε νωρίτερα ο Αντιστράτηγος ε.α του Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Διαμαντής.

«Δεν μπορούν οι πιλότοι να επιχειρούν ούτε μέσα στον καπνό, ούτε πίσω από τον καπνό ούτε πάνω από τον καπνό και πάνω από τη φλόγα», σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Διαμαντής. «Αν δεν βλέπουν τη φλόγα στο σημείο όπου θέλουν να κάνουν επέμβαση δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Άρα, θα επιχειρούν με τέτοια γωνία κλίσης έτσι ώστε να μπορούν οι πιλότοι να δουν το σημείο όπου θέλουν να κάνουν τη ρίψη».

Ο απόστρατος αξιωματικός τόνισε πως τα εναέρια μέσα «επιχειρούν και βέβαια επιχειρησιακά επιλέγουν πάντα το σημείο αυτό που τους δίνει τη δυνατότητα να επιχειρήσουν», επισημαίνοντας ότι δεν γίνονται προσπάθειες «για τα μάτια του κόσμου».

Όσον αφορά στην ένταση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Διαμαντής ανέφερε ότι ο παρατεταμένος καύσωνας και το χαμηλό ποσοστό υγρασίας δημιουργούν μία επικίνδυνη συνθήκη η οποία ευνοεί φωτιές «μεγάλης έντασης, μεγάλης έκτασης», φαινόμενο που είναι «δύσκολο στην αντιμετώπιση».

Το πυροθερμικό φορτίο είναι τόσο μεγάλο που «είναι σαν να ρίχνετε νερό να σβήσετε τη λάβα από ηφαίστειο», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε όσα είπε