Στη μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουκρανία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Αργύρης Λιάσκος. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.

Μπορεί στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες και όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».

Μάλιστα βλέποντας να μεταφέρεται στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ο πιο μεγάλος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχουν ενεργοποιήσει πλέον τους δικούς τους έμπειρους στη διαχείριση των δασών τους «πριονάδες», που είναι αυτοί που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από την συλλογή ρετσινιού.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους “πριονάδες”. Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος που ήταν μέσα στις φλόγες από τις πρώτες ώρες υπενθύμισε πως «οι “πριονάδες” έκαναν παρεμβάσεις στις Κεχριές, στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και σε άλλα χωριά και έχουμε σήμερα τις μικρότερες απώλειες. Ακόμη και χθες το βράδυ ήταν συγκεντρωμένοι και όταν προέκυψε πληροφορία για κάποια αναζωπύρωση έτρεχαν παρά την κούραση τόσων ημερών».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ