Όποια απόφαση και αν λάβει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που ερευνά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, δεν θα επηρεάσει τις ενέργειες του Ισραήλ αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα αποδεχθεί ποτέ καμία προσπάθεια του ΔΠΔ της Χάγης να υπονομεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην αυτοάμυνα», ανέφερε σε δήλωσή του στην εφαρμογή Telegram.

«Αν και οι αποφάσεις που θα λάβει το δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, θα θέσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί στρατιώτες και δημόσια πρόσωπα», πρόσθεσε.

Τηλεοπτικό κανάλι στο Ισραήλ, μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για την πιθανότητα να εκδώσει το ΔΠΔ εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων, για φερόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

Το ΔΠΔ έχει 124 μόνιμα μέλη και μπορεί να ασκήσει διώξεις σε πρόσωπα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και επίθεση. Η υπόθεση που ερευνά είναι ξεχωριστή από εκείνη της κατηγορίας για γενοκτονία που εξετάζεται από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), που εδρεύει επίσης στη Χάγη.