Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων που θα ληφθούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, θα γίνουν ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δήλωσής του αναφέρθηκε στους κύριους άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο άμεσης ενίσχυσης των πυρόπληκτων και της αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την διοχέτευση ενός πόσου, ύψους 500 εκατομμύριων ευρώ, ως πακέτο άμεσης στήριξης, ενώ προανήγγειλε στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης ειδικά για την Εύβοια. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες «για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν», όπως είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε πως «οι αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε το μήνυμα ότι οι πυρόπληκτοι των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα θα στηριχθούν από την κυβέρνηση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις, για αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση, μέσω προκαταβολής των ποσών». Ωφελούμενοι, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, θα είναι πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ακολούθως ότι «το υπουργείο Οικονομικών καταρχήν έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς και τους πόρους για να γίνει η χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων, και ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση πόρων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία έχουν πληγεί». Ωστόσο, ο υπουργός δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αναφέροντας πως θα υπάρξει εισήγηση προς τον πρωθυπουργό για να υπάρξουν στη συνέχεια ανακοινώσεις.