Ο Σαγιέντ Σαντάατ ήταν υπουργός Επικοινωνιών του Αφγανιστάν προτού μεταναστεύσει στη Γερμανία τον περασμένο Δεκέμβριο, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα εργάζεται ως διανομέας φαγητού στη Λειψία. Αν και οι συμπατριώτες του τον επέκριναν για την επιλογή του να γίνει ντελιβεράς, εκείνος προασπίζεται την επιλογή του και διασαφηνίζει πως καμία δουλειά δεν είναι ντροπή.

Διαβάστε ακόμη: Αφγανιστάν: Αυτός είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS-K που σκότωσε 103 αμάχους στην Καμπούλ

Ο Σαγιέντ Σαντάατ ήταν υπουργός της χώρας του για δύο χρόνια, έως και το 2018. «Δεν έχω κάτι να νιώσω ένοχος», δηλώνει ο 49χρονος, ενώ στέκεται δίπλα στο ποδήλατο με το οποίο κάνει delivery. «Ελπίζω κι άλλοι πολιτικοί να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και να δουλεύουν με τον κόσμο αντί απλά να κρύβονται», συμπλήρωσε.

Η περίπτωση του Σαντάατ έχει κερδίσει ιδιαίτερη προβολή εν μέσω του χάους στο Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεδομένη την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, οι αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς στη Γερμανία έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 130% από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μεταναστών και Προσφύγων.

Τώρα, κάθε ημέρα παρακολουθεί τετράωρο μάθημα γερμανικών προτού ξεκινήσει την εξάωρη βάρδιά του ως διανομέας τροφίμων, δουλειά που έπιασε αυτό το καλοκαίρι. «Οι πρώτες ημέρες ήταν συναρπαστικές αλλά δύσκολες», περιγράφει, αναφερόμενος στη δυσκολία να μάθει να κινείται με το ποδήλατο στην κίνηση της πόλης. «Όσο περισσότερο κυκλοφορείς και συναντάς ανθρώπους, τόσο περισσότερα μαθαίνεις», συμπληρώνει.